Vörös, viszkető foltok, nedvedző hólyagocskák, rohamszerű viszketési inger. Az ekcéma tünetei jelentkezhetnek már kisgyermekkorban is, a panaszok pedig sok esetben végig kísérik a beteg életét.
Dr. Babai László, prevenciós szakértő segítségével most arra a kérdésre keressük a választ, miként befolyásolja étkezésünk a tünetek fellángolását.
Atópiás és kontakt ekcéma
Az ekcéma két típusa ismert. Kontakt ekcéma esetében a panaszokat valamilyen külső tényező, sok esetben a hétköznapok során gyakran használt tárgy váltja ki. Vörös folt, kiütés jelentkezhet például valamely ékszer, kozmetikum, esetleg nadrággomb bőrrel való érintkezési helyén. Az atópiás dermatitisz genetikailag hajlamos személyeknél alakul ki.
A kiváltó okok máig ismeretlenek, kialakulásában az öröklődés mellett feltehetően fontos szerepet játszik a stressz és az étkezés is. Az ekcéma és a táplálkozás kapcsolatáról tehát ez utóbbi, az atópiás dermatitisz esetében beszélhetünk.
Javulás és rosszabbodás
Az atópiás dermatitisz esetében a betegek gyakran számolnak be arról, hogy tüneteik a korábban eredményesen alkalmazott gyógykezelés ellenére, látszólag minden ok nélkül, bizonyos időszakokban intenzívebben, máskor alig észrevehetően jelentkeznek. A stressz például közismerten rontja az ekcémás betegek állapotát. Nyáron, a napfény hatására pedig sokan számolnak be tüneteik javulásáról. A panaszok bizonyos élelmiszerek fogyasztását követően is fellángolhatnak.
Kizárásos diéta - mi alapján?
Amikor az ekcémát kiváltó élelmiszert keresik, a betegeket sajnos – alapos kivizsgálás nélkül is – gyakran tiltják el bizonyos élelmiszerek fogyasztásától, vagy egyoldalú diétát írnak elő számukra, amely hosszú időn keresztül hiánytüneteket is okozhat.
A diéta összeállítása előtt ezért első lépésben mindig a panaszokat okozó élelmiszer azonosítására van szükség. Amennyiben felmerül a gyanú, hogy az ekcémás tünetek hátterében bizonyos táplálék(ok)kal szembeni túlérzékenység áll, a kezelőorvos elvégzi a szükséges vizsgálatokat. Az IgE ellenanyag mérésével kimutatható az ételallergia.
Kevésbé ismert, hogy a tünetek fellángolását immunmodulált étel-intolerancia is okozhatja, ilyenkor szükséges az IgG szint mérése is. Ez esetben az ekcémás betegek kezelésében – egyéntől függően – akár jelentős javulás is érhető, ha a panaszokat kiváltó ételeket az étrendből kizárjuk.
A gyógyulás sikere: kontroll a betegség felett
Tapasztalataink szerint a betegeknél a legtöbb esetben csak az IgE szint mérése történik meg. Negatív lelet esetén azonban a páciens kénytelen továbbra is a gyógykezelés és a napfény jótékony hatásában bízni.
Nem ritka, hogy a betegek már gyermekkoruktól kezdődően küszködnek a kiszámíthatatlan időközönként fellángoló, olykor az elviselhetetlenségig fokozódó viszketés érzésével, így érthető módon szeretnének valamilyen magyarázatot kapni tüneteik eredetéről.
Az immunmodulált ételintolerancia egy lehetséges ok, mely a panaszokat kiválthatja. Segítségével személyre szabott étrend állítható össze, mely esélyt nyújthat a gyógyulásra.