vércukor
#Betegségek

Hogyan és mikor teszteld vércukorszinted cukorbetegség esetén?

2024.07.15.
2 perces olvasási idő

A cukorbetegeknek rendszeresen kell ellenőrizniük a vércukorszintjüket, mivel az eredmények ismerete lehetővé teszi a betegség kordában tartását. De hogyan és mikor érdemes mérni?

A rendszeres vércukormérés segíthet elkerülni az állapotból eredő hosszú távú egészségügyi problémákat is, mint például:

  • Szívbetegség
  • Stroke
  • Magas vérnyomás
  • Magas koleszterin
  • Vakság
  • Vesebetegség
  • Bőrproblémák

A kutatások azt mutatják, hogy az 1-es vagy 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél a vércukor- és HbA1c célszintben való tartása csökkenti a szövődmények valószínűségét.

Számos módszer létezik a vércukorszint mérésére

Az ujjbegyből: Megszúrod az ujjad egy kis, éles tűvel (úgynevezett lándzsa), és egy csepp vért teszel egy tesztcsíkra. Ezután helyezd be a tesztcsíkot a vércukorszintet mutató mérőbe. Kevesebb, mint 15 másodperc alatt megkapod az eredményt. Egyes mérőeszközök képesek megmondani az átlagos vércukorszintet egy bizonyos időszak alatt, és diagramokat és grafikonokat is mutatnak a korábbi teszteredményekről.

Más helyeket tesztelő mérőeszközök: Az újabb mérőeszközökkel az ujjbegyen kívül más testrészről is vehetsz vért, például a felkar, az alkar, a hüvelykujj töve és a comb, így azonban más eredményeket kaphatsz, mint az ujjbegynél. Az ujjbegyekben lévő vércukorszint gyorsabban mutat változásokat, mint a többi vizsgálati helyen. Ez különösen igaz akkor, ha vércukorszinted gyorsan változik, például étkezés vagy edzés után. Ha hipoglikémiás tünetek esetén ellenőrzöd a cukrod, lehetőség szerint használd az ujjbegyed, mert ezek a leolvasások pontosabbak lesznek.

Orvos, gyógyszerész: A háziorvosod és bizonyos gyógyszertárak lehetőséget biztosítanak a vércukormérésre. Illetve elmehetsz vérvételre is, ahol a laboreredményben szintén kiértékelhetik a vércukor eredményed.

Mikor kell vércukrot mérni?

Előfordulhat, hogy naponta többször is ellenőrizned kell a vércukorszinted, például étkezés vagy edzés előtt, lefekvéskor, vezetés előtt, és amikor úgy gondolod, hogy vércukorszinted alacsony.

Mindenki más és más, ezért kérdezd meg orvosod, mikor és milyen gyakran kell ellenőrizned a vércukorszinted. Ha cukorbeteg vagy, valószínűleg napi ötször-hatszor.

Mi befolyásolja az eredményt?

Ha például vérszegény vagy, vagy ha meleg, párás idő van, az befolyásolhatja vércukorszinted. Ha szokatlan eredményeket látsz, indítsd újra a mérőműszert, és ellenőrizd a tesztcsíkokat is.

Hogyan rögzítheted a vércukorszint-vizsgálati eredményeidet?

Vezess nyilvántartást minden vér-, vizelet- vagy ketontesztről. A legtöbb vércukormérőnek van memóriája is. Feljegyzéseid figyelmeztethetnek bármilyen problémára vagy kiugró változásra. Ezek a vizsgálati feljegyzések segítenek orvosodnak abban, hogy bármilyen szükséges változtatást végrehajtson étkezési tervedben, gyógyszeredben vagy edzésprogramodban. Vidd magaddal ezeket a feljegyzéseket minden alkalommal, amikor felkeresed orvosod.

(KamaszPanasz - webmd.com)