Hírek

#szegénység
2012.06.02.

Elhallgatott gyerekek: több tízmillió gyermek él szegénységben

Amíg nemzetközi szinten heves viták folynak a megszorítási intézkedésekről és a szociális kiadások csökkentéséről, addig egy új, a világ legfejlettebb országairól készített UNICEF jelentés a gyermekszegénység és nélkülözés mértékére hívja fel a figyelmet. A jelentés szerint az Európai Unióban (valamint Norvégiában és Izlandon) 13 millió gyermek nem jut hozzá a fejlődéséhez szükséges alapvető forrásokhoz. Eközben közel 30 millió gyermek – 35 fejlett gazdaságú országban - szegénységben él.

#vészhelyzet
2012.06.02.

Kamaszkori vészhelyzetekre SOS megoldások

Mit is jelent az, hogy vészhelyzet? A könyv szerzői szerint minden, amit a kamasz annak gondol. Lehet az egy nagyobb pattanás a randi előtt, néhány feleslegesnek ítélt kiló, de akár komoly drogprobléma, vagy lábtörés. Könyvükkel az a céljuk, hogy megismertessék ezeket a helyzeteket, segítséget nyújtsanak a megértésükhöz, megoldásukhoz és sok esetben a megelőzésükhöz.

#Varga Norman
2012.06.02.

50 nap alatt futva Londonig

Budapestről startol a londoni olimpia nyitóünnepségére futó Varga Norman, aki 50 nap alatt 50 maratoni távot teljesítve érkezik a brit fővárosba július 27-re.

#érettségi
2012.06.01.

Érettségi: még hátra vannak a szóbelik

Az írásbeli érettségik 16 napja alatt 1210 vizsgahelyszínen összesen 136 546-an vizsgáztak és több mint egymillió feladatlapot töltöttek ki. A dolgozatok kijavítása után a vizsgázók saját iskolájukban nézhetik meg eredményeiket. Az emelt szintű érettségik eredményei június 5-étől érhetők el, a középszintű vizsgaeredmények közzététele iskolánként eltérhet.

#TESzedd
2012.06.01.

Összefogás a tisztább környezetünkért

Több mint százezer önkéntes regisztrált a „TeSzedd! – Összefogás a tiszta Magyarországért” akció honlapján, hogy június 2-án, szombaton együtt gyűjtse a hulladékot az ország több mint 700 településén. A gyakorlat az, hogy a helyszínen többen jelentkeznek munkára, mint ahány előzetes regisztráció volt, így még most is csatlakozhatsz.

#blog
2012.06.01.

Fruzsi blogja: a lehetetlen sikerülhet

1990. március végén születettem. Születésemkor az orvosok nem vették észre, hogy süket vagyok. Pár nappal később a szüleim hazavittek. 1 és fél éves voltam, amikor édesanyám sejtette, hogy valami baj van velem, mivel sokszor szólított a nevemen, de én nem figyeltem rá, folytattam a játékot.

#Lola
2012.06.01.

Lola: a vesebetegség megtanított vigyázni magamra

Lola saját betegségei miatt is jól tudja: mindennél fontosabb az egészséges táplálkozás. Mióta tinédzser korában kiderült, hogy gyógyíthatatlan vesebetegséggel kell leélnie az életét, fokozottan ügyel az egészséges táplálkozásra.

#mogorva
2012.05.31.

A mogorva emberek az agresszív kutyafajtákat kedvelik

Ki-ki a saját személyiségéhez választ kutyát maga mellé, a barátságtalan emberek szívesebben tartanak agresszív kutyáfajtákat - erősítették meg tanulmányukban a Leicesteri Egyetem pszichológusai.

#Lola
2012.05.31.

Lola is tudja: a tej élet, erő, egészség

A tej „arca” lett Lola! A neves énekesnő a Tej Világnapja alkalmából csatlakozott egy 160 országot érintő kezdeményezéshez. Lola saját betegségei miatt is jól tudja: fontos az egészséges táplálkozás, aminek nála szerves részét képezi a napi tejfogyasztás is.

#magas vérnyomás
2012.05.30.

Új eljárás a magas vérnyomás kezelésére

Elvégezték az első, sikeres beavatkozást a hagyományos kombinált gyógyszeres kezeléssel nem gyógyítható magas vérnyomással küzdő betegnél a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum (DEOEC) Kardiológiai Intézetében.

#táplálkozás
2012.05.29.

Mit esznek a tinik?

A kamaszok egészségét nagymértékben meghatározza a helyes táplálkozás. Itt figyelembe kell venni mind a mennyiségi, de elsősorban a minőségi táplálkozást. Hangsúlyt kell fektetni az étkezések rendszerességére és változatosságára.

#Risztov Éva
2012.05.29.

Risztov Éva: „Köszönöm a plüssállatoknak!”

A KamaszPanasz stábja is eljutott a 31. Úszó Európa-bajnokság szombati versenynapjára, ahol mikrofonvégre kaptuk a debreceni versenyző Risztov Évát, valamint Cseh Lászlót, a tizenegyszeres nagymedencés Európa-bajnokot.

#pszichológia
2012.05.28.

Fejben dől el: pszichológia a sportban

"Fejben dől el a verseny" - mondja a sportpszichológus, és hogy nyomatékot adjon a megállapításnak, azonnal hozzá teszi, hogy rövidesen ezzel a címmel jelenik meg az a szakmai könyv is, amely részleteiben alátámasztja, megmagyarázza az állítást. A sportpszichológiáról, helyzetéről, elfogadottságáról beszélgetünk Lénárt Ágota ismert sportlövésszel, a SE Testnevelési és Sporttudományi Kar Pszichológia Tanszékének vezetőjével.

#fájdalom
2012.05.27.

Fájdalomcsillapítót termel a feladattal lefoglalt agy

Kevésbé érezzük a fájdalmat, ha erősen koncentrálunk egy feladatra, testünk ilyenkor figyelmen kívül hagyja a fájdalom egy részét, miközben opioid fájdalomcsillapítót termel az agyunk, hogy ezt megkönnyítse - állapították meg funkcionális mágneses rezonanciás (fMRI) vizsgálatok segítségével német kutatók.