Betegségek, vírus

#Betegségek #vírus

88 db cikk a témában

#aids-teszt
2021.03.27.

Hol végeztethető HIV teszt?

HIV tesztet állampolgárságra való tekintet nélkül bárki kérhet. Az anonim HIV teszthez való jog törvényen alapuló jog.

A HIV-fertőzés korai tünetei
#HIV-fertőzés
2021.03.18.

A HIV-fertőzés korai tünetei

A HIV-vírus megjelenése utáni egy-két héten belül a betegek 40-90%-a influenzaszerű tüneteket tapasztal. Ennek ellenére gyakran előfordul az is, hogy a tünetek évekig vagy akár évtizedekig nem jelennek meg a fertőzést követően. A HIV-fertőzés leggyakoribb tüneteit gyűjtöttük össze.

A HPV megelőzése
#HPV
2020.09.14.

A HPV megelőzése

A HPV a leggyakoribb olyan szexuális úton terjedő betegség, amely kiemelten a fiatal, akár kamasz korosztályt érinti. Tudd meg, hogyan előzheted meg a fertőzést!

#megfázás
2020.01.27.

Megfázás: lerántjuk a leplet a gyakori tévhitekről

A téli hónapokban tombolnak a vírusok. Ahhoz, hogy biztosan elkerüljük őket, minimum üvegbúra szükséges, de száz százalékos megoldásként a Holdra való költözés is szóba jöhet. Ha e két lehetőséget idén nem választhatod, legalább légy tisztában mindazzal, amit a megfázásos jellegű megbetegedésekről tudni érdemes!

#hepatitis
2018.07.03.

Hepatitis C, a csendes vírus

A hepatitis C egy vér útján terjedő vírusos fertőzés, melyet a hepatitis C vírus okoz. A fertőzés elsődlegesen a májat támadja meg, de a kórokozó más szerveket is elérhet, illetve a máj sokrétű funkcióinak károsításával súlyos hatása van az egész szervezetre. Július 28. a hepatitis C világnapja.

#véradás
2016.06.14.

Miért legyünk donorok? Ma van a Véradók Világnapja

Országszerte 45 helyszínen várja a véradókat a Magyar Vöröskereszt a Véradók Világnapján. Ha elmúltál 18 éves, te is elmehetsz valamelyik helyszínre. Vidd magaddal a személyi igazolványodat, a lakcím és TAJ kártyádat! Csupán 35 perc az egész, nem kell tartanod semmitől, a véradás egyben egy szűrővizsgálat is. Ráadásul a segítségnyújtás nagyszerű érzésén felül ajándékot is kapsz.

#tüdő
2016.03.24.

Tüdőtuberkulózis (tbc)

A tbc-fertőzésnek nincsenek speciális tünetei, sőt, az esetek nagy részében sokáig tünetmentes. Felismerésében így kiemelkedő szerepe van a szűrővizsgálaton való rendszeres részvételnek.

#asztma
2016.02.15.

5 tény az influenzáról

A minden évben jelentkező influenzajárvány ellen nem csak lehet, de érdemes is védekezni és az sem árt, ha eloszlatunk néhány gyakori tévhitet.

#influenza
2016.02.06.

Az influenza nem játék, vedd komolyan!

A téli időszak jellegzetes betegsége az influenza, amelynek szövődményei egytől egyig súlyos, életveszélyes betegségek - ezért nem érdemes azok kialakulását kockáztatni.

#influenza
2016.01.25.

6 tipp az influenza és a megfázás megelőzésére

Képzeld el azt a helyzetet, hogy a padtársad köhög melletted, a menzán a hátad mögött tüsszög valaki, a buszon pedig szinte mindenki szipog körülötted! Van esély arra, hogy elkerüld valahogy a vírusokat és bacikat?

#tüdőgyulladás
2015.12.26.

A köhögés tüdőgyulladást is jelezhet

Tévhit, hogy a tüdőgyulladás minden esetben egyértelmű, komoly panaszokkal jelentkezik! Az enyhébb, sokszor egyszerű meghűléshez hasonló tünetek - rossz közérzet, hőemelkedés, köhögés - is jelezhetik a betegséget.

#aids
2015.12.01.

Az AIDS története

Az AIDS-szel kapcsolatos betegségek több mint 30 millió ember haláláért felelősek 1981 óta, ami sajnos továbbra is növekvő tendenciát mutat. Becslések szerint 33 millió ember fertőzött világszerte a HIV vírussal, ami az AIDS-et okozza. Hogyan jutottunk idáig? Ma van az AIDS-ellenes világnap.

#nátha
2015.10.27.

Lábalj ki a náthából!

Itt van az ősz, vele együtt pedig a hideg, ködös reggelek, mikor a szürke hétköznapok után nagyon örülünk egy-egy kósza napsugárnak. Örülnek a vírusok is, melyek velünk együtt kapnak ilyenkor új erőre, és a napsütés csalóka hatása miatti felületes öltözékünk segítségével készek a támadásra.

#Nátha
2015.10.10.

Megfázás asztmásan

Ha asztmás vagy, akkor a megfázás nagyban súlyosbíthatja a tüneteket. Fontos, hogy megértsük az asztma és a megfázás tüneteit, és tudjuk, melyik gyógyszert kell használni, amikor előjönnek rajtad az asztmás rohamok. A következő tippek és információk segíthetnek neked megbirkózni az asztma kellemetlen tüneteivel.