nyár
#Testi problémák

Napsütés és a hajunk: káros lehet az erős fény

2015.07.23.
3 perces olvasási idő

A nyári napsütésben csillogóbbnak tűnik a hajunk, ám a forró levegő számos veszélyt hordoz magában, ami nem kellő odafigyelés mellett károsíthatja a haj szerkezetét, és már oda is lesz a féltve őrzött szépség.

Nézzük, mik azok a tényezők, amelyek károsíthatják a hajat, és mire érdemes odafigyelni, hogy a nyári meleg, a napsütés ne tegyen kárt hajkoronánkban. Érdemes megfogadni a hajviseletre vonatkozó tippeket is, hogy strand- és nyaraláskész, könnyen kezelhető, lenge frizurát készíthessünk, amelynek viselete segít elviselni a forróságot is.

A napsütés hatása

Az erős napsütés súlyosan károsítja a haj szerkezetét. Az ultraviola (UV) sugarak hatására a haj elszíneződik, veszít csillogásából, kiszárad és töredezett, sprőd lesz. A folyamat sokkal gyorsabb, ha a haj nedves, ugyanis a vízcseppek koncentráltan gyűjtik a napsugarakat, felerősítve azok hatását. Az UV sugárzás kémiai reakciókat indít be a hajszálak szerkezetében, így megbontja azok integritását, a fehérjék közötti kötéseket fellazítja.

A vegyileg kezelt (festett, dauerolt) haj különösen sérülékeny. Bármilyen korszerű eljárások is léteznek, a vegyi módosítás mindenképpen beleavatkozik a hajszálak életciklusába, és ha nem is károsítja azokat nagymértékben, a további károsító tényezők ellen kevésbé lesz védett az ily módon kezelt hajkorona. A vörös árnyalatú festékkel festett haj rózsaszínre színeződhet, a szőkített frizura fakóvá, fehérré, esetleg sárgává válhat.haj

A fejbőr a nyári melegben könnyen kiszárad, az arra hajlamosaknál pedig erőteljes zsírosodás alakulhat ki. A zsíros haj lelapul, a fejbőrre tapad, ezzel gátolja annak szabad lélegzését, ami szintén korpásodáshoz vezet. Ezzel könnyen kialakulhat az önmagát erősítő folyamat.

A sós és klórozott víz hatása

A tengerek sós vize és a strandok medencéinek vegyszerekkel fertőtlenített vize további támadáspont hajkoronánk szépsége ellen. Az élővízben előforduló természetes szennyeződések (iszap, homok) és a tisztított vizek adalékanyagai, a többi fürdőzőről leoldódó testápoló és napvédő anyagok mind a hajra tapadnak, erős szennyezést kialakítva. A hajat elnehezítik, gátolják a fejbőr anyagcseréjét. A sok kemikália szárító hatású.

A hajápolók hatása

Nyáron különös gondot kell fordítani hajunk ápolására, kifejezetten a megfelelő ápolószer kiválasztására. Egy rosszul megválasztott termék a fenti károsodások bármelyikét létrehozhatja, de legenyhébb esetben is az ápoló-védő hatás elmaradása lesz jellemző.

A károsodás megelőzhető

A nyári időjárásnak nem feltétlenül kell nyomot hagynia a hajon. Az alábbi tippek segítséget nyújtanak ahhoz, hogy ősz elején ne kelljen új frizurát csináltatnunk, és hajunk természetes szépségében tündökölhessen.

  • A túlzott napsütés ellen védjük hajkoronánkat kendőkkel, sapkákkal, kalapokkal. A déli órákban ne tartózkodjunk a tűző napsütésben!
  • Használjunk speciális nyári hajápoló termékeket. Ezeket úgy fejlesztik ki, hogy ne nehezítsék el a hajat, ne gátolják a fejbőr anyagcseréjét. A legfontosabb azonban, hogy a választott hajápoló tartalmazzon UV-szűrőt, ezzel elősegítve a káros ultraibolya sugarak elleni védekezést. Bár paradoxnak hangzik, az ápolást ne vigyük túlzásba, mert a túl sok kémiai anyag használatával csak tovább rontjuk a helyzetet.
  • Nyáron kerüljük a hajszárítót és a meleg felületek segítségével dolgozó hajformázó eszközöket (hajsütővas, kreppelő, hajvasaló)! A megfázástól nem kell tartanunk, így hagyjuk hajunkat megszáradni a szabad levegőn. Ezzel csillogóvá, rugalmassá, jó tartásúvá válik.
  • Ha kedveljük a rövid hajat, nyugodtan viseljük. A hossz megkurtításához nincs is jobb alkalom a nyárnál, ezzel hajunknak is jót teszünk és elkerülhetjük a hosszú haj alá izzadást. A hosszú hajat lazán fogjuk össze, vagy tűzzük fel. Ne alkalmazzunk nagyon erős tartású formázószereket, és felejtsük el az atombiztosan belőtt frizurát.
  • Fürdőzés után mindig öblítsük le hajunkat tiszta vízzel! A strandolás befejeztével kímélő samponnal mossuk meg hajunkat, hogy a maradék szennyeződést is eltávolítsuk.
  • A festett hajat színmegóvó, színfrissítő termékekkel ápoljuk.
  • A fésülködés legyen kíméletes. Az egyébként is igénybe vett hajat az erőteljes fésülés csak tovább roncsolja. Kerüljük a műanyag fésűt, hajkefét. Használjunk természetes szőrből vagy fából készült eszközöket.
  • Szaunában, gőzfürdőben érdemes a hajat puha, vékony textillel óvni a közvetlen meleghatástól. Rövid ideig tartó gőzfürdőzés kifejezetten jó hatású, mivel kondicionálja a hajszálakat. A hosszabb időtartam viszont már megterhelő és a szerkezet integritásának rovására megy.
  • Végezetül hajunkat erősítsük belülről is. Ez legegyszerűbben sok folyadék fogyasztásával érhető el (ami optimális esetben tiszt víz). Így a hajszálak és a fejbőr nedvességének utánpótlása biztosított. Emellett táplálkozzunk változatosan, keressük a vitamindús gyümölcsöket és zöldségeket, amelyekből nyáron úgyis nagy a választék. Szedhetünk vitaminkészítményeket is, már vannak olyan változatok, amelyek speciálisan a haj, a körmök és a bőr állapotának javítását célzó ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmazzák.

(Fókuszbananő)

Kapcsolódó címkék

haj