alkohol
#Drog, cigi, alkohol

Kötelező inni a bulikon?

2024.01.19.
2 perces olvasási idő

Az alkohol a fiatalok körében leggyakrabban használt drog, pedig Magyarországon 18, és az Egyesült Államokban 21 éves kor alatt tiltják a fogyasztását.

A tini halálozások második legfontosabb okaként az ittas vezetésből adódó közúti baleseteket tartják számon. Ráadásul sok fulladásos eset, tűz, gyilkosság és öngyilkosság kapcsolatba hozható az alkoholfogyasztással. Fontos, hogy tisztában legyünk a tényekkel: igaz, hogy a sör, a bor és egyes kevert italok alacsonyabb alkoholtartalmúak, mint egy pohár vodka vagy tequila, de ha sokat iszunk belőle, a hatás ugyanaz!

Ezt látnod kell! A részegség 6 fokozata

Ittál már valaha? A válasz többségében: igen. A fiatalok általában 13 éves koruk körül isznak először alkoholt. Amerikában ezen a héten is kb. 10 millió tini koccint egymással (ez ugyebár annyi, mint Magyarország teljes lakossága.)

Inni… kötelező?

A kérdés megválaszolása előtt talán ejtsünk néhány szót az alkoholról. Ez egy természetes anyag, amit erjesztéssel készítenek. Ilyenkor a gabonában vagy gyümölcsben lévő cukrot élesztőgombákkal alkohollá alakíttatják át. Elég ártatlannak hangzik, nemde? De az alkohol gyorsan (már a szájból) felszívódik, bekerül a véráramba, és komoly hatással van a központi idegrendszerre.

Az agynak az lenne a feladata, hogy összehangolva irányítsa a test többi részét, az alkohol viszont lelassítja annak működését. Pont ezért nyugtató és feszültségoldó hatása van, de egyben le is blokkolja az idegrendszer által továbbított üzenetek egy részét, ezáltal pedig megváltozik az érzékelés.

Minél többet iszik valaki, annál nagyobb a változás. Hogy ennek mi az eredménye? – Valószínűleg mindannyian láttunk már olyat, aki becsípett, akinek nehezére esik járni és beszélni, aki nem emlékszik másnap arra, hogy mi történt vele. Óriási mennyiségű alkohol elfogyasztása pedig halálos is lehet.

Sokan azért kezdenek el inni, mert a családjukban ezt a példát látják. A reklámokból is az üvölt, hogy alkoholt inni „menő”. Azokon a képeken mindig mindenki jól érzi magát.

Miért nem ajánlott az alkohol ebben a korban?

Tinédzserként az ember szervezete még nem igazán képes az alkoholt lebontani. Így ahelyett, hogy lazán viselkedne, sok ember inkább bolondot csinál magából pár pohár után. Ezen kívül, ha igazán berúgsz, garantált a másnaposság – rettenetes fejfájás, szomjúságérzet, hányinger, különös érzékenység a fényekre és a hangokra, elmosódott látás, kimerültség, stb.

Azok, akik gyakran isznak, általában kevésbé teljesítenek jól a suliban. Gyakrabban keverednek olyan szexuális kalandokba is, amelyet józan állapotban messziről elkerülnének. A védekezést persze sokan elfelejtik, ezért az eredmény sokszor terhesség és valamilyen nemi betegség kombinációja.

Ezen kívül a bűncselekmények elkövetésének gyakorisága is magasabb az alkohollal élők körében (lásd a részeg vezető okozta autós baleseteket). Az pedig egészségügyi tény, hogy aki hosszú ideig iszik, annak a későbbiekben máj-, szív-, és idegrendszeri problémákkal kell megküzdenie.

Úgy döntöttem: nem iszom

Annyira elterjedt az alkohol, hogy nem könnyű elkerülni. Hiszen senki se szeretne kilógni a barátai közül. Ők viszont isznak. Egy megoldás, ha azt mondod, a szüleid rajtakaptak, ezért nem mersz megkockáztatni egy újbóli lebukást. Azonban jobb őszintének lenni, és megmondani, hogy nem szereted a módot, ahogy az alkohol megváltoztatja az érzékelésedet és a személyiségedet. Az igazi barátok meg fognak érteni, sőt lehet, hogy tisztelni is fognak döntésedért.

Nem ciki segítséget kérni

Ha úgy érzed, az alkohol túlzottan befolyásolja az életedet, ha sokat gondolsz rá, ha megrontja a családi vagy partnerkapcsolatodat, itt az ideje, hogy segítséget kérj. Mondd el a problémádat olyasvalakinek, akiben megbízol! A függőség kezelhető úgy is, ha eljársz egy terapeutához, vagy ha egy időre elmész egy rehabilitációs központba. Az a fontos, hogy valóban változtatni akarj, ez kizárólagos feltétele a gyógyulásnak.

(KamaszPanasz - M.N.)