bukósisak
#Testi problémák

Miért viselj sisakot, ha az nem akadályozza meg az agyrázkódást?

2024.09.23.
1 perces olvasási idő

A barátom azt mondta, hogy a sisak nem akadályozza meg az agyrázkódást. Szóval mi értelme van ilyet hordani, amikor biciklizem? A kérdés fontos, de mondjuk, miért kell mégis.

Miért viselnek sisakot az emberek kerékpározás, síelés vagy egyéb fejsérülést okozó tevékenység végzése közben?

A sisak segítségével megvédheted a fejed a sérülésektől, például a vágásoktól és a koponyatörésektől. Mindig viselj sisakot olyan sport vagy tevékenység közben, ahol fennáll annak a veszélye, hogy valamihez, például fához, földhöz vagy más személyhez ütöd a fejed.

Az agyrázkódás nem mindig előzhető meg?

Azonban a barátodnak igaza van: egyetlen sisak sem akadályozhatja meg az agyrázkódást. Nincs mód arra, hogy megakadályozzuk az agy mozgását a koponyán belül. Ha elég erősen ütöd be a fejed, az agyad beleütközhet a kemény csontba, és agyrázkódást okozhat.

Egyes „speciális” sportsisakok és termékek azt hirdethetik, hogy megvédhetnek az agyrázkódástól. De a tanulmányok nem támasztják alá ezeket az állításokat. Mindaddig, amíg a sisak megfelel az adott sportágnak, nem sérült, és a sportág irányító testülete jóváhagyta, teljesen mindegy, hogy mennyibe kerül vagy milyen divatos.

Az agyrázkódás nem mindig előzhető meg. De más súlyos problémákat azonban elkerülhetsz, ha gondoskodsz magadról. Ha sportolás közben megütöd a fejed, ülj le a játék hátralevő részében, és kérj tanácsot az edződtől. Ha nem érzed jól magad, szédülsz, hányingered van, hánysz, mindenképp fordulj orvoshoz, hogy megállapítsa, kaptál-e agyrázkódást.

Az egészséged a legfontosabb, ezért mindig az adott sportnak megfelelő ruházatban és védőfelszerelésben sportolj.

(KamaszPanasz - kidshealth.org)

Kapcsolódó címkék

csont