pénisz
#Betegségek

A pénisz gombás fertőzése

2023.04.15.
1 perces olvasási idő

Nem csak a női nemi szerven alakulhat ki gombás fertőzés, hanem a péniszen is! Erről ritkábban hallunk, ezért lehetnek hiányosságok ismereteinkben. Ezt próbáljuk orvosolni cikkünkkel.

A fertőzés oka, kialakulása

A gombás fertőzés bármely életkorban jelentkezhet férfiak esetében is, amely során a makk és a fityma gyulladásos elváltozása alakul ki. Számos tényező okozhatja a fertőzést, de legtöbbször a Candida albicans nevű gombafajta a kiváltó ok. Ha ép az immunrendszer, akkor az egyes fajok a bőr, a tápcsatorna és akár a hüvely normál flórájában is megtalálhatóak anélkül, hogy betegséget okoznának.

Az immunrendszer állapotának ismerete, a klinikai tünetek, valamint a tenyésztési eredménynél a csíraszám függvényében dönthető el, hogy valóban gombafertőzés áll-e a háttérben. Fertőzésre hajlamosít az immunrendszer gyengesége, az immunrendszer működését gyengítő gyógyszerek szedése, cukorbetegség, fokozott izzadás a nedves környezet miatt, a fitymatúltengés és a promiszkuitás (gyakori partnercsere). A fertőzés forrása leggyakrabban a szexuális partner, ritkábban pedig a tápcsatorna alsó szakaszának problémái.

A pénisz gombás fertőzésére utaló jelek

A péniszen, a makkon és a fityma belső felszínén a bőr vörössé válik és viszket. Gyakran égő érzés lép fel. A makk mögötti redőben fehéres, sárgás váladék gyűlik össze, mely könnyen letörölhető. A vizeletürítés jellemzően nem jár különösebb fájdalommal.

A péniszről vett kenetből előkezelés után fénymikroszkóp alatt láthatóak a gombafonalak. Tenyésztésre ritkán van szükség.

Hogyan kezelhető?

Általában helyi gombaellenes szereket (krém, kenőcs) alkalmazunk, ami vény nélkül is megvásárolható a patikákban, visszatérő esetekben pedig szájon át történő gyógyszeres kezelés indokolt, ezeket orvos tudja felírni.

(KamaszPanasz - Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus)