mese
#Lélek

Neked meséltek a szüleid?

2012.10.19.
2 perces olvasási idő

Marék Veronika Öcsi és Bátyó című könyvének ajánlójában van egy gondolat. A számítógépeken, okos kütyükön felnövő mai öcsik és bátyók ugyanannyit civakodnak, mint a régiek. Talán igaz a mesére is, hogy alapjaiban nem változott, csak a téma követi a mai kort. Mennyire fontosak ma a mesék?

A mai, számítógépes játékokon felnevelkedett gyerekek számára is hasonló gonddal kell mesét írni, mint 20 évvel ezelőtt – vélekedett a KamaszPanasznak Marék Veronika, író. A mese változatlan céllal születik: szórakoztat, nevel, elgondolkodtat.

A mese világa a gyakori szófordulatokkal, az ismétlődő elemekkel, de már az azonos "egyszer volt" kezdettel és az "ásó kapa" befejezéssel is megteremti azt a meghitt közeget, amelyben a gyermek szívesen tartózkodik - véli Geszvein Erika pszichológus.

meseAmennyiben az esti mesemondás rituálévá válik, hozzájárul a mese tartalmának minél teljesebb befogadásához, a tanulságok leszűréséhez, valamint a mesélő személyéhez való minél szorosabb, bizalommal, biztonságtudattal teli kapcsolat kialakulásához. Ezt a különleges viszonyt nem pótolja a DVD, a gyerekcsatora.

Miért fontos a mese?

  • Mert a gyerekekről szól.
  • Fejlődésük jól lekövethető: születésükkel útnak indulnak, sok próbán esnek át, mire megtanulják, hogyan boldogulhatnak.
  • Sokat tanulnak arról, hogy a tilalmak megszegése megnehezíti az életet, arról, hogy akadályok jönnek, de nem kell félni tőlük
  • fel kell tudni ismerni az elesetett és a gonoszt
  • rájönnek, hogy jótett helyébe jót várhatnak
  • a mesék megerősítik a hitet, hogy megéri jónak lenni, mert a jó végül elnyeri méltó jutalmát.

(Forrás: pszichologin.blog.hu)

Kreatív felnőtt lehetsz

Ha a fantáziát gyerekkorban elegendő mesével táplálták, serdülőként kedveltek lehetnek a szerepjátékok, és az egykori saját világ, ahol bármi megtörténhet, ahol jó megpihenni, ahol önmagára talál a lélek, a versek, dalok, a zene világa - mondja a pszichológus. Ilyenkor gyakran születnek szerelmes költemények és történetek, sok fiatal kezd el zenélni, ír hozzá dalszöveget, amivel megalkothatja a saját fantáziabeli világát.

Így később olyan felnőtté válik a gyermek, aki sokféle probléma sokféle megoldását kipróbálta már fantáziában, sokféle élettörténettel találkozott, amelyekből sokat tanulhat.

A humor fontos tényező

Nagy Natáliát a Csinibaba című filmből és a L'art pour l'art társulatból ismerhetitek, szerinte a humor nagyon fontos a mesekönyvek esetében is. A Nap születésnapja című könyvében a napfoltos Nap készülődik a fontos alkalomra. Már ez önmagában megmosolyogtatja az olvasót. Az író elmondta, hogy sokszor középiskolások játsszák el a történetet különböző előadásokon. Ebből is látszik, hogy továbbélhet a mese, a nagyobbak is hasznát veszik, sokat merítenek belőle.

Mi a menő ma?

Igen kiegyensúlyozott a kereslet, jelenleg Berg Judit és Bartos Erika a csemege. Az Írók Boltja információi szerint a klasszikusok most is örökzöldek (A kis herceg, Lázár Ervin és Janikovszky Éva könyvei, Vakondos könyvek, Misi Mókus, Bóbita, Potter-könyvek).

Magyarné Fekete Katalin, a Pest Megyei Könyvtár gyermekkönyvtárosa elmondta, hogy a mai gyerekek a látványos, interaktív meséskönyveket keresik inkább. Szerencsére akadnak olyan szülők, akik ragaszkodnak a nagy klasszikusokhoz (Benedek Elek, Grimm, Andersen, magyar népmesék). A mai mesék közül kiemelkednek Berg Judit történetei, ráadásul a Rumini néhol kötelező olvasmány is.

(Szerző: T.A., újságíró)

Kapcsolódó címkék

család