Hírek

#látás
2012.10.26.

Jó(l) látni!

Október a látás hónapja. Még van lehetőséged felkeresni egy szemészt. Több helyen ingyenes szűréseket tartanak.

#nap
2012.10.24.

Szolárium és melanóma: a fiatal nők a legnagyobb veszélyben

Eltervezted, hogy egy szoláriumban fogod megszerezni az áhítatott bronzos bőrt a bálra vagy ballagásra? Fiatalabbak esetében fontolóra kellene venni a döntést. A bőrrákos esetek száma folyamatosan nő, leginkább a fiatal felnőttek körében, és a szoláriumok jelentik az egyik legnagyobb rizikófaktort.

#antibiotikum
2012.10.22.

Az antibiotikumoknak is lehetnek mellékhatásaik?

A bakteriális fertőzés esetén hatékony antibiotikumoknak is lehetnek mellékhatásai. Ide olyan kellemetlen hasi panaszok sorolhatók, mint a haspuffadás és a hasmenés. Az antibiotikumos kezelés esetén bevitt probiotikumok viszont enyhíthetik ezen tüneteket, s újra egyensúlyba billenthetik bélflórád felborult egyensúlyát.

#leukémia
2012.10.20.

Leukémia kamaszkorban

Nem kétséges, hogy a tizenévesek és a gyerekek körében egyre gyakoribb a vérrák kialakulásának veszélye, olyan mértékben, hogy ebben a korcsoportban a rákos megbetegedések közül a leukémia vezeti a listát. A leukémia mellett a lymphoma (a nyiroksejtek rákos daganata) is igen gyakori.

#érettségi
2012.10.19.

Őszi angol érettségi megoldókulcs: teszteld a tudásod!

Az őszi érettségi időszakban érettségizel, esetleg előrehozott érettségit csinálsz angol nyelvből? Nézd meg, hogy helyesen válaszoltál-e a kérdésekre! Nyáron fogsz érettségizni? Válaszolj otthon a feladatokra, és mérd meg, hogy hol jársz a felkészülésben, nézd meg, hogy mely feladatok okoznak még gondot!

#mese
2012.10.19.

Neked meséltek a szüleid?

Marék Veronika Öcsi és Bátyó című könyvének ajánlójában van egy gondolat. A számítógépeken, okos kütyükön felnövő mai öcsik és bátyók ugyanannyit civakodnak, mint a régiek. Talán igaz a mesére is, hogy alapjaiban nem változott, csak a téma követi a mai kort. Mennyire fontosak ma a mesék?

#érettségi
2012.10.18.

Őszi történelem érettségi megoldókulcs: teszteld a tudásod!

Az őszi érettségi időszakban érettségizel, esetleg előrehozott érettségit csinálsz történelemből? Nézd meg, hogy helyesen válaszoltál-e a kérdésekre! Nyáron fogsz érettségizni? Válaszolj otthon a feladatokra, és mérd meg, hogy hol jársz a felkészülésben, nézd meg, hogy mely feladatok okoznak még gondot!

#érettségi
2012.10.17.

Őszi matekérettségi megoldókulcs: teszteld a tudásod!

Az őszi érettségi időszakban érettségizel, esetleg előrehozott érettségit csinálsz matematikából? Nézd meg, hogy helyesen válaszoltál-e a kérdésekre! Nyáron fogsz érettségizni? Válaszolj otthon a feladatokra, és mérd meg, hogy hol jársz a felkészülésben, nézd meg, hogy mely feladatok okoznak még gondot!

#érettségi
2012.10.16.

Őszi magyar érettségi megoldókulcs: teszteld a tudásod!

Az őszi érettségi időszakban érettségizel, esetleg előrehozott érettségit csinálsz? Nézd meg, hogy helyesen válaszoltál-e a kérdésekre! Nyáron fogsz érettségizni? Válaszolj otthon a feladatokra, és mérd meg, hogy hol jársz a felkészülésben, nézd meg, hogy mely feladatok okoznak még gondot!

#szájüregi rák
2012.10.16.

A szájüregi rák és tünetei

Az ajkak, az orcák, a fogíny, a szájpad, a nyelv, a mandulák és a gégefő együttesen alkotják a szájüreget. A szájüregben kialakuló rosszindulatú daganatot szájüregi ráknak nevezzük. A legtöbb rák úgynevezett laphámsejtes rák, ami azt jelenti, hogy a felületi rétegen alakul ki, és elterjed, ha kezeletlen marad.

#látássérült
2012.10.15.

Mit látnak a látássérültek?

Meg kell tanulnunk azt, hogy hogyan lehet elfogadni és segíteni azokat az embereket, akik valamilyen hátránnyal kénytelenek élni az életüket. Mindenki ismerhet csökkent látású családtagot, ismerőst. Ma van a Látássérültek Nemzetközi Napja.

#külső
2012.10.13.

Szeresd a tested!

Talán ismerős a helyzet: a tinimagazint lapozgatva hirtelen felindulásból kiszámolod a BMI indexedet, és kiderül, hogy az 25 felett van, azaz túlsúlyos vagy. Ám, ha tükörbe nézel, az eredmény ellenére nem egy túlsúlyos, vagy majdnem kövér tinit, hanem egy átlagos testalkatú kamaszt látsz!

#tanulás
2012.10.12.

Nemzetközi diákként Angliában: első benyomások

Cikksorozatom apropója, hogy egy évet Angliában, azon belül is Brightonban töltök diákként. Semmiképpen sem szeretném a cserediák szót használni, ugyanis nem vagyok az. Nem programmal vagy szervezettel jöttem, hanem egyedül, ugyanis - bár ezt nem reklámozzák -, de mégis lehetséges.

#édesítőszer
2012.10.10.

Édesítőszerek és az egészség

Bár az édesítőszerekkel kapcsolatos ismeretek meglehetősen hiányosak a lakosság körében, 10-ből 6 ember véli úgy, hogy az egészségtudatosság részét jelentheti ezen cukorpótló szerek alkalmazása – derül ki a Szinapszis Kft. legfrissebb, a felnőtt lakosság körében végzett kutatásából.