eper
#Receptek

Hogyan készítsünk epertortát?

2013.06.12.
1 perces olvasási idő

Kora nyári, könnyed desszert. Ki az, aki ellent tud állni egy igazán szépen elkészített epertortának? Receptünk összeállításakor odafigyeltünk, hogy lisztérzékenyek és csontritkulásban szenvedők is élvezhessék eme remek eperszeletet.

Hozzávalók:

  • 12 tojás
  • rizsliszt
  • gluténmentes vaníliás cukor
  • 5 dkg vaj/margarin
  • kristálycukor
  • vaníliarúd
  • 1 l tej
  • eper

Hogyan készítsük el?

7-8 tojásból rizsliszttel piskótát sütünk.

Közben elkészítjük a vaníliakrémet: 4 tojás sárgáját kikeverünk 6 evőkanál cukorral, és 7 evőkanál rizslisztet adunk hozzá. Fokozatosan 2 dl hideg tejjel hígítjuk. A maradék 8 dl tejet felforraljuk, vaníliarudat vágunk bele, és hozzáöntjük a krémhez. Tűzön habverővel keverjük, míg be nem sűrűsödik. Fel kell puffogtatni. 2 vaníliás cukrot öntünk hozzá, majd kb. 5 dkg vajat vagy margarint adunk hozzá. A 4 tojásfehérjét keményre felverjük 4 evőkanál cukorral, és a habot belekeverjük a még meleg krémbe. Ezután lehűtjük.

A megmosott epret ízlés szerint feldaraboljuk.

Üvegtálba rétegezzük az alkotókat: alulra a kockákra darabolt piskóta, erre az eper, majd a vaníliakrém kerül és így tovább. Legalább fél napot hűtőben pihentetjük.

Jó étvágyat kívánunk!