A Valentin nap remek alkalom arra, hogy egy könnyű, szív alakú mogyoróvajas keksszel lepd meg a kedvesed! A mogyoróvaj elkészítése egyszerűbb, mint gondolnád, tele van fehérjével és értékes tápanyagokkal, valamint ennél könnyebben elkészíthető sütit nehezen találhatsz. Ráadásul fél óra alatt elkészül.
Hozzávalók
½ csésze kristálycukor
½ csésze barnacukor
½ csésze sós vaj, felolvasztva (mikrohullámú sütőben 25-30 másodperc)
½ csésze puha mogyoróvaj – Ehhez szükséged lesz egy nagy teljesítményű aprítógépre vagy nagykéses turmixgépre, 50 dkg pörkölt földimogyoróra, 2 tsk mézre, csipet sóra és 2 evőkanál mogyoró olajra vagy sima étolajra. Az egészed lökd az aprítógépbe és addig keverd, míg sima állagú nem lesz (legalább 5 perc, de az eredmény fenséges)!
1 nagy tojás
½ tsk vanília kivonat
1 ½ csésze liszt
1 tsk sütőpor
Elkészítés
- Melegítsd a sütőt 175-180 fokra
- Egy tálban addig keverd a cukrokat és az olvasztott vajat, míg krémes nem lesz.
- Add hozzá a mogyoróvajat, tojást, vanília kivonatot és keverd krémesre!
- Add hozzá a lisztet és a sütőport, keverd el egyenletesen!
- A tésztából formázz kis labdákat, amit helyezz egy sütőpapírral bélelt tepsire!
- Egy cukorba mártott pohár fenékkel lapítsd ki a gombócokat!
- A szív formázásához használj egy vajkést vagy egy villa nyelét, mellyel kis V alakú mélyedést vágsz a tészta felső peremébe úgy, hogy jobbra és balra is elfordítod a nyelet/késlapot.
- Igazítsd ki, ha kell a szív formát az ujjaiddal!
- A villa fogaival nyomj mintát a szívbe!
- Süsd 10-12 percig, de vigyázz, nehogy túlsüsd őket, mert könnyen keménnyé válnak!
(KamaszPanasz – Cs.K., fordító)