lövöldözős játék
#Suli, munka

Fegyver az iskolában

2012.12.17.
1 perces olvasási idő

Miért visznek a diákok az iskolába pillangó kést, bicskát vagy éppen gáz sprayt? Vannak, akik fel akarnak vágni a fegyverekkel, mások úgy érzik, hogy szükségük van rájuk, hogy meg tudják védeni magukat, és vannak olyanok, akik fenyegetni vagy bántani akarják a többieket velük. Bármi is legyen az oka, könnyen veszélybe sodorhatnak vele másokat is. Mit tehetsz, ha észreveszed, hogy valakinél fegyver van, és fenyeget vele valaki mást?

A legjobb dolog, amit tehetsz az, hogy beszélsz róla. De hogyan és kinek? Cikkünk hasznos tanácsokkal lát el, amelyek segítségével biztonsággal kezelheted a helyzetet.

Maradj biztonságban!

Ha azt látod, hogy valakinél bármilyen fegyver van, kerüld el őt, amennyire csak lehet. Sétálj a másik irányba, és semmiképp ne keveredj vele összetűzésbe! Az a fő, hogy minél hamarabb és minél csendesebben vond ki magad a helyzetből.Fegyver az iskolában: kerüld el a veszélyes helyzeteket

Szólj a veszélyről!

Azonnal szólj egy megbízható felnőttnek! Keress valakit, akivel tudsz beszélni erről, legyen ez az edződ, az egyik tanárod vagy a szüleid. Ezek az emberek tudni fogják, hogy hogyan kezeljék megfelelően a helyzetet, és hogy diszkrétek legyenek azzal kapcsolatban, hogy kitől van az információjuk. Mondd el nekik pontosan, hogy milyen fegyvert láttál, kinél, hol történt az incidens, és ki volt érintett az ügyben.

Ha nem bízol a felnőttekben, vagy nem találsz olyat, aki megvédene, intézhetsz egy névtelen hívást az iskolád felé, és jelentheted a történteket név nélkül. Ha a dolgok elfajulnának, és nincs a közelben felnőtt, a rendőrséget is hívhatod, és kérhetsz tőlük közvetlen segítséget.

Írd le!

Írd le, hogy mit láttál! Jegyezd fel, hogy milyen fegyvert láttál, hol, mikor és mi történt pontosan. Írd le azt is, hogy beszéltél-e erről felnőtteknek, és ha igen, akkor ki volt ez a személy. Hasznos leírni ezeket még akkor, amikor frissek az emlékek az agyadban, mert ilyenkor egészen pontosan le tudod írni a részleteket, és segíteni fog emlékezni a részletekre, ha később a történtekről kérdeznek.

Az erőszak jelei

Nemcsak akkor beszélhetünk erőszakról, ha valakinél fegyver van. Fontos, hogy emlékezzünk: az erőszak sok különböző formában jelenhet meg. Ez lehet fizikai erőszak, mint például a lökdösődés, verekedés vagy ütlegelés. Ezen kívül lehet lelki erőszak, ami nem más, mint a csúfolódás, gúnyolódás és bármilyen más formája a provokálásnak. Azok az emberek, akik hajlamosak az erőszakra, valószínűleg élvezik az alábbi tevékenységek valamelyikét:

  • állatok kínzása
  • beszéd fegyverekről és erőszakról
  • érdeklődés erőszakos filmek, videójátékok iránt
  • mások fenyegetése, bántása
  • családtól és barátoktól való elszigeteltség

Természetesen ezek a jelek nem jelzik egyértelműen azt, hogy valaki, akire illik bármelyik leírás erőszakossá fog válni vagy fegyvert visz az iskolába. De a jeleket komolyan kell venned, és meg kell osztanod az ilyen tapasztalatokat a szüleiddel vagy egy idősebb ismerőssel. Az, hogy jelented, ha fegyvert vagy erőszakos jelenetet láttál, nemcsak magadat, de az osztálytársaidat is megvédheted.

(Gy. P. F. - kidshealth)