Hírek

#biológia érettségi vizsga
2012.04.27.

Állatkert kontra biológia érettségi vizsga

Mivel a felkészülési idő egyre vészesebben fogy, ideje tesztelned, hogy eddig mit sikerült elsajátítanod a biológia érettségi vizsgára. Itt megtalálod a tavalyi és a 2010-es feladatsort!

#tanulás
2012.04.25.

Tanulás mellett munka

A felsőoktatásban a hallgatók 43 százaléka vállal tanulmányai mellett munkát, ezen belül az esti, levelező vagy távoktatásos munkarendben tanulók jóval több mint nyolcvan százaléka dolgozik, míg a nappali tagozatosok egynegyede vállal munkát - derül ki a diplomás pályakövető rendszer kutatásából.

#dohányzás
2012.04.25.

Könnyedén veszik a dohányzást a fiatalok

Egy közel 100, dohányos fiatal megkérdezésével végzett kutatás eredményei szerint majdnem 70%-os azok aránya, akik naponta gyújtanak cigarettára, és közel 30%-uk több mint 10 szálat szív el ennyi idő alatt – derül ki a Szinapszis Kft. felméréséből, amelyet a cég a KamaszPanasz.hu weboldal látogatóinak körében készített.

#érettségi
2012.04.25.

Érettségiző sztárok

Rég volt, szép volt. Így is emlékezhetnének az érettségire azok az énekesek-zenészek, akik a Kamaszpanasz mikrofonja elé kerültek. A Vad Fruttik legénységét, a P.A.S.O. frontemberét és az Anna and the Barbies énekesnőjét faggattuk a felkészülésről, az álmatlan éjszakákról és természetesen a vizsgákról.

#vizsga
2012.04.24.

Hamis érettségik: még a tablóra is felkerülhetsz

Virágzik az érettségi-bizonyítványokkal való illegális kereskedelem. Van, aki félmillió forintot kér a hamis bizonyítványért, de olyan is akad, aki tizedennyiért is árusít okleveleket.

#érettségi
2012.04.24.

Idegen nyelvek az érettségi vizsgán

Most már annyira kevés a felkészülési időd, hogy tudnod kell, hol tartasz a vizsgaanyag elsajátításában. Tarts próbaérettségit, és tudd meg, hogy mennyire ismered az angol, a német, a spanyol, a francia vagy a latin nyelvet!

#rák
2012.04.23.

A diagnózis rák, a halál oka szívroham

A rák diagnózisa után is a teljes egészség biztosítására kell figyelni - érvelt annak az amerikai kutatócsoportnak a vezetője, amely tanulmányában azt vizsgálta, milyen betegségben halnak meg a rákbetegek.

#érettségi
2012.04.23.

Érettségi: szigorodhatnak a szabályok

Az érettségin az elégségeshez a jelenlegi 20 százalék helyett 25 százalékos eredményt kellene elérni a 2013/2014-es tanévtől, előre hozott érettségit csak három tantárgyból lehetne tenni, és ezentúl pszichológiából is lehetne érettségizni - áll az oktatási államtitkárság javaslatában.

#kötelező olvasmány
2012.04.23.

Kötelező olvasmányok: sok vagy kevés?

Mit szólnál hozzá, ha tanévenként csupán 1250 oldalnyi irodalmi művet adna fel a tanár a középiskolában? Ez azt jelentené, hogy két könyvet és némi verset kellene magadévá tenni kötelező jelleggel. Azért ennyire nem rózsás a helyzet.

#szegénység
2012.04.22.

A szegénység betegséggel is jár

Az alacsony társadalmi státuszhoz rossz egészség társul - számos tanulmány jutott erre a megállapításra, a háttérben lévő biológiai okok pedig mostanában kezdenek tisztázódni. Amerikai kutatók friss eredményei szerint közel ezer gén működésére van jelentős hatással az, hogy egy főemlős éppen milyen társadalmi státuszt foglal el környezetében, és ez mekkora stresszel jár.

#Föld Napja
2012.04.22.

Föld Napja: miért fontos?

Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot? - hangzik a Föld Napja mozgalom jelmondata. Denis Hayes amerikai egyetemi hallgató 1970. április 22-én nagyot álmodott, és a Föld védelme érdekében elindított egy mozgalmat, amely mára már szinte az egész világra kiterjedt.

#net
2012.04.21.

Egy hét net nélkül: íme, az eredmények

Egy kissé őrült ötlettől vezérelve, egy hete arra vállalkoztam, hogy megpróbálok egy hétig net nélkül élni. Az élményeimet a "Rebeka Kipróbálta" blogon követhettétek nyomon, ahol leírtam mennyi nehézséget és gondot, illetve (ha hiszitek, ha nem) mennyi könnyebbséget okozott a net-mentes élet.

#gyümölcslé
2012.04.20.

Cukrosabbak a gyümölcslevek, mint gondoljuk

Miközben egyre jobban tudatában vagyunk az üdítőitalok magas cukortartalmának, hajlamosak vagyunk alábecsülni a gyümölcslevek, dzsúzok és turmixok cukortartalmát - állapították meg a Glasgow-i Egyetem kutatói felmérésükben.

#érettségi
2012.04.20.

Történelem érettségi: mérd fel a tudásod!

„Könyves Kálmán nagy király volt, de Mátyás Király…” ez már nagyon elcsépelt szöveg, és régen sem vált be. A történelem érettségi feladatsora nem enged teret a mellébeszélésnek. A 2010-es és a 2010-es történelem érettségi megoldással.