daganat
#Betegségek

Egyes daganatok jelei és tünetei

2015.10.28.
2 perces olvasási idő

A rák általános tünetei mellett létezik számos olyan egyéb jel, amely csak bizonyos daganattípusokra jellemző. Valamennyi itt felsorolt tünetnek lehet a rákon kívül más oka is, de, ha felfedezed őket magadon, fordulj mihamarabb orvoshoz!

A rák általános jeleiről és tüneteiről itt olvashatsz bővebben.

A székelési- vagy vizelési szokások megváltozása

Hosszú távon a székrekedés, a hasmenés vagy a széklet jellegének megváltozása is jele lehet a vastagbélráknak. Fájdalmas vizelés, véres vizelet vagy gyakoribb vizelési inger összefüggésben lehet a húgyhólyag- vagy a prosztatarákkal. Mondd el ezeket a változásokat az orvosodnak, aki vérvizsgálatra vagy belgyógyászati szakrendelésre fog irányítani, hogy kiderüljön, valójában mi okozza a tüneteidet.

Sebek, amelyek nem gyógyulnak

A bőrrák (melanoma) okozhat vérzést és olyan sebeket, melyek nem gyógyulnak be. A hosszan tartó sebek a szájüregben utalhatnak szájüegi rákra. Ezt azonnal kezelni kell, főleg olyan embereknél, akik dohányoznak vagy gyakran fogyasztanak alkoholt. A sebek a hímvesszőn vagy a hüvelyben lehetnek fertőzés vagy a daganat korai tünetei is, így legjobb, ha az orvosod is ellenőrzi ezeket.

Fehér foltok a szájüregben és a nyelven

Szomorú lányA fehér foltok utalhatnak leukoplakiára, amely jellemzően a rákot megelőzően jelenik meg. Gyakran a dohányzás, a dohányrágás okozza. Ha nem kezelik, a leukoplakia átalakulhat szájüregi rákká. Minden tartós szájbeli változást ellenőriztess orvosoddal vagy fogorvosoddal!

Szokatlan vérzés

A szokatlan vérzés előfordulhat korai vagy előrehaladott daganatos megbetegedéseknél is. A véres köpet lehet a tüdőrák jele. A székletben lévő vér (vagy a fekete széklet) a vastagbél- vagy végbélráknak a tünete is lehet. A méhnyakrák okozhat rendellenes hüvelyi vérzést. A véres vizelet jele lehet a húgyhógyag- vagy veseráknak is. Az emlőrák a mellbimbóból kifolyó véres váladékot is eredményezhet.

Csomók képződése a mellben vagy más testrészben

A csomókat okozó daganatos megbetegedések leginkább a mellben, a herékben, illetve a nyirokcsomókban találhatóak meg.

Emésztési- vagy nyelési zavar

Az emésztési- vagy nyelési zavarok utalhatnak nyelőcső-, gyomor-, vagy garatrákra. De - mint a legtöbb tünet a listán - ezek is előfordulhatnak másfajta betegségnél is, például irritábilis bél szindróma (IBS), a reflux vagy egyéb emésztőrendszeri eredetű betegség, sőt, a stresszes életvitel esetén is.

Új szemölcs vagy anyajegy, esetleg egyéb elváltozás a bőrön

Ha egy szemölcs, anyajegy, szeplő megváltoztatja a színét, a méretét vagy az alakját, elmosódik a kontúrja, orvoshoz kell menni. A bőr ilyen típusú elváltozása utalhat melanomára, amely, ha időben észlelik, kezelhető.

Kínzó köhögés vagy rekedtség

Az el nem múló köhögés lehet a tüdőrák jele. A rekedtség pedig a gége- és a pajzsmirigyrák tünete lehet.

A fent felsorolt tünetek általában felfedezhetőek a rákos betegeknél, de sok olyan tünet van még, melyek nem ennyire gyakoriak, ezért nem szerepelnek itt. Ha bármilyen jelentős változást veszel észre a testeden vagy annak működésében – különösen, ha a változás hosszabb ideje tart, esetleg rosszabbodik - mondd el orvosodnak! Ha rákról lenne szó, adj magadnak esélyt arra, hogy korán diagnosztizálják, így a lehető legjobb kezelést kapd, és mihamarabb meggyógyulj!

(KamaszPanasz - S.Z. forrás cancer.org, Lektorálta: Dr. Szigeti Nóra)

Kapcsolódó címkék

daganat