tészta
#Táplálkozás

Tények a tésztáról

2024.05.04.
1 perces olvasási idő

A tészta a rost és az összetett szénhidrátok kiváló forrása. Most pedig jöjjön pár táplálkozási tény, amely segíthet, hogy továbbra is élvezd ezt a közkedvelt ételt.

A szénhidrátok vitaminokat, energiát és ásványokat adnak. A tésztában található szénhidrátokat a szervezetünk lassan dolgozza fel. A rendszeres sportolóknak éppen ezért érdemes tésztát fogyasztaniuk, hisz hosszú távon hatalmas energiát képes elraktározni.

Ha a magas szénhidrát-tartalom miatt aggódsz, választhatod a külön erre a célra készült, alacsony szénhidrát-tartalmú tésztákat is. Ezek a tészták alapvetően nem, vagy alig tartalmaznak szénhidrátot, helyette szójababot, tojásfehérjét, rizslisztet és sót tartalmazhatnak. A hagyományos tésztával összehasonlítva a szénhidrátszegény tészták fehérjében és rozsban sokkal gazdagabbak.

A tészták általában búzalisztből, tojásból és vízből tevődnek össze. De ma már számos alacsony kalóriatartalmú, illetve alternatív lehetőség is létezik. Készíthetsz tésztát cukkiniből is, amely tényleg alacsony kalóriatartalmú. Illetve kapható tojás nélküli vagy nem fehér lisztből, hanem növényi lisztből készült változat a boltokban (elsősorban lisztérzékenyek számára). A gluténmentes tészta gyakran kukorica- vagy rizslisztből készül.

Vigyázz a feltéttel, öntettel!

Egy nagy szedőkanál kifőzött és mindenféle szósztól mentes tészta körülbelül 200 kalóriát tartalmaz, ebből azonban mindössze csak 1 gramm a zsír. Ez persze változhat attól függően, hogy milyen eljárással készítették a tésztát, de ez az eltérés minimális. Bár maga a tészta szinte zsírmentes, a hozzáadott szószok és feltétek, amellyel fogyasztjuk további kalóriákat és zsírt rejtenek magukban. Ha tésztával szeretnél diétázni, fontos, hogy odafigyelj az öntetre! Mert mit ér a zsírmentes tészta, ha az önteted egy merő zsírbomba?

Csak a szükséges ideig főzd!

A tészta nem, vagy nagyon kevés koleszterint és sót tartalmaz. Sőt, sok helyen, például Amerikában folsavval dúsítják a tésztákat. Vigyázni kell a főzéssel is. Ugyanis a főzés során rengeteg B-vitamint veszít a tészta. Így ha már a teljes B-vitamin készletet nem tudjuk megóvni, legalább a minimumnál többet ne hagyjunk elveszni! Magyarán, ne főzzük tovább a tésztát, mint amennyi elő van írva!

(KamaszPanasz - Cs. B.)