Betegségek

#Betegségek

1304 db cikk a témában

#anafilaxia
2015.01.26.

Súlyos allergiás reakció - Anafilaxia

Azt a típusú allergiát, amely esetén hirtelen, életveszélyes allergiás reakciók alakulhatnak ki, anafilaxiának nevezünk. Ha ez veled történik, akkor ijesztő lehet: az elején úgy érzed, hogy enyhe allergiás reakciód van, aztán úgy érzed, mindjárt elájulsz, vagy úgy, hogy a torkod elzáródik, nehezen kapsz levegőt. A megfelelő lépések megtételével azonban az anafilaxia kezelhető.

#kemoterápia
2015.01.23.

Étkezés a kemoterápia alatt

Kemoterápiás kezelés alatt sokszor nem kívánja az ennivalót az ember, de néhány jó minőségű, tápanyagdús étel bevitelével csodákat tehetünk.

#asztma
2015.01.23.

Gyerekkori asztma

Vajon ha gyermekkorban találkozik a szervezetünk bizonyos kórokozókkal, az segíthet megelőzni az asztmát?

#sport
2015.01.21.

Így úszhatod meg a téli sportbaleseteket

Síelés, korcsolyázás, snowboard-ozás, sőt szánkózás közben is érhetnek balesetek, különösen, ha felkészülés nélkül érkezünk a pályákra. Dr. Dobos Márta, az Oxygen Fájdalomcentrum ortopéd orvosa a felkészülés fontosságára hívta fel a figyelmet.

#vércukor
2015.01.20.

Ellenőrizd rendszeresen a vércukorszinted!

A cukorbeteg kamaszok úgy viselkednek, mint a fegyelmezett sportolók. Ahhoz, hogy a betegségüket kordában tarthassák, egészséges maradjanak, és megelőzzék a jövőbeli komplikációkat, a vércukorszintjüket folyamatosan az egészséges szinten kell tartaniuk. Ehhez rendszeresen ellenőrizniük kell a vércukorszintjüket.

#vér
2015.01.16.

Hormonális betegségek is okozhatnak alacsony vérnyomást

A legtöbben csak legyintenek, ha a közelükben valaki a túl alacsony vérnyomásáról panaszkodik. Tény, hogy így lényegesen kisebb például a stroke kockázata, azonban a mindennapos kellemetlenségek mellett – szédülés, álmosság – az alacsony vérnyomás is komoly betegségekkel járhat.

#allergia
2015.01.13.

Tejallergia

Akiknek nincs tejallergiájuk, könnyen azt gondolhatják, hogy könnyű elkerülni és a tej felhasználásával készült élelmiszerek fogyasztását. Az igazság azonban az, hogy igen sok étel készül tej vagy tejtermék felhasználásával, így igen nehéz elkerülniük az allergiában szenvedőknek.

#endometriózis
2015.01.11.

Endometriózis: fájdalom az iskolában

Az endometriózis gyakran kismedencei fájdalommal és menstruációs görcsökkel járhat, emiatt sokan nem tudnak ilyenkor iskolába menni, figyelni az órán, vagy megírni otthon a házi feladatot. Mindez ronthat a tanulmányi teljesítményen és a társas kapcsolatokon.

#asztma
2015.01.10.

Megfázás, influenza és asztma

Az egyszerű megfázásos, náthás megbetegedések miatt kerül a legtöbb asztmás kórházba. Először jön a nátha, majd az egyre intenzívebb köhögés, majd az asztmarohamok jelentkezhetnek, és a szervezetben mindenhol gyulladások alakulhatnak ki.

#cukorbetegség
2015.01.09.

Egyes típusú diabétesz és más betegségek

A fiatalok körében az egyes típusú cukorbetegeknek nagyobb az esélyük bizonyos autoimmun betegségek kialakulására. A legtöbb diabéteszes kamaszt sosem kell más autoimmun betegséggel kezelni, néhányukat viszont igen. Tudj meg többet azokról a betegségekről, amelyek az egyes típusú cukorbetegeknél előfordulhatnak.

#köröm
2015.01.08.

A köröm betegségei

A köröm kültakarónk része, eltérései számos betegség velejárói lehetnek. A köröm hetente körülbelül egy millimétert nő, a kéz középső ujján a leggyorsabban.

#felfázás
2015.01.07.

A felfázás kezelése

A felfázás réme a lányokat mintegy 50-szer nagyobb eséllyel fenyegeti, mint a fiúkat. Mi ennek az oka?

#Wernicke-Korszakov-szindróma
2015.01.06.

Az alkoholizmus Wernicke-Korszakov-szindrómához vezethet

A B1-vitamin, más néven a tiamin alapvetően szükséges a szénhidrátok energiává alakításához, a szív, az idegrendszer és az izmok megfelelő működéséhez. Ez a vitamin megtalálható a tésztafélékben, a teljes kiőrlésű gabonában, a sovány húsokban, a borsóban és a szárított babban. A Wernicke-Korszakov-szindróma esetén a tiamin nem megfelelően szívódik fel és tárolódik a szervezetben.

Az ekcéma tünetei és kezelése
#ekcéma
2015.01.03.

Az ekcéma tünetei és kezelése

Az ekcémák általában elhúzódó, vissza-visszatérő megbetegedések. A kiváltó ok tisztázása és kezelés hosszadalmas.

#tél
2014.12.29.

Hogyan maradjunk egészségesek télen?

A tél nem az az időszak, amikor a szobában kuksolva kellene várnod a tavaszt. Egy csomó szuper mozgási lehetőség van, mint például a szánkózás, a korcsolyázás, a síelés, a snowboard vagy akár csak egy üdítő séta a szabadban. Felhőtlenül élvezheted a hideg hónapokat, ha a megfogadsz néhány tippet és jó tanácsot!