Hírek

#SMS
2012.05.18.

Tilos gyalogolva SMS-ezni

Megbüntetik a gyalogosokat egy amerikai városban, ha az utcán menet közben szöveges üzeneteket írogatnak telefonjukon.

#dohányzásellenes kampány
2012.05.17.

Fiatalok segítik dohányzó társaikat a leszokásban

Versenyt hirdetnek az Egészséges Vásárhely Program (EVP) dohányzásmegelőzési kezdeményezése részeként általános iskolások és középiskolások számára: a diákok feladata saját dohányzásellenes kampány szervezése.

#ökológiai lábnyom
2012.05.16.

Másfélszer nagyobb Földre lenne szükségünk

A biológiai sokféleség átlagosan 28 százalékkal csökkent 1970 óta, az emberiségnek pedig másfélszer nagyobb bolygóra lenne szüksége a fogyasztás jelenlegi mértékéhez képest - derül ki a Természetvédelmi Világalap (WWF) Élő Bolygó Jelentése nevet viselő tanulmánya szerint.

#kerékpárbaleset
2012.05.13.

A kerékpárbalesetek harmada fejsérüléssel jár

A kerékpárbalesetek egyharmada fejsérüléssel, a halálos balesetek háromnegyed része az agyszövet visszafordíthatatlan károsodásával végződik - állapították meg amerikai kutatók legújabb tanulmányukban.

#meleg
2012.05.13.

Meleg vagy leszbikus tinik zaklatása

Nem ritka, hogy valakit a vélt vagy valós nemi orientáltsága miatt zaklatnak és az illető öngyilkosságot próbál elkövetni, csak hogy megszabaduljon a zaklatástól. A bántalmazás túlnyomó része online módon történik.

#risztov éva
2012.05.13.

Risztov Éva: a maximumot kell kihozni magamból!

Május 21-től egy hétig szurkolhatunk a debreceni úszó Európa-bajnokságon induló magyar sportolóknak, közöttük Risztov Évának, aki márciusban, szintén a cívisvárosban, az országos bajnokságon, az 1500 méteres gyorsúszást megnyerve javított saját országos csúcsán, ezzel a világranglista élére került.

#önkéntes munka
2012.05.12.

Önkéntes munka a jól fizető állás helyett

Utolsó személyes emlékem róla, hogy hatalmas motorral rója Budapest utcáit, még a szerkesztőségbe is bukósisakban érkezik. Lót-fut, intézkedik, szerkesztőként határozott, rövid mondatokkal "rakja helyre" a hozzá tartozó stábot, "kíméletlenül" kritizál, majd rohan a barátaihoz, hogy folytassa a pörgést. Aztán mintha a föld nyelte volna el a volt rádiós újságírót, Belicza Beát. Évekig semmit sem hallottam róla, mígnem ráakadtam egy internetes blogjára. Afrika egyik legszegényebb vidékén pötyögte a gépbe élményeit, már amikor pár órára volt áram. Kíváncsivá tett, de beszélgetni csak átmeneti hazatérte után tudtunk.

#önkéntesség
2012.05.11.

Önkéntesség: beszélgetés a szakértővel

Nemrég a KamaszPanasz tini szerkesztői felkerekedtek, és az önkéntes hét keretében több intézménybe is ellátogattak, segítettek és nem utolsó sorban fantasztikus élményeket és tapasztalatokat szereztek. Reindl Anikóval, az egyik civil szervezet lelkes munkatársával beszélgetett szerkesztőnk.

#energiaital
2012.05.10.

A fiatalok negyede rendszeresen iszik energiaitalt

A felnőtt lakosság jelentős többsége naponta fogyaszt kávét kifejezetten az ébrenlét fokozása érdekében – derül ki a Szinapszis Kft. egy friss kutatásából, melyet a cég a Napidoktor.hu megbízásából készített.

#hirtelen szívhalál
2012.05.09.

Hirtelen szívhalál: hűteni kell a beteget

A hirtelen szívhalálból újraélesztett betegek testhűtéssel való kezelése jelentősen csökkeni az agyi károsodás veszélyét és javítja a biztonságos újraéledés esélyét - derült ki amerikai ideggyógyászok több mint egymillió beteg adatait értékelő tanulmányából.

#önkénteskedés
2012.05.09.

Önkénteskedés az onkológia gyerekosztályán

Debrecenben nemrég rendezte meg az egyik önkéntes szolgálat (KÖZ-Pont egyesület) az önkéntesek hetét, ami az Önkéntes Maraton fantázianévre hallgat. Lényege, hogy egy hét alatt 11 intézményt látogatnak végig az egyesület önkéntesei, illetve a vállalkozó szellemű középiskolások és egyetemisták, itt pedig foglalkozásokat tartanak, programokat szerveznek.

#rizikóterápia
2012.05.08.

Rizikóterápia szenvedélybeteg fiataloknak

Szenvedélybeteg fiatalok számára szervez – kétszer egyhetes élményterápiás – tábort a Megálló Csoport Alapítvány. A „Mindenkinek megvan a maga Everestje” címet viselő programok az alapítványban folyó terápiás foglalkozásokat egészítik ki ezzel a kockázat-kezelésre felkészítő, a feszültséget, nehézségeket vállalni képes, a megoldások keresésére alkalmassá tevő magatartásra neveléssel, sajátos „terápiával”, a példamutatással.