elsősegély
#Jogosítvány

Jogosítvány kisokos: Mikor? Mennyiért? Hogyan?

2022.10.18.
5 perces olvasási idő

Sokan tervezik, hogy jogosítványt szereznek. Azzal azonban sokan nincsenek tisztában, hogy mi is ennek a menete, milyen feltételek mellett lehet azt megszerezni. Kisokosunkban minden fontos kérdésre választ kaphatsz.

Mikortól lehet jogosítványom?

Amennyiben „B” kategóriára törekedsz, már 16 és félévesen is el lehet indulni, azaz ebben a korban beiratkozhatsz az elméleti képzésre, az oktatók egy része azonban úgy véli, 18 éves korodig nem igazán ajánlott jogosítványt szerezni, hiszen ehhez is érettség kell. Megjegyezzük, 24 év felett van igazán felelősségérzete az embernek.

"A" vagy "B" kategóriás jogosítványt szerezzek?

A „B” kategóriás jogosítvány személygépkocsira, az „A” kategóriás nagymotorra szól, ezen kívül az „A1” legfeljebb 11 kW teljesítményű motorkerékpárra, az „AK” legfeljebb 25 kW teljesítményű motorra vonatkozik, az „M” pedig a segédmotoros jogosítvány.

Lássuk részletesen!

“A” JOGOSÍTVÁNY

“A+" jogosítvány birtokában bármilyen hengerűrtartalmú motorkerékpárt vezethetsz.

Jogosítvány megszerzésének feltétele: 23,5 év (vagy 20 év legalább 2 éves motoros előképzettség A2 kategóriával)

  • A1 JOGOSÍTVÁNY: A1 jogosítvány birtokában maximum 125 cm3 hengerűrtartalmú és maximum 11 kW teljesítményű hajtómotorral ellátott motorkerékpárt, quadot vezethetsz. A jogosítvány megszerzésének feltétele: 15,5 év
  • A2 JOGOSÍTVÁNY: A2 jogosítvány birtokában és maximum 35 kW teljesítményű hajtómotorral ellátott motorkerékpárt, quadot vezethetsz. Jogosítvány megszerzésének feltétele: 17,5 év
  • A1/B (B125) JOGOSÍTVÁNY: B125 jogosítvány birtokában maximum 125 cm3 hengerűrtartalmú és maximum 11 kW teljesítményű hajtómotorral ellátott motorkerékpárt, quadot vezethetsz. Ez a jogosítvány gyakorlatilag megegyezik az A1 jogosítvánnyal, csupán a tanfolyam különbözik.
  • AM JOGOSÍTVÁNY: AM jogosítvány birtokában olyan két, három, vagy négykerekű járművet vezethetsz, mely hajtómotorjának lökettérfogata nem haladja meg az 50 cm3-et, teljesítménye pedig a 4 kW-ot, tervezett sebessége 45 km/h–nál nem nagyobb, saját tömege pedig legfeljebb 350 kg. Jogosítvány megszerzésének feltétele: 15,5 év

“B “JOGOSÍTVÁNY

“B” jogosítvány birtokában olyan, maximum 3500 kg-ot megengedett legnagyobb össztömegű teher-, és személygépkocsit vezethetsz, amelyben a vezető ülésén kívül maximum 8 állandó ülőhely van. Vezethetsz továbbá:

  • olyan járműszerelvényt, mely ilyen gépkocsiból és 750 kg megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó pótkocsiból áll,
  • olyan járműszerelvényt, mely ilyen gépkocsiból és nehéz pótkocsiból áll, amennyiben a nehéz pótkocsi megengedett legnagyobb össztömege nem haladja meg a vonó gépkocsi saját tömegét, és az összekapcsolt járművek megengedett legnagyobb együttes össztömege sem haladja meg a 3500 kg-ot,
  • mezőgazdasági vontatót (akár könnyű pótkocsival is),
  • lassú járművet (akár nehéz pótkocsival is),
  • állati erővel vontatott járművet,
  • segédmotoros kerékpárt (max. 50 cm3 hengerűrtartalom és 40 km/órás végsebesség),
  • quadot,
  • és moped autót.

Jogosítvány megszerzésének feltétele: 17 év

Érdemes először a „B” kategóriás jogosítványt megszerezned, mert azután ezzel a jogosítvánnyal lehet egy „A” kategóriásat is megszerezni. Három óra elmélet és három óra gyakorlat után motorozhatunk is.

Amennyiben továbbtanulnál, és nagyobb járműt, így tehergépkocsit vagy buszt is szeretnél vezetni, érdemes figyelned a korhatárokra. Fontos változás ugyanis az idei évtől, hogy a „C”, „CE”, „D1” és „D1E” kategóriák megszerzésének minimális életkori feltétele 21-ről 18. évre, a „D” és „DE” kategóriák esetében pedig 24. életévről 21-re csökkent. Ezek a változások csak a magyarországi forgalomban alkalmazhatóak, nemzetközi forgalomban megmaradt a minimális 21. és a 24. életév. Nem vagy tisztában a képzési kategóriákkal?

