öngyilkosság
#Lélek

Öngyilkosság: alkohol, drogok, egyéb tényezők

2010.05.07.
3 perces olvasási idő

Az öngyilkosság valamilyen stresszel teli élethelyzetre adott tragikus válasz, s azért tragikusabb mindennél, mert meg lehetett volna előzni. Akár te magad fontolgatsz öngyilkosságot vagy másról tudod ezt, nem árt tisztában lenni az erre utaló figyelmeztető előjelekkel és azzal, miképp juthatunk azonnali segítséghez és szakszerű kezeléshez. Életet menthetsz ezzel: a sajátodat vagy valaki másét.

Fizikális okok

Némely esetben valamilyen alapvető fizikális egészségügyi problémával függhet össze az öngyilkosság fontolgatása. Lehet, hogy szükséged lesz egy teljes testi, esetleg más vizsgálatra, hogy megállapítsák, nem erről van-e szó. Néhány a depresszióval és az öngyilkosság gondolatával összefüggő lehetőség:

• Pajzsmirigy betegség
• Gyulladásos bélbetegség
• Lupusz (szisztémás lupus erythematosus)
• Wilson-kór

Alkohol és drogok

Orvosod tudni szeretné majd, nincsenek-e alkohol- vagy drogfogyasztással kapcsolatos problémáid: sokat tivornyázol vagy nem tudod mérsékelni, esetleg abbahagyni magadtól az ivást. Sok ember esetében az alkohol vagy a drog döntő szerepet játszik az öngyilkosság fontolgatásában vagy elkövetésében.

Ugyan az alkohol és a drog látszólag segít, mert tompítja a fájó érzelmeket, de nagy valószínűséggel súlyosbítja a depressziót és fokozza az öngyilkossági hajlamot. E szerek fogyasztása megnöveli annak a valószínűségét, hogy hirtelen felindulásból az öngyilkosság gondolatát latolgasd vagy vakmerőségekre ragadtasd magad. Az öngyilkosságot fontolgatók közül sokan szorulnak alkohol- vagy kábítószerelvonó kezelésre annak érdekében, hogy öngyilkossági szándékuktól elálljanak.

Némelyek esetében az orvos által felírt vagy szabad forgalmú gyógyszerek is kiválthatnak öngyilkossági gondolatokat. Az orvosod szeretné majd tudni, milyen gyógyszereket szedsz, hogy kiderítse, nem ezekkel függ-e össze az öngyilkossági szándékod.

Gyerekek és kamaszok

Az öngyilkosság gondolatával foglalkozó gyerekeket feltétlenül olyan pszichiáternek kell megvizsgálnia, aki jártas a mentális problémákkal küszködő gyerekek betegségének diagnosztizálásban és gyógykezelésében.

Az orvosnak birtokában kell lennie a gyerekekkel és kamaszokkal kapcsolatban minden lehetséges információnak, hogy megállapíthassa, mi lehet a baj oka és fennáll-e esetükben az öngyilkosság kockázata.

Az orvos minden lehetséges forrásból igyekszik információt szerezni, hogy pontos képet tudjon alkotni magának, miről is van szó. E források közé tartozik maga a fiatal, a szülei vagy tanítói, a gyerekekhez közel álló emberek, az iskolai jellemzések, a korábbi orvosi vagy pszichiátriai vizsgálatok eredményei.

A gyerekek vagy kamaszok körében gyakorta az életükben bekövetkezett stresszes események az öngyilkosság kiváltó okai. Ugyanakkor azt se feledjük, hogy amit a fiatalok súlyos és leküzdhetetlen problémaként élnek meg, az a felnőttek szemében semmiségnek tűnhet: valamilyen iskolai gond vagy egy megszakadt barátság. Némely esetben öngyilkos gondolatai támadhatnak a gyerekeknek vagy kamaszoknak bizonyos élethelyzetek miatt is, amelyekről nem akarnak beszélni. Néhány ezek közül:

• Testi vagy szexuális bántalmazás
• Alkohollal vagy droggal kapcsolatos problémák
Teherbeesés
• Nemi kapcsolat folytán szerzett betegség
• Erőszakoskodás szenvedő alanya
• Homoszexualitás

Fizikális vizsgálatokra, analízisekre és alapos kikérdezésre lehet szükség, hogy fel lehessen tárni a mögöttes okokat.

Kezelések és gyógyszerek

Az öngyilkossági késztetés és hajlam kezelése jelentős mértékben függ az illető sajátos helyzetétől, beleértve az öngyilkosság kockázatának mértékét és azt, milyen lappangó problémák okozhatják például esetedben, hogy foglalkoztat ez a gondolat és ennek megfelelően viselkedsz.

Vészhelyzetek

Ha öngyilkosságot kíséreltél meg, azonnal a sürgősségi osztályon a helyed. A legbiztonságosabb mentőt hívni, s nem valaki mással odamenni.

A sürgősségi osztályon orvosi ellátásban részesítenek, ha valamilyen sérülést szenvedtél el. Jó, ha mindvégig melletted marad valaki, míg bizonyosan meg nem állapítják, hogy elmúlt az öngyilkosság közvetlen veszélye. A kórház személyzete gondoskodni fog róla, hogy ne kerülhessen a kezedbe semmi olyan eszköz, amellyel árthatsz magadnak, épp ezért minden potenciálisan veszélyes dolgot elvesznek tőled.

Az orvos feltesz majd néhány kérdést és esetleg megnézi, milyen sebek vannak rajtad, beleértve a korábbi vagy a legutóbbi öngyilkossági kísérletek nyomait. Attól függően, milyen mentális állapotban vagy, gyógyszeres kezelést írhat elő, hogy megnyugodj, illetve hogy a mögöttes mentális betegség, például depresszió tüneteit csillapítsa.

Az elsődleges vizsgálatok és kezelés után az orvosod dönt arról, elhagyhatod-e a kórházat. Hosszabb-rövidebb ideig mindenképp ott kell maradnod, ha:

• Öngyilkosságot kíséreltél meg.
• Fennáll a közvetlen veszélye, hogy kárt tegyél magadban vagy öngyilkosságot kövess el.
• Olyan mentális betegségben szenvedsz, mely tünetileg nem kezelhető, s emiatt veszélynek vagy kitéve.
• Teljesen elszakadtál a valóságtól (elmegyógykezelésre szorulsz).
• Ittas vagy.
• Korábban is voltak drog- vagy alkoholfogyasztással kapcsolatos gondjaid.
• Nincs megfelelő családi vagy baráti háttér mögötted, mely gondoskodhatna a biztonságodról és megadhatna minden szükséges segítséget.
• Lobbanékony vagy vakmerő természetű vagy.

Az orvosod ragaszkodhat ahhoz, hogy mindaddig a kórházban maradj, amíg meg nem bizonyosodik a gyógykezelés hatékonyságáról, s így kellő biztonságban távozhass és megkaphasd a szükséges utókezelést.