Hogyan kezdjek hozzá?

2017.01.02.
Hát, nem tudom mivel kezdjem. A konfliktusaim saját magam miatt vannak. Egyrészről pozitív tulajdonság lehet, ha valaki érzékeny, nálam viszont átlépte a határt. Nincs önbizalmam, ezért magamra veszek mindent. Nem merek közvetlen lenni, mert félek mit reagál más. Túlságosan érdekel mások véleménye, még akkor is, ha tudom, nem kéne számítania. Állandóan a múlton rágódok, nem tudok tovább lépni. Nincs motivációm, a körülöttem lévőeknek sosem elég jó bármit csinálok. Magamból pedig nem tudok erőt meríteni. Szeretnék külföldre menni, filmezéssel foglalkozni vagy fényképészettel, de nem látok rá lehetőséget. Tudom, hogy kellene hozzá a nyelv, mégis csak 4-est vagyok képes elérni belőle.
A körülettem lévő emberek világ életemben leértékeltek: anyától kezdve a barátaimig. Olyan emberekkel akarom körülvenni magam, akik jó hatással vannak rám, nem pedig azt érzékeltetik, hogy nem vagyok elég jó. Folyton bennem van az, hogy rosszat mondok, rosszat teszek, kinevetnek.
Egy időben jártam suli pszichológushoz, de vele se voltam képes őszinte lenni, nem tudtam a félelmeimről beszélni. Aztán a többiek megtudták, és inkább nem mentem többet. Egyszerűen nem tudok kilépni ebből a helyzetből: évek óta ez megy. Régebben, mikor a pszichológushoz jártam depressziós voltam, úgy érzem sikerült kijutnom onnan, és nem szeretnék visszaesni. Eljártam bulizni, beszélgettem, eltűnt rengeteg negatív gondolat, de most ugyanazok a jelek jönnek vissza, mint akkoriban, és hagyom megtörténni.
Hiszek abban, hogy nem menthetetlen a helyzet. Hogy tovább tudok lépni a múltamon, a negatív gondolatokon, a szorongásomon, és hogy más is van hasonló helyzetben, de felismerem azt is, így több év elteltével, hogy egyedül nem fog menni, és szükségem van segítségre.
Egyszerűen kilátástalannak látom a helyzetem, egy körforgásnak, és nem tudom mit tegyek.

Szakértőnk válasza a Hogyan kezdjek hozzá? kérdésre

Kedves Levélíró! Valóban az lenne a megfelelő lépés, ha felkeresnél egy pszichológust (ha nem szeretnél az iskolaihoz járni, mehetsz a helyi pedagógiai szakszolgálathoz, kórházba vagy magánrendelésre, ha a szüleid ez utóbbiban tudnak segíteni). A depresszióra való hajlam sajnos azzal jár, hogy bizonyos élethelyzetekben megjelenhetnek erre utaló problémák és minél hamarabb felismered őket és őszinte vagy legalább magadhoz (ahogy teszed is és ez elég jó önmegfigyelésre, önismeretre utal), hogy segítségre van szükséged, annál könnyebb megoldani őket. Azonban ahhoz, hogy valaki segíteni tudjon, valóban őszintének kell lenned vele. Emellett ami segíthet a negatív hozzáállás leküzdésében, hogy ha a hosszabb távú céljaidat minél konkrétabban megpróbálod megfogalmazni (pl. Külföldön fotózni szeretnék = utánanézni, hogy hol lehetne tanulni, mennyiért, mennyi idő alatt...stb.), majd ezeket a célokat rövidebb távú nagyon konkrét célokra lebontani (kell hozzá nyelvtudás = heti mennyi órát szánnál nyelvtanulásra, tudsz -e külön tanárhoz járni, mikor fogsz megpróbálni egy nyelvvizsgát...stb.). Ezek segítenek abban, hogy hatékonynak érezd magad, az apróbb célok elérése sikerélményként motiváló erővel bír. Ezek mellett fontos lehet rendszeresen sportolni, időt szánni pihenésre, ápolni a baráti kapcsolataidat.

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor