Betegségek

#Betegségek

1304 db cikk a témában

#David Bowie
2018.01.01.

Miért voltak David Bowie szemei különböző színűek?

Különböző színű szemei a zenész védjegyei voltak. Noha nem így született, már fiatal korában bekövetkezett ez a változás egy szerencsétlen találkozás következtében. Vajon mi okozhat ilyen tüneteket?

#daganatok
2017.10.23.

A daganatokról általában

A daganatos betegségek csoportja a második vezető halálok Magyarországon, amelyeknél csak a szív- és érrendszeri betegségek követelnek több áldozatot. Gyakran hangzik el a kérdés: mikor lesz gyógyítható a rák? Erre az egyszerű kérdésre a válasz nagyon nehéz, mert a rák nem egyetlen betegség, hanem több rendellenesség, amelyekben közös a sejtosztódás súlyos zavara.

#skizofrénia
2017.10.22.

Okozhat-e a marihuána skizofréniát?

Az állítólag drog és alkoholproblémákkal is küzdő pécsi lövöldöző egyetemista ámokfutása ad aktualitást a kérdésnek: vajon okozhat-e skizofréniát a marihuána?

#patika diákoknak
2017.09.25.

Milyen az a patika, ahová egy diák is szívesen belép?

Merci, Tomi, Kata, Bence – négy fiatal, akik a Gyógyszerészek Világnapja (szeptember 25.) alkalmából elmondták véleményüket, hogy milyen is az a gyógyszertár ahová szívesen mennének receptet kiváltani, vásárolni. Világos és színes falak, halk zene, egy bátorító mosoly a gyógyszerésztől– csupán ennyi elég lenne ahhoz, hogy a tizenévesek jó érzéssel lépjenek be az egészség fellegvárába. Látszólag apró dolgokon múlik a választás...

#forró vizes kihívás
2017.08.21.

Újabb veszélyes őrület a forró vizes kihívás

A kék bálna hátborzongató feladatai, után most újabb őrültség terjed az interneten a fiatalok körében a forró vizes kihívás (hot water challenge). Az Országos Mentőszolgálat is felhívja a figyelmet, a hóbort veszélyeire.

#cukorbetegség
2017.06.09.

10 éve cukorbetegen

Rácz Renáta vagyok, 17 éves, 7 éves koromtól inzulinnal kezelt cukorbeteg, jelenleg a Bercsényi Miklós Katolikus Gimnázium tanulója.

#immunrendszer
2017.04.15.

A stressz befolyásolja a géneket

Közel ezer gén működésére van jelentős hatással az, hogy egy főemlős éppen milyen társadalmi státuszt foglal el környezetében, és ehhez milyen stressz kapcsolódik - állapították meg amerikai kutatók.

#szédül
2017.02.19.

Mitől forog velünk a világ?

A szédülés számos betegség tünete lehet, gyakran vérnyomás, szív- és érrendszeri panaszok okozzák, de szorongással is összefügghet. Szakértőnk segítségével most a szédülés főbb fül-orr-gégészeti vonatkozásait vesszük sorra.

#boltkór
2016.12.22.

Mi is az a boltkór?

Nagy sikert aratott az „Egy boltkóros naplója” című film. Azt azonban nem biztos, hogy tudod, hogy a sokszor csak viccesen emlegetett vásárlási mánia komoly betegség, korunk egyik leggyakoribb függősége.

#cukorbetegség
2016.11.27.

Cukorbeteg gyerekek és életmód

Napjainkban egyre gyakoribb és egyre fiatalabb életkorban jelentkezik az 1-es típusú, más néven fiatalkori diabetes mellitus. Milyen kérdések merülhetnek fel a betegek speciális ellátását érintően?

#here
2016.11.25.

A here sérülései

Már belegondolni is rossz. Éppen focizol a többiekkel, amikor valaki a labdát akarja elrúgni, de elvéti, és véletlenül a legérzékenyebb ponton talál el. Vagy rosszul huppansz rá a biciklire...

#lupusz
2016.11.06.

Selena Gomez betegsége: a lupus

A szisztémás lupus az egész szervezetet érintő autoimmun betegség. A betegek jelentős hányada fényérzékeny, az ultraviola sugarak 40-70 százalékuknál a tünetek súlyosbodását okozzák. Dr. Smajda Zsuzsanna, immunológus a fényvédelem fontosságára hívja fel a figyelmet.