hátfájás
#Betegségek

Hátfájás és szteroidok: csak óvatosan!

2013.08.19.
2 perces olvasási idő

Világszerte milliók vetik alá magukat orvosi kezeléseknek a hátfájdalom miatt, ami ma már népbetegségnek számít. Dr. Dobos Márta, az Oxygen Medical holisztikus szemléletű ortopéd orvosa a kezelési lehetőségekről és az esetleges mellékhatásokról beszélt.

Óvatosan a szteroidokkal!

A hátfájdalom csökkentése lehetséges nem műtéti úton – például gyógyszerekkel, fizikoterápiával –, sebészileg és alternatív megoldásokkal is. Kutatók nemrégiben azt vizsgálták, hogy van-e összefüggés a szteroidinjekciók és a csoA hátfájás nem játékntok törékenysége és a csigolyatörések közt. A több mint 50 ezer beteg adatainak vizsgálata meglepő eredményt hozott: minél több injekciót kapott egy beteg, annál nagyobb volt a törés kockázata.

Az orvosok tehát kijelentették, hogy bár az injekciós terápiák hasznosak bizonyos esetekben, mégis óvatosan kell elrendelni azokat. Különösen igaz ez csontritkulásos betegek esetében, idősebb nőknél, azoknál, akik dohányoznak, volt már korábbi törésük, és alacsony a testsúlyuk. Fiatalabb, aktív férfibetegeket kevésbé érintett ez a rizikó. Ugyanakkor a gondos vizsgálatokkal, a szteroidok hatásának rendszeres vizsgálatával a törés rizikója is csökkenthető, az előnyök pedig élvezhetők – elsősorban a fájdalom csökkenésében.

Ördögi kör

-Akut hátfájdalom esetén is ajánlatos annyira aktívnak lenni, amennyire csak lehetséges. Ha ugyanis nem mozgunk, belekerülünk egy lefelé tartó spirálba, amelyben az inaktivitás egyesül a fájdalommal és a lehető legrosszabb végkifejletet vetíti előre - hangsúlyozza dr. Dobos Márta, az Oxygen Medical holisztikus szemléletű ortopéd orvosa. - Nagyon fontos lenne, hogy mindenki megtalálja a hozzá leginkább illő mozgásformát. Hátfájdalom esetén szóba jöhet a jóga, a pilates, a gerinctréning, a kinesis, a Body Art, a tánc, az úszás. Az optimális edzés fizikailag és lelkileg is sokat segít, ám az orvosi vizsgálat és ellenőrzés a kezdetekkor és a probléma fennállása során végig elengedhetetlen.

Ha a fájdalom miatt nem tudunk mozogni

Dr. Dobos Márta szerint előfordul, hogy maga a fájdalom akadályozza a mozgás elkezdését. Ilyenkor jöhet szóba alternatív fájdalomcsillapításként és gyulladáscsökkentésként a lökéshullám-terápia. Miután a lökéshullám áthatol a test felszínén, beindítja a test öngyógyító mechanizmusait, oldja a triggereket, élénkíti a vérkeringést és az anyagcserét. Ezáltal a kezelések nem csak a fájdalmat csökkentik, de a valódi okot szüntetik meg a sérült szövetek fokozatos regenerálásával. A terápia nagy előnye, hogy eredményesen alkalmazható háti- és nyaki feszültség, gerinc eredetű fájdalmak, tépd-, csípő-, könyökfájdalmak, vállba-, karba sugárzó fájdalmak, meszes váll, sportsérülés esetén, de beválhat sarki és talpi eredetű panaszoknál is, és teljesen kockázatmentes. A javulás már néhány kezelés után érezhető, de a teljes kúrához 2-6 kezelésre is szükség lehet.

www.oxygenmedical.hu