Betegségek, balesetek

#Betegségek #balesetek

118 db cikk a témában

#vér
2014.10.01.

Mi az a transzfúzió?

A transzfúzió, azaz a vérátömlesztés egy viszonylag egyszerű orvosi eljárás, amelyet arra találtak ki, hogy a nagy mennyiségű vérveszteséget pótolni tudják. Ezen kívül még abban is segítséget nyújt, ha valakinek például valamelyik alakos elemből nincs elegendő mennyiség a vérében.

#alvajáró
2014.09.09.

Fel kell ébreszteni az alvajárókat?

Ijesztő érzés, ha az éjszaka közepén egy öntudatlan állapotban járkáló családtag motoszkálása ébreszt álmunkból. Alvajárás gyermek- és felnőttkorban egyaránt jelentkezhet, a népesség 5-10 százaléka is érintett lehet.

#ultrahang
2014.09.03.

Mit mutat a hasi ultrahang?

Az ultrahang segítségével a belső szervek állapotáról kaphatunk képet. Fájdalommentes és gyors eszköz az epehólyag, vese és hasnyálmirigy panaszok kivizsgálására is.

#ájul
2014.08.11.

Hogyan előzheted meg az ájulást?

Ájulás előtt előfordulhatnak látászavarok, felgyorsult szívverés, izzadás, émelygés, hányás. Hogyan lehet megelőzni az ájulást?

#sportsérülés
2014.08.10.

Foci az oka a legtöbb sportsérülésnek

Egy, a Pediatrics szaklapban megjelent kutatás szerint a világ egyik legnépszerűbb sportja, a labdarúgás gyakorlatilag egyet jelent a leggyakoribb sportsérülésekkel. Ráadásul a legtöbb sérülést szenvedett focista fiatal tizenöt év alatti.

#barkácsolás
2014.08.09.

A barkácsolás veszélyei

Fúrás, faragás, barkácsolás, elektromos készülék javítás és az egyéb ház körüli munkák végzése közben bármikor előfordulhat kisebb-nagyobb baleset. Az elsősegélynyújtás életmentő is lehet!

#elsősegély
2014.08.02.

Elsősegély kisokos: hogyan vigyázz a saját és mások testi épségére

A legfontosabb, hogy ne tegyél semmi olyat, amivel csak rontanál a helyzeten. A legtöbb esetben az a legjobb, ha hívod a mentőket és vigyázol a sérültre a segítség megérkezéséig. A legjobb szándék ellenére is végzetes lehet egy elhibázott segítségnyújtási manőver, ezért csak nagy körültekintéssel és óvatossággal közelítsd meg a problémát.

#hirtelen szívhalál
2014.07.21.

Mit csinálj, ha valaki fuldoklik melletted?

Tombol a nyár, s vele együtt a strandszezon. Ám, mint tudjuk, a strand igen veszélyes üzem, még a gyakorlott úszók sem érezhetik magukat feltétlen biztonságban. Egy görcs, vagy rosszul vett levegő miatt bármikor adódhat probléma, amikor a környező emberek segítségére van szükség. Te mernél segíteni?

#elsősegély
2014.07.19.

Az elsősegélydoboz 8 alapeleme

Segítünk praktikusan összeállítani a saját elsősegélydobozodat! Mi az, amit mindenképp magaddal kell vinned, ha útra kelsz?

#fül
2014.07.15.

Hogyan kezelhető az úszófül?

A betegség elsősorban gyerekek vagy gyakran úszók körében fordul elő, neve is innen ered. Az úszófül gyakori probléma a nyári időszakban, megelőzéséről és kezeléséről fül-orr-gégész szakértőnket kérdeztünk.

#baleset
2014.07.08.

Az autóbalesetek következményei

Egy autóbaleset felkavaró élmény. Gondolj bele abba, hogy a következményei szinte ugyanolyan felkavaróak. A balesetet követő órákban vagy napokban az emberek még mindig nem tették túl magukat a baleseten – főleg ha úgy érzik, hogy a baleset elkerülhető lett volna.

#medúza
2014.07.04.

Mit tegyél, ha megcsípett egy medúza?

A medúzák a csalánozók családjába tartoznak és a hosszú csápjaikban méreganyagot raktároznak. A legtöbb medúzacsípésre egy erős allergiás reakció a válasz, ám vannak olyan fajok, amelyek csípése akár halált is okazhat. Éppen ezért ha megcsípett egy medúza, azonnal kérj orvosi segítséget!

#nyár
2014.06.27.

Maradj egészséges utazás alatt is!

Egyszerűen és hatékonyan csökkentheted az esélyét bizonyos baleseteknek és betegségeknek, ha követed az alábbi tanácsokat. Ezeket az ésszerű és hasznos tippeket követve, szinte biztos, hogy egy felejthetetlen és biztonságos, gondtalan vakációt tölthetsz anélkül, hogy bármilyen bajod esne!

#vészhelyzet
2014.06.23.

Mit kell tenned vészhelyzetben?

Érdemes elvégezni egy alap elsősegélynyújtó tanfolyamot, ahol megtanítják az újraélesztést és azokat az alapfogásokat, aemlynek alkalmazásával segíthetsz egy bajba jutott emberen. A legtöbb esetben az a legjobb, ha hívod a mentőket, és vigyázol a sérültre a segítség megérkezéséig.