kisállat
#Lélek

Amikor a kutyád fél a vihartól

2024.05.02.
4 perces olvasási idő

Szívszorító látvány, amikor még az első villám le sem csapott, az amúgy teljesen jól nevelt és nyugodt kutyánk egyszerűen el akar bújni, nyüszít, ugat, hozzánk bújik, szétszedi a szőnyeget, a falat kaparja... Sőt, egyes állatok még az ablakon is kiugranak a vihar elől.

A viharfóbia a kutyáknál sajnos valós probléma. A fóbia rengeteg kutyánál előfordul, így semmiképpen sem szabad figyelmen kívül hagyni. A hiba nem a mi kutyánkban van. „A legtöbb esetben ezek a kutyák nem nőnek ki ebből a félelmükből, sőt mi több, legtöbb esetben a helyzet csak rosszabb lesz.” – mondja Dr. Matt Peuser, állatorvos.

De miért félnek a vihartól a kutyák? Mit tudunk tenni kedvencünk megmentése érdekében? Most, ezekre a kérdésekre keressük a választ.

A fóbia kiváltó okai

Sajnos még a legprofibb állatorvosok sem tudják az összes kiváltó okát a fóbiának. Ám a legvalószínűbb az, hogy a légnyomás változása, a villámok és a dörgés kombinációja, a sztatikus elektromosság, és az alacsony frekvenciájú morajlások – melyek emberi fül által érzékelhetetlenek – váltják ki a szokatlan viselkedést. Egy másik teória szerint pedig a vihar előtt a statikus elektromossággal való feltöltődés révén a kutyák szinte valóságos és fájdalmas sokkot kapnak, emiatt van a nagy rémület.kutya

Az idegesség általában csak rosszabb és rosszabb lesz, amint – például tavasszal – a viharok gyakoriabbak lesznek. A kutyák pedig olyan pánikrohamokat kapnak, mintha ki akarnának menekülni a világból. „A gazdák általában bejönnek, és azt mondják: még soha nem láttam ilyennek.” – mondja Dr. Barbara L. Sherman. „Szívszorító látvány, amint látjuk, hogy az egyébként nyugodt kutyánk szinte teljesen megőrül, amint viharra kerül a sor.” – tette hozzá.

Egyes kutatások szerint bizonyos fajták hajlamosabbak a pánik kialakulására. Így például a kutatás szerint a pásztorkutyáknak sokkal nagyobb a hajlamuk, mint más fajtájú társaiknak. De a különféle szorongással, bezártság-érzettel küzdő kutyák is hajlamosak félni a vihartól. A kutyák egy része nem csak a vihartól fél azonban. Más hangos zajok, így például tűzijáték vagy puskalövés szintén kiválthatja a pánikot.

Mit csinálj? Nincs rá egyértelmű gyógyír, legalábbis addig, amíg a kutyád csak közepes jellegű tüneteket produkál. Viszont számtalan játék és eszköz található, amely segítségével csökkenthetitek kedvencetek fóbiáját.

1. Értékeld a nyugodt viselkedést!

A legtöbb gazda elköveti azt a hibát, hogy a nyüszítő és éppen az ölbe mászó kutyát jutalmazzák, simogatják, ápolgatják. Ez azonban nemhogy segít a kutyáknak, hanem épp ellenkezőleg, megerősíti bennük a felugráló nyüszítő magatartást. „Természetesen nem szeretnénk, ha a gazdák elkezdenék szidni a kutyájukat, mindösszesen csak arra akarunk kilyukadni, hogy az ölbe mászós, jutalmazós nevelési módszer nem fog eredményre vezetni.” – mondta Dr. Sherman.

Ehelyett például próbálj meg olyan következetes módszereket használni, melyek a nyugodt viselkedést támasszák alá. Így például normális viselkedése során engedd meg neki, hogy a lábadra feküdjön. Ezzel is alátámaszthatod benne az érzést, hogy jó úton jár. „Ezt nyugodtan gyakorolhatjátok akkor, amikor nincs vihar. Így ugyanis a kutyában kialakul egyfajta rutin, majd pedig, ha jön a vihar, sokkal könnyebben tudod majd irányítani, hiszen ő is tudni fogja, mit kell tennie.” – tette hozzá Sherman.

Vihar közben továbbá megpróbálhatod elterelni figyelmét. Elkezdhetsz vele játszani, simogathatod, ugrálhatsz vele, természetesen csak addig, míg viselkedése nyugodt marad. „ Amit tulajdonképpen el kell érned, az-az, hogy kitöröld a vihartól való félelmet a kutyád agyából és ezt egy pozitív érzéssel helyettesítsd!” – mondta nekünk Dr. Matt.

2. Jelölj ki egy biztonságos helyet kedvencednek a vihar elől

Ez a hely lehet egy nyitott rekesz, a pince, egy szoba, ahol zene szól, vagy a fürdő, a lényeg, hogy olyan zárt helyiség legyen, ahol nem veszi észre, mi történik kint. Hagyd, hogy a kutyád döntsön! Nézd meg, hogy hova megy vihar esetén, és ha lehetséges, ott jelöld ki számára a menedékhelyet.

