Betegségek

#Betegségek

1304 db cikk a témában

A lakás levegője is betegíthet!
#levegő
2023.02.20.

A lakás levegője is betegíthet!

A lakásban lévő levegő különböző szennyeződéseket tartalmazhat, melyek az arra érzékenyeknél növelhetik a megbetegedések gyakoriságát, vagy allergiát válthatnak ki. Az allergiák mellett az őszi-téli időszakban jelentkező légúti megbetegedések kockázatát is csökkenthetjük a belső levegő minőségének javításával.

HIV fertőzés - Teszteld magad!
#szex
2023.02.19.

HIV fertőzés - Teszteld magad!

Tudtad, hogy a világon minden ötödik ember HIV fertőzött? És arról hallottál, hogy ezeknek az embereknek csak a fele tudja, hogy beteg? Ha most azt mondod, hogy áh, ez velem nem történhet meg, tévedhetsz. Miért vagy benne biztos?

Gyakori szemproblémák
#szem
2023.02.13.

Gyakori szemproblémák

Fontos, hogy ismerd a látással kapcsolatos betegségeket, mert néhány közülük alattomos módon, tünet nélkül is kialakulhat. Mindegyik esetén elmondható, hogy a korai felismerés nagyobb esélyt ad a megfelelő kezelésre. Lássuk, melyek a leggyakrabban előforduló szemészeti panaszok.

Mi az az alexithymia?
#alexithymia
2023.02.10.

Mi az az alexithymia?

Nem képesek a mély fájdalomra, ahogy a kitörő örömre sem; képtelenek az érzelmi kötődésre, emiatt nincsenek szoros emberi kapcsolataik sem. Ők az alexithymiások, az érzelmi vakságban szenvedők.

Nyolc HPV-tévhit
#hpv
2023.02.06.

Nyolc HPV-tévhit

A humán papillomavírus (HPV) a leggyakoribb szexuális úton terjedő vírus manapság, melyet élete során a szexuálisan aktív férfiak és nők jelentős hányada elkap. Az első tévhit, hogy kevesen találkoznak vele életük során. A vírus a méhnyakrákos esetek 80-90%-ában kimutatható, ezért nagyon fontos a megfelelő védekezés ellene.

Miért tikkel a szemünk?
#tikkelés
2023.02.06.

Miért tikkel a szemünk?

A tikkelés rövid, gyors, ismétlődő mozgás, mely leggyakrabban a szemkörnyéki izmokban jelentkezik, de gyakori az arc, a váll valamint a felső végtag izmaiban is, bizarr mozgásokat létrehozva. A tikkelés akarattól független cselekvés, melynek motoros, vokális, valamint kevert formáját különítjük el. Oka ma még ismeretlen.

Mit tehetsz, ha súlyos beteg a testvéred?
#betegség
2023.01.28.

Mit tehetsz, ha súlyos beteg a testvéred?

Beteg a testvéred. Nem. Nemcsak egy nátháról van szó, ami ahogy jött, úgy el is múlik és minden megy tovább. A testvéred súlyos beteg lett, ami miatt teljesen átrendeződött az életetek. Minden, ami eddig biztos volt, bizonytalanná vált. Minden, amit eddig közösen döntöttetek el, az ő érdekeinek - gyógyulásának lett alárendelve.

Rendszeresen a monitor előtt ülsz? Van néhány jó tanácsunk!
#számítógép
2023.01.25.

Rendszeresen a monitor előtt ülsz? Van néhány jó tanácsunk!

Amikor órákon át bámulom a számítógép monitorját, a szemem kiszárad és bedagad. Hosszú távon okozhat-e valamilyen károsodást a monitor előtt töltött idő? Egyébként rendszeresen sportolok, egészséges, alacsony zsírtartalmú ételeket eszem. Káros szenvedélyeim nincsenek, kivéve, hogy az átlagosnál talán több koffeint fogyasztok.

Lisztérzékenység - Mik a jelei?
#lisztérzékenység
2023.01.23.

Lisztérzékenység - Mik a jelei?

A lisztérzékenység a vékonybél krónikus, felszívódási zavarhoz vezető megbetegedése, mely az étkezéssel bevitt bizonyos növényi fehérjék (glutén) hatására alakul ki az erre fogékonyaknál.

Endometriózis: Kalauz barátoknak, testvéreknek, és pároknak
#endometriózis
2023.01.17.

Endometriózis: Kalauz barátoknak, testvéreknek, és pároknak

Endometriózisról akkor beszélünk, amikor a méh nyálkahártyája a méhen kívül máshol is megtalálható a szervezetben. Legtöbbször a petefészekben, a petevezetékben és az ínszalagban fordul elő a méhet bélelő szövettípus. Az endometriális szövet elhelyezkedése, és a kismedence sérülése mind hozzájárulnak a tünetekhez, amitől a kamaszlányok és a már felnőtt nők szenvednek.

6 tipp, hogy könnyebben lélegezz, ha beteg vagy
#légzés
2023.01.13.

6 tipp, hogy könnyebben lélegezz, ha beteg vagy

A tél nemcsak hideget, hanem bizony megfázást is tartogathat a számunkra. Ráadásul a megfázás az éjszakáinkat is elronthatja: bedugult orral csak forgolódunk egész este. Íme, 6 tipp a könnyebb légzésért.

Karácsonykor is egészségesen
#karácsony
2022.12.25.

Karácsonykor is egészségesen

Rengeteg alternatíva és megoldás létezik, hogy az ünnepek alatt se kelljen lemondani a finomságokról. Ha valamit megkívánsz (például egy nagy szelet tortát, vagy egy pár szem szaloncukrot), ehetsz néhány falatot belőle, de fontos, hogy mindig tarts mértéket, és tartsd magad a korábban felállított tervedhez. A KamaszPanasz most ebben lesz a segítségedre.