kullancs
#Betegségek

A Lyme-kór és tünetei

2024.04.16.
2 perces olvasási idő

A kullancs a Lyme-kórt előidéző baktériumot a belében hordozza és időbe telik, míg az a szájrészéhez kerül, majd onnan az ember szervezetébe juttatja. Minél hosszabb ideig van a kullancs a bőrben, a fertőzés kockázata annál nagyobb. Normális esetben - ha 24 órán belül leesik vagy eltávolítják - a veszély minimális.

Előfordul azonban, hogy a kullancs harapását követően rögtön megfertőződik a beteg. Ha az illető Borrelia burgdorferi baktériummal fertőzött, több kimenetel is lehetséges. Van, hogy különösebb gondot nem okoz, ám nem ez a leggyakoribb eset. A baktérium elterjedhet a szervezetben tüneteket okozva és egyes esetekben az immunrendszer válaszát kiváltva ízületi gyulladáshoz vezethet.

A Lyme-kór első tünetei

Kezdetben a kullancscsípés annyira kicsi, hogy észre sem lehet venni. Két nap, de akár négy hét is eltelhet a kullancscsípés és a tünetek jelentkezése között. Az esetek mintegy 40 százalékában kör alakú vörös kiütés jelenik meg a harapás helyének közelében.

Néha több folt is jelen van és ezek nem égnek vagy viszketnek. Fáradtság, fejfájás, ízületi fájdalmak és influenza-szerű tünetek is előfordulhatnak. Ha nem kezelik a kiütéseket, akár három héten keresztül sem múlnak el, de ezután háromból egy embernél nem jelentkezik további probléma.

Ha semmilyen kezelést nem kap a beteg, az esetek 60 százalékában újabb tünetek jelentkeznek, melyek a következők lehetnek:

  • Fáradtság
  • Az agyhártyagyulladáshoz hasonló tünetek
  • Perifériás idegrendszeri tünetek, mint a zsibbadás vagy bizsergő érzés
  • Néhány esetben pszichiátriai tünetek

Ezek a tünetek gyakran évekig is jelen lehetnek. Előfordulhatnak idegbénulási problémák például az arcizmokon, az idegek gyulladása vagy károsodása, szívritmuszavar, valamint rossz közérzet is. Egyeseknél a Lyme-kór krónikus formája áll fent. Ezeknél a betegeknél a problémák hosszú távon jelen vannak. Jellemző az ízületi gyulladás, az idegrendszeri károsodás és a súlyos izomgyengeség is.

A Lyme-kór okai és kockázati tényezői

Fertőzött kullancs többnyire Észak-Amerikában, de sok más helyen is megtalálható, így hazánkban is. A természetkedvelők, vadászok és mezőgazdasági szakemberek is veszélynek vannak kitéve. Esetenként városi parkokban, családi házak kertjében is előfordulhatnak. A kullancsok számára kedvező környezet lehet a sűrű növényzet, valamint az emlősök és a madarak, melyek táplálékul szolgálnak.

A megelőzés a legfontosabb! A kullancsok nimfa-állapotban (a kikelést követően) nagyon picik, így nehéz észrevenni őket. Azok a kullancsok, melyeket a háziállatunkon vehetünk észre, ugyanezen faj már kifejlett egyedei. A normál méretű vérszívók bármilyen testrészhez képesek hozzátapadni, különösen a nedves, szőrös területekre, mint az ágyék, a hónalj és a fejbőr.

Ha olyan helyre mész, ahol kullancsok lehetnek, érdemes a következő intézkedéseket betartani:

  • Viselj hosszú ujjú felsőrészt és hosszú szárú nadrágot!
  • Tűrd a nadrág alját a zokniba!
  • Viselj világos színű ruhát, így a kullancsok könnyebben észrevehetőek!
  • Lehetőleg ne ülj le a földre!
  • Használj rovarriasztót!
  • Kerüld a sűrű növényzetet!
  • Ellenőrizd magad rendszeresen, hogy nincs-e rajtad kullancs!
  • Ha kullancsot találsz, azonnal távolíts el!

A kullancsokat egy arra készült speciális eszközzel, de akár szemöldökcsipesszel is el lehet távolítani. A csipeszt a lehető legközelebb kell tenni a bőrhöz és a rovart szorítása nélkül kell kihúzni. Nem szabad ujjal húzni vagy hő hatásának kitenni, valamint vazelint vagy más krémet, vegyszereket tenni rá.

A Lyme-kór kezelése – Van megoldás?

Ha úgy gondolod, hogy kullancs csípett meg, keresd fel orvosod! Ha Lyme-kór gyanúja merül fel, hasznos lehet a vérvizsgálat, de nem minden esetben képes azonosítani a fertőzést.

Ha diagnosztizálták a kórt, nagydózisú antibiotikus kezelés szükséges, mely egy hosszú folyamat és néha intravénásan adják be a maximális hatás érdekében. A Lyme-kór egyes szövődményei speciális kezelést igényelhetnek. Ilyen lehet például a szívverés kritikus lassulása, mely esetén pacemaker beültetésére lehet szükség. A jól megválasztott, megfelelő adagban és kellő ideig tartó antibiotikum-kúrával a fertőzés tökéletesen gyógyítható. A terápiát a folt gyors eltűnése, vagy a panaszok enyhülése esetén is a kezelőorvos által megszabott ideig és dózisban kell alkalmazni! A kezelés korai abbahagyása azzal járhat, hogy a Lyme-kór újabb panaszokkal jelentkezik majd.

A legtöbb esetben megszűnnek a tünetek, de akár hosszútávú problémák is fennmaradhatnak. Mivel ezen a területen még nem végeztek jelentős mértékű kutatást, az orvosi vélemények megoszlanak a hosszú távú tünetek kezelési módjáról.

Ne feledd: a legfontosabb a megelőzés (kullancsriasztó spray, hosszú ruházat, bozótos, ápolatlan területek kerülése), illetve egy-egy kirándulás utáni alapos átnézés.

(KamaszPanasz - P.N., lektorálta: Dr. Szigeti Nóra)