Betegségek

#Betegségek

1304 db cikk a témában

#távollátás
2015.10.25.

Mit kell tudni a távollátásról?

Fiatal korban a lencse még rugalmas, így a szem megfelelő alkalmazkodással egy ideig korrigálni tudja a távollátást, ám később mindenképp szükség van látáskorrekcióra.

#cukorbeteg
2015.10.23.

Diabétesz-kisokos

Az 1-es és 2-es típusú cukorbetegség mellett napjainkban egyre gyakoribb az inzulinrezisztencia, amit a cukorbetegség előszobájaként is emlegetnek. Dr. Bibok György diabetológus segítségével elmagyarázzuk az egyes betegségek közti hasonlóságokat, különbségeket és ok-okozati összefüggéseket.

#kóma
2015.10.18.

Amit a kómáról tudni érdemes

A kóma ritkán tart néhány hétnél tovább. Azokat, akik ennél hosszabb ideig maradnak a tudattalan, eszméletvesztett állapotban, általában úgy jellemzik, mint vegetatív státuszú beteget. Azoknak a betegeknek, akik több mint egy évig vannak ebben a vegetatív állapotban, nagyon kicsi az esélyük az életbe való visszatérésre.

#tűz
2015.10.15.

Tennivalók tűz esetén

A tűzvédelmi szabályok és gyakorlatok szerves részei az iskolai vagy munkahelyi életnek: felkészítenek arra, hogy mit kell tenned akkor, ha tűz üt ki a környezetedben. Mi van, ha az otthonodban van tűz? Tényleg tudnád, hogy mit kellene tenned vész esetén? Sokakat felzaklathat ez a téma, ugyanis senki sem szeret belegondolni, hogy a szerettei megsérülhetnek, illetve, hogy minden holmija eléghet. De ezeket a kellemetlen dolgokat megelőzheted, ha felkészülsz.

#nyílvános vécé
2015.10.14.

Paruresis: amikor félsz nyilvános vécékben pisilni

A félelem e fajtája nem ismeretlen a tudomány számára: paruresis néven vonult be az orvosi fogalomtárba. Egy felmérés szerint csak az Egyesült Államokban mintegy másfél millió ember retteg a nyilvános vécékben történő pisilésnek még csak a gondolatától is, s közel 15 millió embernek okoz szorongást, ha mégis rákényszerül a közvécé használatára.

#köröm
2015.10.13.

Mit mond a körmöd az egészségedről?

Tudtad, hogy a körmöd állapota utalhat az egészségi állapotodra? Egy kis fehér folt itt, egy kis rózsás árnyalatú folt ott, vagy valami hullámzó duzzanat amott, mind-mind valamilyen betegség jele lehet a szervezetedben.

#immunrendszer
2015.10.12.

Mivel ártasz az immunrendszerednek?

Az egészség megőrzése nem csak a kézfertőtlenítő használatából, és a köhögő osztálytársak kerüléséből áll. Kiderült, hogy néhány igen meglepő mindennapi szokás, mint hogy hogyan veszekszel a szüleiddel, vagy milyen későn fekszel le, befolyásolhatják, hogy a tested mennyire hatásosan áll ellen a megfázásnak, az influenzának és más kellemetlen betegségnek.

#Nátha
2015.10.10.

Megfázás asztmásan

Ha asztmás vagy, akkor a megfázás nagyban súlyosbíthatja a tüneteket. Fontos, hogy megértsük az asztma és a megfázás tüneteit, és tudjuk, melyik gyógyszert kell használni, amikor előjönnek rajtad az asztmás rohamok. A következő tippek és információk segíthetnek neked megbirkózni az asztma kellemetlen tüneteivel.

#fej
2015.10.02.

Mikor kell aggódni a fejfájás miatt?

A fejfájás az egyik legáltalánosabb egészségügyi problémává vált manapság. Több millióan szenvednek krónikus fejfájástól vagy migréntől világszerte. Az emberek nagy része rendszeresen küzd különböző típusaival, közülük 70 százalék nő.

#húgyúti fertőzés
2015.09.30.

Felfázás: házi praktikák vagy orvosi kezelés?

Nagyon sok lány ismerheti már a felfázás kellemetlen tüneteit, amelyek az első alkalmat követően igen könnyen visszatérhetnek. A veszély azonban nem csak a lányokat fenyegeti, fiúknál is kialakulhat, csupán anatómiai oka van annak, hogy a nők sűrűbben megbetegszenek. Miért van az, hogy olyan nehéz ettől a látszólag komolytalan betegségtől megszabadulni?

#magasvérnyomás
2015.09.24.

Már az egyetemi évek alatt is kialakulhat magasvérnyomás

A magasvérnyomás a közhiedelemben úgy él, mint az idősek betegsége, így a fiatalabbak nem is gondolnak rá - sokszor még panaszok esetén sem -, hogy bizony náluk is fennállhat a probléma. Ez gyakran az egyetemistáknál fordul elő, ahol a nagy nyomás és a fokozott stressz miatt az értékek könnyen megemelkedhetnek. Az állapotról dr. Kapocsi Judit magasvérnyomás specialista beszélt.

#elsősegély
2015.09.11.

Amikor a higgadtság életet ment: merjünk cselekedni vészhelyzet esetén!

Te mit tennél, ha egy másik embernek életmentő segítségre lenne szüksége? Sokan kétségbeesnek, megtorpannak, úgy gondolják, hogy ha közbeavatkoznak, azzal esetleg árthatnak a sérült vagy eszméletlen embernek. Pedig az esetek többségében eszközök nélkül, a legalapvetőbb ismeretek birtokában is képesek lehetünk új esélyt adni valakinek az életre. Szeptember 12. az Elsősegélynyújtás Világnapja.

#vércukor
2015.08.31.

Cukorbetegen a suliban

Ha cukorbeteg vagy, a biztonságod szempontjából elengedhetetlen, hogy a tanáraid és osztálytársaid tudjanak az állapotodról, illetve arról, hogyan segíthetnek neked.

#szemfertőzés
2015.08.28.

Így viseld a kontaktlencséd!

Kontaktlencséd van és nem érted, hogy miért kell havonta cserélned őket? Ebből a cikkből kiderül, hogyan sokszorozhatod meg kontaktlencséd élettartamát, és hogyan óvhatod meg szemeid egészségét!