Kora nyári, könnyed desszert. Ki az, aki ellent tud állni egy igazán szépen elkészített epertortának? Receptünk összeállításakor odafigyeltünk, hogy lisztérzékenyek és csontritkulásban szenvedők is élvezhessék eme remek eperszeletet.
Hozzávalók:
- 12 tojás
- rizsliszt
- gluténmentes vaníliás cukor
- 5 dkg vaj/margarin
- kristálycukor
- vaníliarúd
- 1 l tej
- eper
Hogyan készítsük el?
7-8 tojásból rizsliszttel piskótát sütünk.
Közben elkészítjük a vaníliakrémet: 4 tojás sárgáját kikeverünk 6 evőkanál cukorral, és 7 evőkanál rizslisztet adunk hozzá. Fokozatosan 2 dl hideg tejjel hígítjuk. A maradék 8 dl tejet felforraljuk, vaníliarudat vágunk bele, és hozzáöntjük a krémhez. Tűzön habverővel keverjük, míg be nem sűrűsödik. Fel kell puffogtatni. 2 vaníliás cukrot öntünk hozzá, majd kb. 5 dkg vajat vagy margarint adunk hozzá. A 4 tojásfehérjét keményre felverjük 4 evőkanál cukorral, és a habot belekeverjük a még meleg krémbe. Ezután lehűtjük.
A megmosott epret ízlés szerint feldaraboljuk.
Üvegtálba rétegezzük az alkotókat: alulra a kockákra darabolt piskóta, erre az eper, majd a vaníliakrém kerül és így tovább. Legalább fél napot hűtőben pihentetjük.
Jó étvágyat kívánunk!