Prevenció

#Prevenció

25 db cikk a témában

Az alkohol emberi szervezetre és pszichére gyakorolt hatásai
#alkohol
2022.08.21.

Az alkohol emberi szervezetre és pszichére gyakorolt hatásai

Az alkoholnak számos előnyös felhasználási területe létezik. Így például használható a bőr tisztítására, fertőtlenítésére, az izzadás csökkentésére (sok dezodor is tartalmaz alkoholt), tartósításra, sőt még az étvágy, illetve emésztés fokozására is. Mindemellett azonban fontos megismerkedni a káros és veszélyes hatásaival is!

#BOE
2018.04.09.

1800 diák mérette meg magát

Te tudod, hogy mik a szívérrendszeri megbetegedések fő rizikófaktorai? Fel tudod ismerni az agyvérzés tüneteit? Gyakorlatban is tudnál elsősegélyt nyújtani a bajba jutottaknak? Hallottad már, hogyan lehet csökkenteni a méhnyakrák kialakulásának kockázatát?

#leggyakoribb daganatok
2018.03.24.

A 3 leggyakoribb daganattípus jelei

A statisztikák szerint a daganatos megbetegedések közül a három leggyakrabban előforduló típus a mellrák, a prosztatadaganat és a tüdőrák. Milyen jelek utalhatnak a betegségre? Tudj meg többet cikkünkből.

#szűrővizsgálatok
2018.01.21.

A szűrővizsgálatok szerepe a daganatok megelőzésében

Minden harmadik rákbetegség megelőzhető lenne, ezért nagyon fontos, hogy tisztában legyünk azzal, mit tehetünk annak érdekében, hogy elkerüljük a daganatos megbetegedéseket. Az egészséges életmód alapszabályainak betartása mellett fontos, hogy rendszeresen részt vegyünk a szűrővizsgálatokon is, hiszen minden daganatos betegség eredményesebben kezelhető, ha korai állapotban ismerik fel.

#dizájner drog
2017.11.16.

Dizájner drogok

A fiatalkori drogfogyasztás elterjedtebb, mint gondolnánk és egyre komolyabb probléma. A marihuána (fű) fogyasztás például az utóbbi évtizedekben nagyon széleskörben elterjedté vált Magyarországon is, szinte az alkohollal egyenértékű társadalmilag elfogadott élvezeti szerré nőtte ki magát.

#daganatok
2017.10.23.

A daganatokról általában

A daganatos betegségek csoportja a második vezető halálok Magyarországon, amelyeknél csak a szív- és érrendszeri betegségek követelnek több áldozatot. Gyakran hangzik el a kérdés: mikor lesz gyógyítható a rák? Erre az egyszerű kérdésre a válasz nagyon nehéz, mert a rák nem egyetlen betegség, hanem több rendellenesség, amelyekben közös a sejtosztódás súlyos zavara.

#patika diákoknak
2017.09.25.

Milyen az a patika, ahová egy diák is szívesen belép?

Merci, Tomi, Kata, Bence – négy fiatal, akik a Gyógyszerészek Világnapja (szeptember 25.) alkalmából elmondták véleményüket, hogy milyen is az a gyógyszertár ahová szívesen mennének receptet kiváltani, vásárolni. Világos és színes falak, halk zene, egy bátorító mosoly a gyógyszerésztől– csupán ennyi elég lenne ahhoz, hogy a tizenévesek jó érzéssel lépjenek be az egészség fellegvárába. Látszólag apró dolgokon múlik a választás...

#Szexuális úton terjedő betegségek
2017.08.26.

A 4 leggyakoribb szexuális úton terjedő betegség és tünetei

Szexuális úton terjedő betegségnek (STD, sexually transmitted disease) minden olyan kórós állapotot vagy betegséget értünk, amely a nemi szervek területén okoz elváltozást vagy nemi érintkezés útján fertőz. Melyek a leggyakoribb kórképek? Miről ismerhetők fel?

#ne hagyj az autóban
2017.08.08.

Ne hagyj az autóban gyermeket, házi kedvencet

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) és a Vigyél Haza Alapítvány matrica-kampányt indított, hogy felhívja az emberek figyelmét, a nagy hőségben különösen fontos odafigyelni védtelen szeretteinkre. A bevásárlóközpontok, áruházak bejáratainál kihelyezett figyelemfelkeltő matricák remélhetőleg időben emlékeztetik az autóval érkezőket, hogy ne hagyják gyermekeiket és házi kedvenceiket a tűző napon percek alatt felforrósodó autóban.

#dohányzás
2017.07.22.

A dohányzás formái és veszélyei

Magyarországon a 15 évesnél idősebb lakosság csaknem harmada, összességében több mint 2,5 millió ember dohányzik aktívan, többségük napi rendszerességgel. Mellettük még további 1,5 millióan vannak azok, akik valaha dohányoztak, de már leszoktak, tehát összességében 4 millió felnőtt érintett személyesen a dohányzás által. A dohányzás számos kórállapot, ezen belül is a legtöbb tüdőbetegség kialakulásában a legfontosabb rizikófaktor.

#semmelweis egészségverseny
2017.04.04.

Egy verseny, ami egészségtudatosságra nevel

Március 25-én az Elméleti Orvostudományi Központ megtelt Semmelweis Egyetemre készülő diákokkal, egészségtudatos középiskolásokkal, akik a II. Semmelweis Egészségverseny döntőjére érkeztek. A megmérettetésen 180 középiskolás jelent meg az ország minden részéről.

#semmelweis egészségverseny
2017.03.24.

A szexuális prevencióról kevés ismeretük van a fiataloknak

A második alkalommal megrendezésre kerülő Semmelweis Egészségverseny egyik szervezőjével készített riportot a KamaszPanasz. Az idei verseny a tavalyihoz hasonlóan rendkívül izgalmasnak ígérkezik, melybe most egy kis betekintést nyerhetünk egy szervező szemszögéből.

#Semmelweis Egészségverseny
2017.03.23.

Orvostanhallgatók szerveznek versenyt középiskolásoknak

Idén második alkalommal kerül megrendezésre a Semmelweis Egészségverseny a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesületének szervezésében. 280 középiskolás csapat jelentkezett a megmérettetésre, melynek negyedik és egyben döntő fordulója március 25-én lesz az Elméleti Orvostudományi Központban.

#szenvedélybetegség
2017.03.22.

Szenvedélybetegségek - Mi mit jelent?

Amikor az egyes szenvedélybetegségek és azok elkerülése kerül szóba, sok olyan fogalommal találkozhatsz, amit első hallásra lehet, hogy nem tudsz hová tenni. Annak érdekében, hogy jobban értsd ezt a témát, összeszedtük a leggyakoribb kifejezések magyarázatát.