Betegségek, balesetek

#Betegségek #balesetek

118 db cikk a témában

Vízi balesetek: társmentés
#vízi balesetek
2024.06.30.

Vízi balesetek: társmentés

Vízi mentést csak kiképzett vízi mentő végezhet, hiszen egy ilyen bonyolult feladat megfelelő felkészültséget és tudást igényel. Ha azonban az ember szerettei közül valaki veszélybe kerül, a legtöbben valószínűleg gondolkodás nélkül utána vetik magukat.

11 nyári veszélyforrás
#nyár
2024.06.28.

11 nyári veszélyforrás

A nyarat csak imádni lehet. Napsütés, szabadság, egész napos pihenés, a legjobb programok a haverokkal. Ám sokan elfelejtik, hogy a jó dolgok mellé rossz is társulhat. A nyár is tartogathat olyan veszélyeket, amelyek könnyen elronthatják a vakációt, és bizony senkinek sincs kedve az orvosnál üldögélni. Íme, 11 veszélyforrás, amelyre érdemes odafigyelni, hogy valóban felhőtlen legyen a nyarad.

Utazási tippek
#nyaralás
2024.06.22.

Utazási tippek

Az az álmod, hogy a barátaiddal mentek nyaralni? Esetleg a családi mini busszal? Egy ilyen utazás bátran besorolható a nyári kalandok közé.

A fűnyírás veszélyei: kerüld el a sérüléseket!
#fűnyírás
2024.05.31.

A fűnyírás veszélyei: kerüld el a sérüléseket!

Egy nyugodt hétvégi délutánon remek kikapcsolódás a fűnyírás. Csicseregnek a madarak, mi pedig semmi mást nem csinálunk, csak tologatjuk a fűnyírót. De nem árt odafigyelni! Tanácsaink segítségével biztosan balesetmentesen élvezhetjük a fűnyírást.

Mi a teendő, ha elharaptad a nyelved?
#nyelv
2024.05.27.

Mi a teendő, ha elharaptad a nyelved?

Nos, néha megtörténik. Akár autóbalesetben, akár a lépcsőn megcsúszva, akár egymásnak ütközéskor sport közben. Súlyossá is válhat az eset, mire észreveszed, hogy nagyon fáj a szád vagy a nyelved. Cikkünk segít, hogy megtudd, mi a teendő ilyen esetekben. Azt azért jobb, ha észben tartod, hogy semmi sem helyettesíti a szakszerű orvosi kezelést.

Áramütés, villámcsapás - a legfontosabb teendők
#baleset
2024.05.16.

Áramütés, villámcsapás - a legfontosabb teendők

Az összefoglaló néven elektrotraumának nevezett sérüléscsoport két fő formája az áramütés és a villámcsapás. Áramhatás esetén az emberi test elektromos energia hatása alá kerül, mely könnyen halálos következményeket okozhat. A károsodás mértéke függ az áram erősségétől, az áram típusától (egyen- vagy váltóáram), az áramütés helyétől és a szervezeten belüli útjától, illetve az áramhatás időtartamától.

Leptospirózis: Patkányok és rókák terjesztik
#leptospirózis
2024.05.15.

Leptospirózis: Patkányok és rókák terjesztik

A leptospirózis egy fertőzés, melyet a spirochéta nevű baktérium okoz. A baktérium a szennyezett vízben és talajban található és kisebb horzsoláson, vágáson, de a szájon, a szemeken és az orron keresztül is bekerülhet az emberi szervezetbe. Ezután a véráramba jut és szétterjed a testben.

Búcsú a gipsztől: mire számíts utána?
#gipsz
2024.05.09.

Búcsú a gipsztől: mire számíts utána?

Szóval hamarosan elérkezik a várva várt pillanat, és leveszik a gipszedet? Valószínűleg már égsz a vágytól, hogy visszatérhessenek a dolgaid a normál kerékvágásba. Azonban jobb, ha tudod, hogy mi az, amit ilyenkor szabad és mi az, amit jobb, ha még nem erőltetsz!

Epekő tinikorban
#epe
2024.04.29.

Epekő tinikorban

Az epekövesség egy olyan betegség, amelynek során az epehólyagban tárolódó folyékony epéből kisebb-nagyobb, kemény képletek, kövek jönnek létre. Ezek az epehólyagból kimozdulva és az epevezetékben haladva gyulladást és fertőzést eredményezhetnek az epehólyagban vagy az epevezetékben.

Sebkezelési igaz-hamis
#sebkezelés
2024.04.19.

Sebkezelési igaz-hamis

Mindannyiunknak tisztában kell lennünk néhány alapvető szabállyal, amelyek a nyílt sebek gyors, szakszerű kezelését lehetővé teszik. Íme, néhány kérdés-állítás, hogy tájékozottabbak legyünk.

A Von-Willebrand szindróma tünetei és kezelése
#Von-Willebrand szindróma
2024.04.15.

A Von-Willebrand szindróma tünetei és kezelése

A vérzéssel kapcsolatos rendellenességek közül a leggyakoribb örökletes kórkép a Von-Willebrand szindróma, mely az emberek körülbelül 1-2 százalékát érinti. Sok embernél a tünetek annyira enyhék, hogy nincsenek is tudatában rendellenességüknek. Akiknél viszont a szindróma megjelenése súlyosabb mértékű, a megfelelő diagnózis megállapítása és a kezelés segíthetnek kordában tartani a problémákat.

Defekt - Mit tehetsz?
#közlekedés
2024.03.05.

Defekt - Mit tehetsz?

A közúti balesetek legtöbbje nem olyan súlyos, mint például egy ütközés. Az emberek nagy részének volt már kisebb balesete - ilyen például, ha valaki nekitolat egy táblának. De az egyik leggyakoribb gond a defekt. Mi a teendő ilyenkor?

A 10 leggyakoribb elsősegély-nyújtási hiba
#elsősegély
2023.11.20.

A 10 leggyakoribb elsősegély-nyújtási hiba

Kamaszként bizony előfordulhat, hogy baleset ér téged, vagy valamely társadat, és felnőtt jelenlétének hiányában az orvosi segítség megérkezéséig neked kell ellátnod a sérülést. Összegyűjtöttük a leggyakoribb hibákat, illetve, hogy mit tegyél helyettük.

Hogyan árthat a tűzijáték a szemeidnek?
#tűzijáték
2023.08.20.

Hogyan árthat a tűzijáték a szemeidnek?

Mielőtt elkezdődne a tűzijáték, érdemes feltenni egy védőszemüveget, ami segíthet megóvni a szemeidet a leggyakoribb tűzijáték okozta sérülésektől.

Gondolkodj, mielőtt csobbansz!
#nyár
2023.08.03.

Gondolkodj, mielőtt csobbansz!

Kétségtelenül az úszás a nyár legvonzóbb, legfelfrissítőbb sportja. Mielőtt csobbansz egyet a közeli tóban vagy a strand medencéjében, fogadd meg az alábbi biztonsági tanácsokat!