testnevelés
#Mozgás

Mindennapos testnevelés: nem lóghatsz el az edzés miatt?

2024.10.10.
3 perces olvasási idő

Megszüntették annak lehetőségét, hogy a heti 5 testnevelésórából kettőt ki lehessen váltani délutáni iskolai sportköri foglalkozásokkal! Ráadásul már néptáncra sem mehet el minden estben a diák, mert ezért sem kap felmentést.

Átlagosan 7 százalékkal romlott a diákok állóképessége - derül ki a Nemzeti Egységes Tanulói Fittségi Teszt (NETFIT) az elmúlt tanéveket összegző eredményeiből:

  • a legtöbb túlsúlyos diák Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében él, ahol a tanulók 13,9 százalékának magas volt a testtömegindexe (BMI),
  • a legkevesebb elhízott diák a fővárosban található, 6,3 százalékuk túlsúlyos.
  • a magas testtömegindexű (BMI) tanulók aránya a Covid hatására átlagosan 1,5 százalékponttal nőtt.

A nem éppen pozitív eredmények miatt szigorítottak a mindennapos testnevelés szabályain, így kötelezik a diákokat a heti 5 testnevelésórán való részvételre, nem minden esetben hiányozhatnak, ha sportköri foglalkozásra vagy éppen néptáncra vagy versenytáncra járnak.

Mi szigorodott?

A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény alapján így változott a mindennapos testnevelés alóli felmentés szabályozása:

Az iskola a nappali rendszerű iskolai oktatásban, azokban az osztályokban és azokon a tanítási napokon, amelyeken közismereti oktatás is folyik, megszervezi a mindennapos testnevelést legalább napi egy testnevelésóra keretében, amelyből legfeljebb heti két óra váltható ki a sportról szóló törvény szerinti igazolt sportolói jogviszonyban álló versenyző tanuló kérelme alapján – versenyengedély birtokában – a sportszervezet keretei között szervezett edzéslátogatás igazolásával, amennyiben a testnevelésórát közismereti tanóra nem előzi meg vagy nem követi.

Mit lehet és mit nem?

A jogszabály alapján kizárólag akkor menthető fel a diák heti két testnevelés óra alól, ha igazolt sportoló, van versenyengedélye és az edzéslátogatásokról rendelkezik igazolással.

  • Csak a versenysportolóknál lehet kiváltani a heti 2 testnevelésórát, és nekik is csak abban az esetben, ha a testnevelésóra a nulladik, első vagy utolsó órára esik.
  • Több iskolában eddig néptáncot tanultak heti két testnevelés óra helyett, ami a diákokat testben és lélekben gazdagító értékes foglalkozás volt, de ezt sem engedélyezik, csak ha órai, iskolai keretek között zajlik.
  • A változtatás következtében sok iskolai sportköri foglalkozás akár meg is szűnhet, a diákok sportolási lehetőségei szűkülnek, a testnevelésórára pedig még többen zsúfolódnak és az iskolák még kevésbé tudják biztosítani a feltételeket – véli a Szülői Hang közössége, amely petíciót indított a témában.

A miértekre keressük a választ

A mindennapos testnevelés kiváltására szolgáló sportszervezeti igazolások nem mindig fedték le tényszerűen azt, hogy a tanuló hetente kétszer részt venne a sportegyesületi edzéseken, azaz a nem versenyszerűen sportoló tanulók esetében a sportköri vagy sportszervezeti sportolás nem minden esetben valósult meg” olvasható a szigorítás indoklásban, amelyet az Országgyűlés Törvényalkotási Bizottsága fogalmazott meg.

Mit mondanak a szülők?

Az egyik Hajdú-Bihar vármegyei településen élő szülő azt mondja, nincsenek biztosítva a feltételek a heti 5 testnevelés órához, nem tudnak minden osztálynak tornatermi órát tartani. Van olyan, hogy séta a városban címszó alatt fut a tesióra. Az egyik Pest vármegyei szülő szerint sokkal hatékonyabb, ha egyesülethez, edzésre járnak a tanulók heti kétszer, így az általuk választott és szeretett sportágat űzhetik. Ezt a lehetőséget szeretnék most elvenni tőlük. Egy csongrádi szülő pedig arról számolt be, hogy a gyermeke hiába jár heti kétszer kung-fu edzésre, nem kap felmentést a testnevelés óráról, be kell mennie.

Van megoldás?

Az unió számos országában bevett gyakorlat, hogy személyre szabott órarendet készítenek a versenyszerűen sportoló diákoknak, akik így nem maradnak ki az iskolából és nyugodtan elmehetnek edzeni vagy versenyezni. Ha például korán reggel van fontos edzésük, akkor nem kell bemenniük az első órára. Ehhez azonban arra van szükség, hogy részletes megállapodást kössön az iskola a sportklubbal, hiszen nagyon sok versenyidőpontot jó előre lehet tudni, betervezhető.

Fontos a mozgás, de...

Martinek János egykori olimpiai bajnok szerint idő kell megszerettetni a sporttal a diákokat. Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok öttusázó korábban úgy fogalmazott portálunknak, hogy a mindennapos testnevelés megvalósításához megfelelő körülmények - tornatermek, tornapályák, uszodák - is kellenek, nem beszélve a szakképzett testnevelőkről.

A mai gyermekek és fiatalok mozgásszegény, ülő életmódjának a modern infokommunikációs technikai eszközök kiterjedt használata miatti fokozódása egyre sürgetőbbé teszi, hogy az egészségfejlesztés egyik legalkalmasabb helyszínén, az iskolában megadjuk gyermekeinknek a mindennapos egészségfejlesztő testmozgást. A diákoknak tehát minél több mozgásra van szükségük, minden testnevelési órán sok-sok mozgást kell elérnünk akkor is, ha nincs éppen tornaterem. Nyilvánvaló, hogy a táplálkozáson is javítani kell ahhoz, hogy a túlsúly és az elhízás csökkenhessen – ez nehéz, hiszen ezt nemcsak az iskola, hanem főleg a szülői ház és a reklám befolyásolja. Az is újra és újra igazolódik, hogy a testtartáshoz szükséges izmok hatékony erősítése és nyújtása, a szükséges izomegyensúly kialakítása és fenntartása szintén igen fontos és szükséges feladatuk a testnevelőknek – olvasható az Országos Gerincgyógyászati Központ állásfoglalásában.

(Szerző: Tóth András, újságíró)

Kapcsolódó címkék

sport