Betegségek, agy

#Betegségek #agy

60 db cikk a témában

Az autizmus és annak típusai
#autizmus
2020.09.05.

Az autizmus és annak típusai

Az autizmus egy idegi-fejlődési rendellenesség. Okait mai napig kutatják. Az emberek legtöbbje szerint csupán egyféle autizmus létezik. Pedig lényeges eltérések vannak a tünetek között. Az autizmus típusa a tünetek súlyosságától függ.

#vas
2020.01.10.

Árulkodó jelek, melyek vashiányra utalnak

A vashiány jellegzetes tünetekkel figyelmeztet bennünket arra, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Miről ismerheted fel, ha a testednek több vasra van szüksége?

#autizmus
2018.04.02.

Autizmus: a bezárt világ

A fejlődés során leggyakrabban 3 éves kor körül válnak a tünetek olyan markánssá, hogy a szülők orvoshoz fordulnak, valójában azonban már pár hónaposan is vannak a betegségre utaló tünetek. Ma van az Autizmus Világnapja.

#immunrendszer
2017.04.15.

A stressz befolyásolja a géneket

Közel ezer gén működésére van jelentős hatással az, hogy egy főemlős éppen milyen társadalmi státuszt foglal el környezetében, és ehhez milyen stressz kapcsolódik - állapították meg amerikai kutatók.

#autista
2016.04.02.

Tévhitek az autizmusról

Az emberek 0,25%-át érinti a szűken értelmezett autizmus. No, de mit is értünk autizmuson? Hogyan gondolkozhat egy autizmussal élő ember? És miként tudjuk megkönnyíteni a helyzetét, amikor egymással kommunikálunk?

#Down-szindróma
2016.03.21.

Egy Down-szindrómás lány vallomása

Nincs más vágyam, csak az, hogy olyan szeretnék lenni, mint mindenki más. Jó lenne lemondani erről az extra kromoszómapárról. Azonban ez tesz engem azzá, aki vagyok, és én büszke vagyok magamra. Keményen dolgozom azért, hogy behozzam a lemaradásom.

#tesztoszteron
2015.11.10.

Mit jelent az alacsony tesztoszteronszint?

Az emberi test működésénél a „normális” szűkös határokat jelent. Amikor bizonyos anyagok a szervezetben meghaladják, vagy nem érik el a normális szintet, az olyan következményekkel járhat, melyek hatással vannak a sejtek vagy szervek működésének szintjére is.

#szín
2015.05.30.

A színtévesztésről

A színlátás zavarai lehetnek öröklöttek vagy szerzettek. A férfiakat 20-szor gyakrabban érinti, mint a nőket. Az emberiség körülbelül 4 százaléka különböző mértékben összecseréli a színeket. Magyarországon mintegy 400.000, az egész világon körülbelül 200 millió színtévesztő él.

#ájul
2015.05.19.

Ájulás: mi okozhatja?

Az ájulás gyakori a tinik körében. A jó hír az, hogy a legtöbb esetben ez nem valami súlyos betegség jele.

#borderline
2015.03.24.

A borderline személyiségzavar

Egyre többet hallani a borderline személyiségzavarról a sajtóban, szakirodalomban. Mi is az a borderline?

#alvás
2015.03.16.

Jól alvó tinédzserből egészséges felnőtt

A naphosszat az ágyban ejtőző kamaszokról kialakult képpel szemben úgy tűnik, a korosztály tagjai mégsem alszanak eleget. A legfrissebb kutatás szerint valójában épp ellenkezőleg, súlyos alváshiányban szenvednek, ami viszont kedvezőtlenül hat a fejlődésükre.

#szén-monoxid
2015.02.05.

A szén-monoxid veszélyei: alattomos gázmérgezés

Bár minden fűtési szezonban felhívják a szakemberek a figyelmünket a szén-monoxid mérgezés veszélyére, a híradókban mégis rendszeresen beszámolnak olyan halálesetekről, amelyek egy ellenőrizetlen kémény vagy egy rossz kazán miatt következtek be.

#fej
2014.10.21.

Migrént kiváltó okok tiniknél

A migrén olyan fejfájás, amit lüktetés, émelygés és a különböző ingerek (pl. fény és szagok) iránti érzékenység kísér. A fejfájás ezen fajtája akár napokig is eltarthat, és minden korosztályt érint - a gyerekeket és tinédzsereket is beleértve.

#alvajáró
2014.09.09.

Fel kell ébreszteni az alvajárókat?

Ijesztő érzés, ha az éjszaka közepén egy öntudatlan állapotban járkáló családtag motoszkálása ébreszt álmunkból. Alvajárás gyermek- és felnőttkorban egyaránt jelentkezhet, a népesség 5-10 százaléka is érintett lehet.