Betegségek, stressz

#Betegségek #stressz

94 db cikk a témában

A repülés árnyoldalai - Hogyan heverd ki az időeltolódást?
#utazás
2024.06.28.

A repülés árnyoldalai - Hogyan heverd ki az időeltolódást?

Az ember szervezetének működése nagyban függ az aktív-inaktív periódusok, illetve az alvás-ébrenlét egységének szabályozásától. Az agy egyik speciális része (tobozmirigy) termeli a melatonin nevű hormon természetű anyagot, amely többek közt bioritmusunkért is felel. Sötétedéskor jelzi a szervezet számára a pihenés idejét, míg világosban aktiválja annak működését.

A nyugtalan lábak tönkretehetik az alvást
#alvás
2024.05.23.

A nyugtalan lábak tönkretehetik az alvást

Sokak életét megkeseríti, mégis csak ritkán sikerül azonosítani a nyugtalan láb szindrómát, amely – többek közt – a nyugodt alvást is ellehetetlenítheti. Egyes becslések szerint a felnőtt lakosság legalább 10 százalékát érinti, és bizonyos tényezők hajlamosíthatnak is a tünetegyüttesre.

Az alvászavarokról az alvás világnapján
#alvás
2024.03.18.

Az alvászavarokról az alvás világnapján

Az alvás az ember életétől elválaszthatatlan folyamat, melynek zavarai jelentősen rontják az életminőséget, negatívan befolyásolják a társas kapcsolatokat, a munkabírást. De mi történik, ha zavarok lépnek fel az alvás során?

Kamaszkori magas vérnyomás
#magas vérnyomás
2024.01.31.

Kamaszkori magas vérnyomás

A statisztikai adatok rémisztőek: a kamaszok 20 százaléka elhízott, túlsúlyos. Ebből kifolyólag mintegy 3,5 százalékuknál figyelhető meg az átlagosnál magasabb vérnyomás, valamint további 3,5 százalékuk pre-hipertóniában szenved, mely növeli annak kockázatát, hogy felnőttkorra állandósul náluk a magas vérnyomás. Mire kell figyelni?

Mit tegyél, ha stresszes az életed?
#stressz
2023.09.25.

Mit tegyél, ha stresszes az életed?

A társadalmi fejlődés következményeként megváltoztak szükségleteink és elvárásaink, ezzel együtt pedig életünk mindennapi része lett a stressz. A felgyorsult életmód másfajta megterhelést jelent szervezetünk számára, amely (kezeletlen esetben) súlyos egészségi problémákat okozhat.

Szorongás és pánikrohamok
#szorongás
2023.08.22.

Szorongás és pánikrohamok

A szorongás és a pánikrohamok intenzív félelemmel és aggodalommal járnak. Hirtelen törnek az emberre, és 15-30 percig tartanak, folyamatosan vagy ciklusosan jelentkeznek. Sokakat halálfélelem fog el, néhányan pedig attól félnek, hogy megőrülnek. A fiataloknál is gyakran előfordul.

A fóbiákról
#fóbia
2023.06.14.

A fóbiákról

A hegytetőről vagy a felhőkarcoló legfelső szintjéről lenézve elfog a félelem, összeszorul a gyomrod? Sokan vagyunk így vele. A szíved majd’ kiugrik a helyéről? Izzad a tenyered, a fejeden izzadságcseppek futnak alá? Levegő után kapkodsz, fullasztó nyomást érzel a mellkasodban? Lehet, hogy ez több, mint egyszerű tériszony.

Fiatal segítő – Mi is ez?
#gondozás
2023.06.08.

Fiatal segítő – Mi is ez?

Fiatal segítő vagy gondozó az a 18 év alatti személy, akinek valaki másról, például szülőről vagy testvérről kell gondoskodnia. Előfordulhat, hogy egy fiatalnak gondoskodnia kell valakiről, mert az illető beteg vagy mentális egészségügyi problémái vannak.

Beszédproblémák
#beszédprobléma
2023.04.19.

Beszédproblémák

Amikor fiatalabb voltál és először kezdtél el beszélni, talán selypítettél, dadogtál vagy problémád volt a szavak kiejtésével. Talán azt mondták, hogy ez aranyos, és hogy ne aggódj, hisz úgyis kinövöd. De már a kamasz éveidben jársz, és ha még mindig beszédproblémáid vannak, akkor valószínűleg egyáltalán nem vagy oda érte.

ADHD tiniknél
#ADHD
2023.03.27.

ADHD tiniknél

A figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (Attention Deficit Hyperactivity Disorder, ADHD) egy veleszületett vagy fejlődési rendellenesség, melynek tünetei közé tartozik a figyelemzavar, hiperaktivitás, feledékenység és gyenge impulzuskontroll.

5+1 tipp tavaszi fáradtság ellen
#alvási apnoe
2023.03.01.

5+1 tipp tavaszi fáradtság ellen

A nem megfelelő táplálkozás, a túl kevés alvás és a változékony, egyre melegebb időjárás mind hozzájárulhat a tavasz érkezésével elhatalmasodó tompultság érzéséhez. Dr. Vida Zsuzsanna, neurológus, szomnológus tanácsai a tavaszi fáradtság leküzdéséhez.

6 tipp, hogy ősszel is egészséges maradj
#ősz
2022.11.07.

6 tipp, hogy ősszel is egészséges maradj

Ahogy a napok egyre rövidebbek lesznek és a hőmérséklet is csökken, minden kicsit más lesz. Ez az, amiért az ősz tökéletes alkalom a megújulásra és az új kezdetekre. Itt az idő, hogy finoman behangold az egészségedet néhány apró változtatással, amik nagy eredményeket hozhatnak.

8 tény a vérnyomásról
#vér
2022.10.21.

8 tény a vérnyomásról

Öröklődik a magas vérnyomás? Befolyásolja vérnyomásunkat a túlsúly? Sportolhatunk magas vérnyomással? Ihatunk kávét? Sok kérdés merül fel a vérnyomással kapcsolatban, amelyeket dr. Telegdy Margit, belgyógyász válaszol meg.

#krónikus betegség
2021.07.30.

Hogyan élj együtt egy krónikus betegséggel?

Krónikus betegséggel együtt élni még felnőttként sem egyszerű feladat, - hiszen az élet minden területére kihat - gyermekkorban pedig még hatványozottabban jelentkeznek az ezzel kapcsolatos problémák.