pénz
#Lélek

Hogyan bánj jól a pénzzel?

2024.05.10.
2 perces olvasási idő

A pénz kezelésének van pszichológiája? Egyesek minden garast a fogukhoz vernek, míg mások kezéből még az a pénz is kifolyik, ami nem az övék. Hogyan gazdálkodj okosan?

Hogyan bánj a pénzzel?

Sajnos senki sem születik bankkártyával a kezében. Abban egyetértünk biztosan, hogy a pénzzel való Hogyan bánj jól a pénzzel?bánásmód egy olyan képesség, amit életünk során tanulunk meg. S mikor tanuljuk meg az alapokat? Bizony már kisgyermekkorban, amikor a szülőkkel elmegyünk bevásárolni vagy otthon szó esik a pénzről, fizetésről.

Gondold végig, neked mit üzentek a szüleid a pénzzel kapcsolatban! „Nem engedhetjük meg magunknak; ez túl drága; nekünk csak ez jutott; bezzeg a gazdagok könyörtelenül átgázolnak a másikon; piszkos pénz”. Ezek mind olyan asszociációk a pénzzel kapcsolatban, melyek felnőttként is kísértik az embert.

Olyan ez, mint a nagymama receptje. Nagymama megtanítja lányának a pogácsasütés mesterségét, és ő is ugyanígy adja tovább lányának. Ez így van rendjén. Csakhogy közben a világ változik, és ha az unoka nem veszi figyelembe, hogy ez az a liszt már nem olyan minőségű, mint a nagymama lisztje, akkor könnyen meglehet, hogy elronthatja a pogácsát. Ugyanez a helyzet a pénzkereséssel, -megtartással és -gazdálkodással is. Régebben egy mesterséget kitanulva ugyanazon a munkahelyen évtizedekig megkereshettük a betevőre valót. Mára folyamatosan lépést kell tartani a tudomány fejlődésével és az igények változásával a pénzügyek terén is.

Ha otthon azt láttuk, hogy a szüleink egyik napról a másikra élnek a fizetésükből, esetleg hitelt törlesztnek, akkor felnőttként mi az a tudás, amit tovább tudsz vinni? Biztos fizetés megkeresése és hitel felvétele, törlesztése. Nincs ezzel semmi probléma, csak akkor, ha anyagi kelepcébe kerülünk miatta, mert nem vettük figyelembe, hogy a szüleink pénzkeresési és pénzgazdálkodási receptje idejétmúlt.

Mit tehetsz?

Cikkeimben már lassan elcsépeltté válik a jó tanács (de elkerülhetetlen): ismerd meg önmagad! Ebben az esetben, ha változtatni szeretnél gazdálkodási szokásaidon, kíméletlenül szembesülnöd kell azokkal.

Ez legalább olyan nehéz, mint a zugevőknek azt mondani, hogy írjanak kalória-listát. Észre sem veszik, hogy a süti sütése közben itt-ott legurul egy-egy falat vagy szelet... A pénz is ugyanilyen könnyen kihullhat az ujjaink közül. Gondolkozz el azon, hogy a szüleid mit tanítottak a pénzről! Milyen asszociációk kapcsolódnak hozzá? Számos önképző könyv létezik, amelyek segíthetnek neked, ha változtatni szeretnél.

Ha szeretnél megtakarítani, most kezdd el!

A diákoknak általában kevés a pénzük. De a pénzgazdálkodást kevés pénzzel is el lehet kezdeni. Ne felejtsd el, hogy nem az a fontos, hogy mennyit keresel, vagy mennyi pénzt kapsz a szüleidtől, hanem az, hogy hogyan gazdálkodsz vele. Lehet, hogy most csak néhány ezer forintod van, munkába állva azonban már egy nagyobb tételt kell okosan kezelni. A fizetés nagyságával együtt a kiadások is nőnek, és ripsz-ropsz megint elszaladhatnak a fillérek. Amit kicsiben meg tudsz tanulni, azt nagy tételeknél sem fogod elfelejteni. Ha a zsebpénzed legalább 10%-át megtanulod félretenni, akkor ha munkába állsz és fizetésed lesz, természetes lesz annak is félretenni bizonyos százalékát. Miért jó ez? Év végére lesz pénzügyi tartalékod, amit ezernyi dologra fordíthatod.

Próbálj jól tanulni, hogy ösztöndíjas lehess, így felnőtt éveidben nem kell majd a diákhitelt törlesztened.

Keress nyári munkát. Nyáron nincs suli, így rengeteg időd szabadul fel, amelyet hasznosan is eltölthetsz. Próbálj olyan munkát keresni, ami a későbbiekben is hasznos lesz a tanulmányaid szempontjából.

Gondold végig, mire költesz. Ha szórod a pénzt, hamar elfogy. Ahelyett, hogy vennél pár új ruhát vagy egy új videojátékot, tedd félre az árát.

Mit ajánlanak a pénzügyi guruk?

A vagyonos, sikeres emberek több malacpersellyel (számlával) gondolkodnak. Egyrészt félretesznek az anyagi függetlenségükért (azaz ehhez a pénzhez nem nyúlnak hozzá, csak befektetés esetén), hosszú távú tervekre, szórakozásra, tanulásra és adakozásra. A tanulás elengedhetetlen, hogy boldoguljunk az életben. Ha minden hónapban szánsz egy kis összeget önképzésre, személyiségfejlesztésre, a befektetet pénz sokszorosa térül meg. Hiszen bármilyen körülmények közzé kerülsz, nem az okleveled, diplomád, képzettséged fogja megoldani a problémákat, hanem te magad.

(KamaszPanasz)

Kapcsolódó címkék

pénz