szex
#Betegségek

A meleg srácok egészségügyi kockázatai

2011.10.21.
3 perces olvasási idő

A meleg férfiak számára fontos az elővigyázatosság, nem csak a szexuális úton terjedő betegségekkel, de a depresszióval és más egészségügyi kockázatokkal is számolniuk kell. Valamint az általános egészségi állapotuk karbantartásáról sem szabad megfeledkezniük.

Minden férfit egyaránt érintenek bizonyos egészségügyi problémák. Azonban a homoszexuális és a biszexuális férfiak fokozott és speciális veszélyeknek vannak kitéve. Azt azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az egyéni kockázatot nem csak a szexuális orientáltság, hanem a genetika, az életkor és a higiéniás körülmények, szokások is nagymértékben befolyásolhatják. Ezért érdemes tisztában lenni a kockázati tényezőkkel, és hogy milyen lépéseket célszerű tenni az egészség megőrzésének érdekében.

A szexuális úton terjedő betegségek elleni védekezés jelentősége

A melegeket fokozottan veszélyeztetik az AIDS és más súlyos, szexuális úton terjedő betegségek, mint a gonorrhea, klamidia, szifilisz.

Ahhoz, hogy eredményesen lehessen védekezni a fertőzések ellen, a következőkre érdemes odafigyelni:

- Rendszeres szűrővizsgálat mindkét fél számára! Addig ne létesíts védekezés nélküli szexuális kapcsolatot, amíg meg nem bizonyosodsz, hogy se neked, se a partnerednek nincs fertőző betegsége, főleg AIDS. Nagyon fontos az alapos vizsgálat, mert sokan nem tudják, hogy fertőzöttek (hordozók) vagy egyszerűen nem vallják be a másiknak.

- Használj mindig óvszert vagy más védekezési formát! Mindig használjatok óvszert, ha szexuális érintkezésre kerülne a sor, főleg anális szex során, de orális szex esetén se árt. Lehetőleg csak vízbázisú síkosítót használjatok és ne olaj alapút, mivel az olaj alapú termékek tönkretehetik az óvszert, ami elszakadhat. Ne adjál, kérjél kölcsön szexuális segédeszközöket és a sajátodat tárold biztonságos körülmények között, és mindig tisztítsd meg használat előtt és után is.

- Lehetőleg monogám kapcsolatod legyen! Egy szintén jó és megbízható módja a fertőzések elkerülésének, ha nem váltogatod a partnereket túl gyakran és a partnered is tiszta.

- Tarts mértéket az alkohollal és ne drogozz! Ha már nem vagy beszámítható, akkor könnyen belefuthatsz kockázatos cselekményekbe, soha ne használj másokkal közösen injekciós tűt.

- Legyél tisztában a szex partik veszélyeivel! A különböző társas szexuális események fokozott veszélyt hordoznak, hiszen az anonim partnerekről semmit se tudni és ilyenkor a védekezés se mindig működik olyan jól.

- Oltasd be magad! A hepatitis A és B ellen létezik védőoltás, mely szintén egy veszélyes és szexuális úton is terjedő betegség.

- Legyél éber! Sok betegség esetében nincs ellenszer, se kezelés, ilyenek a HIV/AIDS, HPV, és a nemi szervek herpesze. A legokosabb, amit tehetsz az, hogy védekezel, és távol tartod magad a kockázatos helyzetektől.

Depresszió

A melegek és a biszexuálisak esetében nagyobb a depresszióra és a szorongásra való hajlam. Azok a fiatalok (meleg, leszbikus, transzvesztita), akik más beállítottságúak, gyakorta menekülnek öngyilkosságba. Ennek okai: kiközösítés, elutasítás, üldözés, bántalmazás, főleg a család és barátok részéről érkező negatív hozzáállás sodorja őket a végső elhatározás szélére.

Azok, pedig akik megpróbálják eltitkolni szexuális beállítottságukat, azok még nagyobb nyomás alatt vannak. A depressziós személy egyre mélyebbre süllyed, ha magára hagyják, ezért ha úgy érzed, hogy gond van, akkor kérj segítséget!

Testi problémák

A melegeket jobban érintik a testképpel és az evéssel kapcsolatos problémák (az anorexia és a bulimia), mivel többet foglalkoznak a testükkel, valamint azt szexuális tárgynak tekintik. Ezek több pszichológiai problémát is felvethetnek, aminek pedig depresszió, illetve szorongása lehet a vége. Néhányan pedig öngyilkosságba menekülnek, csak hogy megszabaduljanak a nyomasztó érzésektől.

Többnyire olyan ideált próbálnak elérni, ami szinte lehetetlen és az egészséges élettel összeegyezhetetlen. Ha úgy érzed, hogy gondba lennél, akkor keress segítséget!

Élvezeti szerek okozta problémák

A meleg és a biszexuális beállítottságúak gyakorta menekülnek alkohol vagy drogfogyasztásba, egyrészt, hogy társaságuk legyen a hasonszőrűekkel, másrészt feledni próbálják a kiközösítés okozta depressziót. Ha úgy érzed, hogy kicsúszik a lábad alól a talaj, akkor kérj segítséget! Léteznek specializált lelki segély szolgálatok és drogambulanciák.

Párkapcsolaton belüli erőszak

Bárhol előfordulhat, így a meleg, a leszbikus és a biszexuális pároknál is. Érdemes a figyelmeztető jeleket komolyan venni:

- Fenyegetés a partner részéről, a szexuális orientáció felfedésével fenyegetőzik.

- A melegeket alacsonyabb rendűnek tartja, és azt állítja, hogy senki se fog segíteni, ha baj van (rendőrség nem foglalkozik a melegekkel vagy transzvesztitákkal).

- Azzal fenyeget, ha otthagyod, azzal beismered, hogy a homoszexualitás betegség.

- Azt állítja, hogy az erőszak része a melegek közötti kapcsolatnak.

Az elnyomás során kialakulhat depresszió és más probléma is. Csak úgy lehet kiszabadulni ebből a körből, hogy fellépsz az elnyomó fél ellen. Kérj segítséget!

Ne hanyagold a rutinszerű időközönkénti egészségügyi felülvizsgálatot!

Az, hogy más vagy, nem jelenti azt, hogy nem kell törődnöd magaddal és az egészségeddel. Menj el az éves szűrővizsgálatokra! Ne feledd, hogy a korai diagnózis segíthet megakadályozni a nagyobb problémákat!

(M. T., mayoclinic.com)