Betegségek

#Betegségek

1303 db cikk a témában

Vízi balesetek: társmentés
#vízi balesetek
2024.06.30.

Vízi balesetek: társmentés

Vízi mentést csak kiképzett vízi mentő végezhet, hiszen egy ilyen bonyolult feladat megfelelő felkészültséget és tudást igényel. Ha azonban az ember szerettei közül valaki veszélybe kerül, a legtöbben valószínűleg gondolkodás nélkül utána vetik magukat.

A repülés árnyoldalai - Hogyan heverd ki az időeltolódást?
#utazás
2024.06.28.

A repülés árnyoldalai - Hogyan heverd ki az időeltolódást?

Az ember szervezetének működése nagyban függ az aktív-inaktív periódusok, illetve az alvás-ébrenlét egységének szabályozásától. Az agy egyik speciális része (tobozmirigy) termeli a melatonin nevű hormon természetű anyagot, amely többek közt bioritmusunkért is felel. Sötétedéskor jelzi a szervezet számára a pihenés idejét, míg világosban aktiválja annak működését.

11 nyári veszélyforrás
#nyár
2024.06.28.

11 nyári veszélyforrás

A nyarat csak imádni lehet. Napsütés, szabadság, egész napos pihenés, a legjobb programok a haverokkal. Ám sokan elfelejtik, hogy a jó dolgok mellé rossz is társulhat. A nyár is tartogathat olyan veszélyeket, amelyek könnyen elronthatják a vakációt, és bizony senkinek sincs kedve az orvosnál üldögélni. Íme, 11 veszélyforrás, amelyre érdemes odafigyelni, hogy valóban felhőtlen legyen a nyarad.

Mi utalhat vesecisztára?
#vese
2024.06.27.

Mi utalhat vesecisztára?

A vese cisztái lehetnek többfélék, van, amikor csak egy veseciszta van, olyan is, amikor több, és olyan kórkép is létezik, amikor a vese egész állománya cisztákkal van tele, ilyen például a policisztás vagy multicisztás vesebetegség, e két utóbbi az örökletes betegségek közé tartozik.

A hasmenés a nyaralást is tönkreteheti
#hasmenés
2024.06.23.

A hasmenés a nyaralást is tönkreteheti

Nem árt, ha már most teszünk azért, hogy a közelgő nyaralásról lehetőleg csak szép emlékeink maradjanak. A nyaralás alatt vagy hazaérkezés után kezdődő hasmenés felnőtteknél többnyire inkább csak kellemetlen, de gyermekeknél, időseknél akár kórházi kezelést igénylő kiszáradást is okozhat. A megelőzésben a probiotikumok szedése is segíthet.

Utazási tippek
#nyaralás
2024.06.22.

Utazási tippek

Az az álmod, hogy a barátaiddal mentek nyaralni? Esetleg a családi mini busszal? Egy ilyen utazás bátran besorolható a nyári kalandok közé.

Mi a prediabétesz?
#prediabétesz
2024.06.21.

Mi a prediabétesz?

A prediabétesz a normálisnál magasabb vércukorszintet jelenti. Ez még nem elég magas ahhoz, hogy 2-es típusú cukorbetegségnek lehessen tekinteni, ám életmódváltás nélkül a prediabéteszes tinik nagy kockázatnak vannak kitéve.

Tíz betegség, amiket ételekről neveztek el
#betegség
2024.06.19.

Tíz betegség, amiket ételekről neveztek el

Az orvosok mindig is kreatív emberek voltak a történelem során. Akkor sincs ez náluk másképp, amikor betegségeket, tüneteket neveznek el. Sok érdekes elnevezés van, de ezek közül most azokat vesszük sorra, melyeket ételek ihlettek.

Ételbiztonság: figyelj oda, mit eszel!
#ételbiztonság
2024.06.18.

Ételbiztonság: figyelj oda, mit eszel!

Az ételbiztonság fogalma azt jelenti, hogy meg tudjuk óvni magunkat a terjedő baktériumoktól, kórokozóktól és azt, hogy tudjuk, hogy lehet biztonságosan vásárolni. Nézzük, hogyan óvhatjuk meg magunkat ezektől a veszélyes forrásoktól.

Drogok és elsősegély
#drog
2024.06.14.

Drogok és elsősegély

Valaki rosszul lett a buliban? Szeretnél segíteni, de nem tudod hogyan? Cikkünkből megismerheted a droggal kapcsolatos elsősegélynyújtás lépéseit.

Bőrápolási tévhitek
#bőrápolás
2024.06.13.

Bőrápolási tévhitek

Rengeteg bőrápoló terméket találhatsz a boltok polcain, ám honnan tudod, hogy melyik a legjobb neked? Segítünk, leleplezzük a leggyakoribb bőrápolással kapcsolatos mítoszokat.

Nyári fülbetegségek
#fülgyulladás
2024.06.12.

Nyári fülbetegségek

A fülgyulladásról azt gondoljuk, hogy az őszi-téli évszakok betegsége. Fülfájdalom azonban nyáron is jelentkezhet. Gyakran az allergia szövődményeként jelentkezik, de a panaszokat a medencék, tavak, tengerek vize is okozhatja.

Torokgyulladás nyáron
#torokgyulladás
2024.06.11.

Torokgyulladás nyáron

A torokfájás és -gyulladás nem csak a téli hónapokban jelentkezhet, sőt nyaranta közel félmillióan élik át tüneteket – a patikusok becslése szerint. Az okokról, a tünetekről és az orvosi kontroll jelentőségéről dr. Augusztinovicz Mónika fül-orr-gégész szakorvos beszélt.

Mit egyél műtét után és mit kell kerülni?
#műtét
2024.06.10.

Mit egyél műtét után és mit kell kerülni?

Ha műtéten estél át, a műtét utáni napokban, hetekben és hónapokban elfogyasztott ételek befolyásolhatják a gyógyulást és a felépülést. A megfelelő ételek fogyasztása – és a nem megfelelő ételek kerülése – segíthet a gyorsabb gyógyulásban, miközben megelőzheted az olyan szövődményeket, mint a székrekedés és a posztoperatív fertőzés.

Utazás ételallergiával – Mire figyelj?
#allergia
2024.06.06.

Utazás ételallergiával – Mire figyelj?

Utazás során teljesen kikapcsolhatunk, hátrahagyhatjuk a napi problémákat - kivéve, ha ételallergiánk van. Aki ételallergiás, annak mindig, még utazás közben is figyelnie kell arra, hogy mit eszik. Néhány óvintézkedés betartásával és előkészület megtételével azonban gondoskodhatunk az egészségünkről és a kellemes időtöltésről.