övsömör
#Betegségek

Övsömör vs. herpesz: mi a különbség?

2024.05.20.
3 perces olvasási idő

A genitális herpesznek és az övsömörnek van némi hasonlósága a kiütések megjelenésében. A herpesz és az övsömör összehasonlításakor azonban ezek különböző állapotok. Mit kell tudni róluk? Mi a különbség?

A genitális herpeszt a herpes simplex vírus-1 (HSV-1) vagy a herpes simplex vírus-2 (HSV-2) okozza. Az övsömört (herpes zoster) a varicella zoster vírus (VZV) okozza.

Bár mindkettő kiütéseket okoz, általában a test különböző részeit érintik, és eltérő gyógyulási idővel rendelkeznek.

Övsömör (Herpes Zoster) vs herpesz (Simplex): különbségek

A legnagyobb különbség a genitális herpesz és az övsömör között az, hogy az állapotokat különböző vírusok okozzák. A genitális herpeszt leggyakrabban a HSV-2 vírus okozza, de okozhatja a HSV-1 is. Az övsömört a VZV vírus okozza.

Az övsömör és a herpesz közötti további kulcsfontosságú különbségek a tünetek, a terjedésük módja és a gyógyulás időtartama.

Érintett testrészek

A herpesz általában a test bizonyos részeit érinti, beleértve a nemi szerveket, a feneket, a végbél környékét és a combokat. Ha a fertőzés a szájat vagy az ajkakat érinti („ajakherpesz”), azt általában a HSV-1. okozza. Miután a vírus bejutott a szervezetbe, életed végéig kiütések és elváltozások jelentkezhetnek.

Az övsömör a test bármely részén érintheti a bőrt, de a sebek általában csak a test egyik oldalán jelennek meg egy sávban. Gyakori a törzsön vagy az arcon, és csak ritkán a nemi szervek területén. Bár a vírus a szervezetben marad, a legtöbb ember nem esik át rajta ismét élete során.

Fertőzőek?

Az övsömör nem fertőző betegség. A varicella zoster vírus okozza, amely a bárányhimlőt is. Miután felépülsz a bárányhimlőből, a vírus inaktív marad a szervezetben, ahol évekkel később újra aktiválódhat, és övsömört okozhat.

Az övsömörből származó genny azonban bárányhimlőt okozhat valakinél, aki nem volt bárányhimlős, vagy nem oltották be ellene.

A herpesz fertőző. A vírus herpeszes sebekkel, nyállal, genitális folyadékkal vagy olyan partner bőrével való érintkezés útján terjed, aki szájon át vagy genitális herpeszben szenved (még akkor is, ha nincs látható sebe).

Mennyi ideig tarthat?

Az övsömör kiütések általában két-négy héten belül elmúlnak. A kiütéssel járó hólyagok általában hét-tíz napon belül eltűnnek. Mindazonáltal előfordulhat fájdalom és viszketés azon a helyen, ahol a kiütés kialakul az övsömör kitörését megelőző napokban. A fájdalom és bizsergés a kiütés gyógyulása után hónapokig is eltarthat.

A herpesz esetében az első megjelenés általában a legrosszabb, és a legtovább is gyógyul. Ezután általában enyhébbek és nem tartanak olyan sokáig, néhány hét alatt gyógyulnak.

Herpesz vs. övsömör: Tünetek

Herpesz

A genitális herpeszben szenvedőknek nem mindig vannak tünetei. Ha vannak, azok gyakran olyan enyhék, hogy észrevétlenek maradnak.

A genitális herpesz gyakori tünetei a következők:

  • Hólyagok a nemi szervek vagy a végbél körül.
  • Fájdalom a hólyagok körül.
  • Influenzaszerű tünetek (az első kitörésnél).

Esetenként a herpesz túlterjedhet az egyik gerincvelői ideg (dermatóma) által táplált bőrterületen. Egyes esetekben az egész testre átterjedhet, de ez nem gyakori, és többnyire legyengült immunrendszerű embereknél fordul elő.

Övsömör

Az övsömör elváltozásai általában az érintett ideg mentén egy vonalban jelennek meg, és csak a test egyik oldalán. Az övsömör kitörését megelőző napokban az a terület, ahol a kiütések megjelennek, fájdalmas vagy viszkető lehet.

Néhány nappal később kis hólyagok képződnek. Nagyon fájdalmasak lehetnek, és égő érzést okozhatnak a bőrön. A következő napokban a kis hólyagok elkezdenek kiszáradni, és kéreg képződik rajtuk, mielőtt végül eltűnnének.

A hólyagok gyógyulása utáni fájdalom hónapokig vagy akár évekig is eltarthat. Ezt az állapotot posztherpetikus neuralgiának nevezik.

Az övsömör egyéb tünetei a következők:

  • Láz és/vagy hidegrázás.
  • Fejfájás.
  • Hányinger.

Herpes vs. övsömör: kezelés

Mind a herpeszt, mind az övsömört vírusellenes gyógyszerekkel kezelik. Ezek a gyógyszerek nem képesek megszabadulni a vírustól, de lerövidíthetik a betegségek hosszát, és megakadályozhatják, hogy súlyosbodjanak.

A fájdalmas kiütés helye, tünetei és megjelenése gyakran elegendő ahhoz, hogy az orvosod felállítsa a genitális herpesz vagy az övsömör diagnózisát. Bár ritka, az övsömör megjelenhet a nemi szerveken, így genitális herpesznek tűnhet.

Vannak más egészségügyi állapotok is, amelyek hasonló kiütéseket és tüneteket okoznak, ezért mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni.

Például:

  • Impetigo (bakteriális bőrfertőzés)
  • Dermatitis (bőrgyulladás)
  • Allergiás reakció
  • Rovarcsípés
  • Folliculitis (a szőrtüszők gyulladása)

Mikor fordulj orvoshoz?

Ha genitális herpesz vagy övsömör tüneteid vannak, érdemes ellátogatnod a háziorvoshoz. Mindkét állapot kezelhető, de a lehető leghamarabb el kell kezdeni, hogy megelőzd a szövődményeket.

Legyen szó herpeszről, övsömörről vagy más okról, minél hamarabb diagnosztizálják és kezelik, annál jobb.

(KamaszPanasz - verywellhealth.com)