“C “JOGOSÍTVÁNY

C jogosítvány birtokában autóbusz és trolibusz kivételével a 3500 kg megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó tömegű gépkocsit, valamint az ilyen gépkocsiból és könnyű pótkocsiból álló járműszerelvényt vezetheted. Jogosítvány megszerzésének feltétele: 18 év vagy annál legfeljebb 6 hónappal fiatalabb, B kategóriás jogosítvány (nemzetközi forgalomban maradt a 21 éves életkpr)

“D” JOGOSÍTVÁNY

D jogosítvány birtokában vezethetsz autóbuszt, valamint autóbuszból és könnyű pótkocsiból álló járműszerelvényt. Jogosítvány megszerzésének feltétele: 21 év vagy annál legfeljebb 6 hónappal fiatalabb, B, illetve C kategóriás jogosítvány (nemzetközi forgalomban 24 éves életkor)

E”JOGOSÍTVÁNY

E jogosítvány birtokában gépkocsiból és nehéz pótkocsiból álló járműszerelvényt vezethetsz. (csak kombinált kategóriaként adható ki). Jogosítvány megszerzésének feltétele: 21 év, B és C kategóriára érvényes nem kezdő vezetői engedély

  • B + E KOMBINÁLT KATEGÓRIA: B + E kombinált jogosítvány birtokában a B kategóriába sorolt gépkocsiból és nehéz pótkocsiból álló járműszerelvényt vezethetsz. (B járműkategóriában meghatározottak kivételével)
  • C + E KOMBINÁLT KATEGÓRIA: C + E kombinált jogosítvány birtokában C kategóriába sorolt gépkocsiból és nehéz pótkocsiból álló járműszerelvényt vezethetsz.
  • D + E KOMBINÁLT KATEGÓRIA: D + E kombinált jogosítvány birtokában D kategóriába sorolt gépkocsiból és nehéz pótkocsiból álló járműszerelvényt vezethetsz, de csak olyat, amelynél a pótkocsit nem személyszállításra használják.

A cél a nyáron a jogosítvány megszerzése?

Milyen fix díjai vannak a vezetői tanfolyamnak?

A vizsgadíjak az egész országban egységesek, a KRESZ-vizsgáért 4600 forintot, a forgalmi vizsgáért pedig 11 ezer forintot kell fizetni. Számolnod kell még a közúti elsősegélynyújtási vizsgával is, ezt a Magyar Vöröskereszt szervezi, a vizsga díja 12 000 forint. Szükséged lesz egy orvosi igazolásra is, amely az alkalmasságot állapítja meg, ennek költsége 7200 forint körül van. Ezután következik az elméleti és gyakorlati oktatás, ezek díjairól az iskolák adnak felvilágosítást. Jó hír, hogy a gépjárművezetői engedély kiadása első alkalommal illetékmentes.

Miért kerül ilyen sokba a jogsi?

A tandíjból az autósiskolák levesznek 30-40 százalékot. Minden oktató alvállalkozó, vagyis fizetniük kell járulékot, adót, nem beszélve a szervízdíjról és az üzemanyagról.

Egyben vagy részletekben kell fizetni a tandíjat?

Iskolája válogatja. Érdemes először csak a vizsgadíjat és a KRESZ oktatást kifizetni, majd ha elkezdődik a vezetés, akkor 10 óránként fizetni a vezetést.

Mire számíthatok a KRESZ-vizsgán?

2016. május 23-tól már mozgóképes kérdések is találhatóak az ábrák, grafikák, fényképek mellett a hatósági KRESZ-vizsgákon, függetlenül a kategóriától, minden Közlekedési alapismeretek vizsgatárgyban két rövid, konkrét forgalmi szituációt megjelenítő filmes kérdés is szerepel, az egyik egypontos, a másik pedig hárompontos. Ha kíváncsi vagy, milyen egy filmes teszt, nézz körbe az EduKRESZ honlapján.

Ahhoz, hogy levizsgázz, ismerned kell a közlekedési szabályokat, rendelkezned kell alapvető vezetéselméleti és műszaki ismeretekkel. A KRESZ-vizsgát országosan egységes formában bonyolítják leszámítógépen: az 55 tesztkérdésből álló feladatsorra 55 perc áll majd a rendelkezésre. A feladatsorban lesznek 1, 2 és 3 pontos kérdések. Az 55 kérdés megválaszolásával összesen 75 pontot érhetsz el, a sikeres KRESZ-vizsga ponthatára legalább 65 pont.

Milyen a jó autós oktató?

Érdemes olyat keresni, akinek jó a híre, sokan meg vannak vele elégedve és talán neve is van a szakmában. Ezért mielőtt kiválasztod, kérdezd meg az ismerőseidet. Az oktató hozzáértése alapvetően meghatározza majd a későbbi viszonyodat a vezetéshez.

Választhatok másik oktatók?

Amennyiben nem szimpatikus az oktató, jogod van váltani. Fontos, hogy minél hamarabb döntsd el, maradsz vagy mész. Beszéld meg a problémádat az autósiskolában, ők biztosan segítenek. Érdemes már a beiskolázás előtt egy személyes találkozás az oktatóddal. Nagyon hamar kiderül, milyen ember.

Direkt megbuktattak a forgalmi vizsgán, miért?

Nem az oktató dönt a vizsgán, hanem a vizsgabiztos. Fő szabály, hogy rendesen tanulj meg vezetni, inkább vegyél még pár órát a vizsga előtt! 30 óra nem elég.

Fizessek külön az autósoktatónak?

Megtörtént, hogy egy autósoktató biztos vizsgát ígért tanítványainak, összesen három alkalommal kért személyenként 15 000 forintot járművezetői forgalmi vizsga előtt a diákoktól, arra hivatkozva, hogy tuti lesz a siker. Soha ne fizess külön az oktatónak!

A jogosítvány megszerzéséről még többet megtudhatsz korábbi cikkünkből.

(Szerző: T.A. újságíró, KamaszPanasz)