terhesség
#Vágyak

Terhességi teszt: amit tudni érdemes

2023.12.22.
2 perces olvasási idő

A terhesség korai szakaszában jellemző, jól felismerhető tüneteket produkál, a terhességi teszt nagy bizonyossággal, egyszerűen elvégezhető.

A teherbeesés veszélye esetén a bizonytalanság az egyik legidegesítőbb dolog. Figyeljük a testünk minden rezzenését, próbáljuk megfejteni, hogy létrejött-e a terhesség. A terhesség korai jeleit sokan ismerik. Például a gyengeség, fáradékonyság, szédülés, hányinger, hányás. De ha jól belegondolunk, ezeket a tüneteket az idegesség, a kétségek közti hánykolódás is okozhatja. Mit tehetünk, hogy megkapjuk a biztos választ? A megoldás a terhességi teszt elvégzése.

Mikor vegyünk terhességi tesztet?

Sokan csak akkor gondolnak a terhességre, amikor a várt havi vérzés késik és a terhesség tünetei már jelentkeznek. Ha a terhesség lehetősége felmerül nem szabad a probléma elől elzárkózni. Nem szabad arra gondolni, hogy velem ez nem történhet meg. Lehetséges, hogy valaki csak egyszer élt nemi életet, de ez az egy alkalom is elég lehet ahhoz, hogy teherbe essen. Nem szabad várni, hogy a második várt menstruáció se jöjjön meg. Meg kell győződni arról, hogy a terhesség fennáll-e, amilyen gyorsan csak lehet. Erre a terhességi teszt nyújt megoldást.

Hol lehet megvenni?

A terhességi tesztek több helyen is beszerezhetők, például drogériákban, nagyáruházakban. Ezeken a helyeken úgy meg tudod vásárolni a tesztet, hogy nem kell egy eladótól sem kérni, csak leveszed a polcról. Mégis inkább azt javasoljuk, hogy patikában szerezd be a tesztet. Ne ess zavarba attól, hogy ott kérni kell, beszélni kell róla. Légy magabiztos, ez az életedben egy fontos dolog.

Ha gyógyszertárban vásárolsz, pontos tájékoztatást kapsz a különféle tesztekről. Mind ugyanúgy működik, közel azonos biztonsággal mutatja ki a terhességet. A különbség abban rejlik, hogy vannak szuperérzékeny tesztek, amik nagyon alacsony (25 vagy akár 10 IU/l) terhességi hormon szintet is kimutatnak. Minél érzékenyebb a teszt, annál hamarabb elvégezheted, így annál hamarabb kapsz választ a kérdésedre.

A terhességi teszt recept nélkül kapható, kiskorúak is korlátozás nélkül vásárolhatják. Elvégzése nem igényel különösebb gyakorlatot vagy ismeretet. A terhességi tesztek dobozában mindig van tájékoztató a teszt pontos használatáról, ezt érdemes alaposan elolvasni. Egy jó tanács: ne dobd ki, csak ha már elvégezted a tesztet, mert az eredmény értékeléséhez is szükség van rá.

Hogyan működik?

A terhességi teszt a terhességi hormont (hCG) mutatja ki, amely csak terhesség esetén termelődik. Így ha a teszt pozitív, akkor tévedés nem fordulhat elő. Negatív eredmény akkor fordulhat elő, ha nem vagy terhes, vagy ha létrejött a terhesség, de még nem termel elegendő terhességi hormont ahhoz, hogy a teszt kimutassa, vagyis túl korán végezted el.

Hogyan alkalmazzuk a terhességi tesztet?

A terhességi hormon vizsgálata vizeletből történik. A terhességi tesztek érzékenysége változó, általában 4-5 nappal a várt menstruáció után már kimutatható a terhesség. Akkor a legpontosabb a vizsgálat, ha a reggeli első vizeletmintából történik, ugyanis ebben az időpontban a terhességi hormon nagyobb mennyiségben van jelen a vizeletben.

A vizeletet egy tiszta edénybe fogjuk fel. A teszt egyik végét kell belemártani a vizeletbe, várni kicsit, majd kivehetjük belőle, tegyük tiszta, vízszintes helyre, és várakozzunk, míg azt a kezelési útmutató javasolja, általában pár percig (10-15 perc). Az eredmény általában csíkok formájában jelentkezik a teszten. Mindig van egy úgynevezett kontroll csík, mely azt jelzi, hogy működik-e a teszt. Amennyiben nem jelentkezik a kontroll csík, úgy nem értékelhető az eredmény, vegyél egy másikat. Amennyiben van a vizeletben kimutatható szintű terhességi hormon, úgy a második csík is megjelenik.

Biztos pozitív az eredmény (vagyis terhes vagy) amennyiben a kontroll csíkkal megegyező erősségűen látszik a második csík is. Ha a második csík halványabb, akkor pár nappal később a teszt ismételt elvégzése javasolt. A tesztek rendkívül pontosak, téves pozitív eredmény gyakorlatilag nincs. Negatív eredmény esetében, ha a vérzés továbbra sem jelentkezik, egy hét múlva meg kell ismételni a vizsgálatot.

Mennyire megbízhatóak a tesztek?

A kereskedelemben kapható tesztek rendkívül megbízhatóak, csaknem 100%-ban. A terhességi hormon szint csak akkor mérhető, akkor lesz a teszt pozitív, ha a termelt HCG mennyisége elért egy értéket. Ez általában a fogamzást követő 10-12. napnál következik be. Ha ez után végezzük a tesztet, akkor az eredményben biztosak lehetünk.

Végezetül…

Védekezés nélküli nemi kapcsolat után, vagy ha felmerül a gyanú, hogy az alkalmazott védekezés nem volt sikeres (pl.: elszakadt az óvszer, vagy a fogamzásgátlót elfelejtetted bevenni) van lehetőség 72 órán belül egy tabletta bevételével kivédeni a nem kívánt terhességet. Ezt a tablettát a nőgyógyásznál felírathatod.

(Dr. Molnár Zsuzsanna)