parti
#Zöldövezet

Tedd zöldebbé a szülinapi partidat!

2024.01.26.
1 perces olvasási idő

Papírkalap, műanyag villa, csomagolópapír, műanyag eldobható pohár, lufik, papírszalvéta, lemosható műanyag terítő, tömérdek mesterségesen színezett élelmiszer, agyoncukrozott levek - egy szülinapi parti általános kellékei. De valóban szükséges ennyi szeméttel körülvenni magunkat a jó hangulat érdekében, hogy aztán a bulizás feltétlenül értelmetlen szemeteléssel végződjön?

Utánanéztünk, lehet-e környezetbarát anyagokra cserélni a megszokott hangulatkellékeket.

Lufik helyett…

Az ammóniával, cink-oxiddal, s egyéb vegyi anyagokkal kezelt léggömbök a folyóvizekbe kerülve rendkívül veszélyesek az élővilágra, nem mintha környezetkárosító hatásuk kevésbé érvényesülne a városszéli szeméttelepeken. Lufik helyett újrahasznosított krepp-papírból vagy korábban már használt csomagolópapírból készített nagyobb lampionokkal kitűnően lehet a szoba hangulatát fokozni.

Egészségtelen édességek helyett…

Ajándék gyanánt jó ötlet lehet valamiféle házilag készített egyedi meglepetés: jópofa lehet egy hosszabb ágacskákból, szövetmaradékból, régi anyagokból flitterrel csillogóvá varázsolt tündérvarázspálca, egy nagyobb gumibélyegző nyomatával, szója alapú tintával kifestett bevásárló szövetszatyor.

Kisebb gyerekek ajándékaként mit szólnál egy házilag készített, illatosított, színezett gyurmakészlethez? Esetleg ajándékozz könyvet, természetes anyagból készült kézműves kellékeket, vagy valami kisebb, de alaposan átgondolt szuvenírt.

Eldobható, műanyag abrosz helyett…

Érdemes félretenni az évek alatt összegyűlt parti-kellékeket, az olcsóbb borospoharakat, a ruhaszalvétákat, olcsó evőeszközöket, a zsibiben vásárolt mindenféle használható konyhai eszközt. Ezek a külön-külön jól használható, valamikori készletek egyedi darabjai jó szolgálatot tesznek egy-egy buli alkalmával.

Ha a társaság nagysága miatt nem lenne elég az így összeszedett, „szedett-vetett” holmi, érdemes pár papírpohárral, tányérral kiegészíteni a meglévő készletet. Műanyag evőeszközökre semmi szükség, ha kézzel is fogyasztható ennivalóval, „felmarkolható” szendvicsekkel, lehetőleg nem krémes sütikkel készülsz a jeles alkalomra.

(KamaszPanasz - O .K. T.)