Cukorbetegek világnapja
#Betegségek

Cukorbetegek világnapja - Így is élhetsz teljes életet

2016.11.14.
1 perces olvasási idő

Tudatos életvezetéssel cukorbetegen is teljes élet élhető, erre kívánja felhívni idei kampányában a figyelmet a Cukorbetegek Budapesti Egyesülete.

Az egyesület szerint a legfontosabb az, hogy az egyébként igen súlyos szövődményekkel járó betegség minél előbb kiderüljön, és arra, hogy rossz diagnózis esetén is sokféle eszköz áll a beteg rendelkezésére, illetve hogyan védekezzünk a diabétesz romboló hatásaival szemben.

A cukorbetegséggel lehet, de eleinte nem könnyű együtt élni

Füzesi Brigitta, a Cukorbetegek Budapesti Egyesületének elnöke szerint ez gyakran teljesen új életmód kialakítását jelenti, miközben az élet más területein változatlanul helyt kell állnia a betegnek. Valamennyi érintettnek, beleértve a családtagokat is, sok segítségre és türelemre van szüksége a megfelelő ismeretek elsajátításához - tette hozzá.

Növekszik a diabéteszes betegek száma

Magyarországon jelenleg több mint hétszázezer diagnosztizált cukorbeteg él, és körülbelül félmillió azok száma, akik már cukorbetegek, de még nem tudnak róla. A becslések szerint tíz év múlva a 20-70 év közötti korosztályban már minden tizedik ember cukorbeteg lesz Magyarországon.

A cukorbetegek világnapját, november 14-én az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szervezésében tartják 1991 óta az inzulin felfedezője, Sir Frederick Grant Banting Nobel-díjas kanadai orvos születésnapján. Az ENSZ által hivatalosan 2007-ben elismert világnapon a cukorbetegség rohamos terjedésére, a megelőzés lehetőségére és fontosságára hívják fel a figyelmet.

(MTI)