Győződj meg róla, hogy kedvenced erről a helyről ki és be járkálhat, ugyanis az állatok hajlamosabbak még idegesebbek lenni, ha bezárva érzik magukat. Sherman például foglalkozott egy olyan Golden retrieverrel, amelyet a garázsba zártak be a vihar elől, a kutyus azonban csak még idegesebb lett és teljesen szétkarmolta és harapta a gipszkartont, mely a lakást választotta el a garázstól.

3. A nyugtató ruhadarab

Több állatorvos szerint a kifejezetten erre készült ruhadarabok megérnek egy próbát. Az ilyen ruhák ugyanis pontosan azért készültek, hogy az ideges kutyákat lenyugtassák. Ez olyan, mint a pólyás csecsemőknél a pólya. Vannak azonban másfajta ruhák is, olyanok, amelyek fémötvözettel vannak ellátva, így megvédi a kutyákat a statikus sokkoktól, ezáltal talán vihar közben is nyugodtak maradhatnak.

A ruhákat állandóan fejlesztik, és mindenki másra esküszik. Ma már léteznek ilyen nyakörvek, pulcsik és megannyi más ruhadarab, mellyel a kutyánk nyugodtságát biztosíthatjuk. Mielőtt azonban vásárolunk egy ilyet, mindenképpen kérjük ki az állatorvos tanácsát!

4. Télen szoktasd hozzá a viharhoz!

A téli estéken játék közben halkan játssz be különféle viharhangokat. Természetesen ne hangosan, nehogy kedvenced megijedjen. Ha látod, hogy nem ijed meg, idővel – hetekkel, hónapokkal később – növelheted a hangerőt, azonban, ha az idegesség tüneteit tapasztalod kedvenceden, azonnal állítsd le! A cél itt az, hogy a kutya a vihar hangját ne rossz, hanem jó dolgokkal párosítsa, így például az állandó játékkal!

A szakértők azonban azt mondják, hogy ne ijedjünk meg, ha ez a terápia nem volt sikeres. Mi ugyanis csak a hangokat tudjuk visszajátszani, a többi jelenséget, így például a statikus elektromosságot nem. Így kutyánk egy esetleges viharban talán ugyanazokat a tüneteket fogja produkálni, mint a „terápia” előtt.

5. Kérd az állatorvosod segítségét!

A szakértő már valószínűleg rengeteg ilyen és ehhez hasonló esetet látott, így el tudja dönteni, hogy a ti esetetekben szükség van-e gyógyszeres beavatkozásra. „Nem mindegyik kutyának van szüksége idegesség-csökkentő tablettákra, de egyes nagyon ideges természetű kutyáknál már komoly egészségügyi problémákat okozhat, ha nem kapnak ilyen gyógyszert.” – mondta Dr. Sherman. Egyes esetekben az egész viharszezon alatt gyógyszerezni kell a kutyát, de általában az is elég, ha azon a reggelen adunk neki a gyógyszerből, amikor úgy gondoljuk, vihar lesz.

Lehetséges, hogy nem tudják a vihar-fóbia összes kiváltó okát, az viszont bizonyos, hogy egy felmérés szerint a hozzászoktatás, a viselkedésbeli változtatás és a gyógyszerek együttes kombinációjának eredményeképpen 32-ből 30 kutya jelentős javulást produkált.

„Ha elég ügyesek vagyunk és megváltoztatjuk a környezetet, a körülményeket és kutyánk viselkedését, esetleg gyógyszert is alkalmazunk, a vihar-fóbiát nagyban csökkenthetjük kedvencünknél.” – mondta Sherman. „Konzultálj az állatorvosoddal és állítsatok össze együtt egy olyan programot, mellyel kedvencednek és neked is nyugodtak lehetnek majd az estéid.” – zárta a beszélgetést Dr. Sherman.

6. Fáraszd le

Ha tudod, hogy este vihar lesz, délután menj el kutyáddal egy nagy sétára, vidd el a parkba, a kutyafuttatóba és fáraszd le. Labdázzatok, frizbizzetek, engedd futni. Ha fáradt, kevésbé lesz ingerlékeny, és ha nem is alszik majd nyugodtan a vihar alatt, de kevesebb energiája jut az idegeskedésre.

Ne feledd, mindig zárt helyen legyen és te is legyél vele. Így garantál, hogy félelmében nem tud megszökni és az is nyugalmat jelent neki, ha a szerető gazdija mellette van ebben a számára nehéz pár órában. Kutyát vállalni nagy felelősség, ha tudod, hogy fél a viharban, ne menj el bulizni vagy moziba, hanem maradj otthon vele, meg fogja hálálni.

(KamaszPanasz - Cs. B., pets.webmd.com)