pályaválasztás
#Suli, munka

A pályaválasztás útvesztői

2024.01.25.
2 perces olvasási idő

Mi leszel, ha nagy leszel? - gondolom, már te sem először hallod életedben a nagy kérdést, amit a nagyszüleid, rokonaid, ismerőseid szegeznek neked minden adandó alkalommal. Ha csak egy vállrándítással válaszolsz, rosszallóan hümmögnek, ha konkrét dolgot említesz, akkor onnantól kezdve mindig ezt kérik rajtad számon. Hogy mi a jó válasz? Ki tudja…

Mi leszel, ha nagy leszel?

Tetszik vagy sem, de eljön az az idő, amikor már valóban tudni illik, hogy milyen szakma az, ami a legjobban megfelelne az elképzeléseidnek. A pályaválasztás aktualitása neked is okozhat fejtörést, hiszen ezzel lényegében a saját jövődről döntesz. Felelősségteljes elhatározás ez, ami a személyiségfejlődésed szerves részét képezi.

A szerencsésebbek már gyermekkoruk óta tudják, hogy mik szeretnének lenni, mi az amiben igazán tehetségesek - van, aki tudatosan is erre készül. A kevésbé szerencséseknek azonban még elképzelésük sincs arról, hogy mi az a foglalkozás, amiben kiteljesedhetnének.

Mi befolyásolhatja a pályaválasztást?

A pályaválasztást sok tényező befolyásolhatja:

  • az iskola: az adott intézmény hírneve, az oktatás színvonala, az általa közvetített értékek
  • a barátok, csoporttársak: a közösséghez tartozás élménye, a hasonló problémák és célok - mindezek érzelmi biztonságot nyújthatnak
  • a szülők: a család elvárásai, elképzelései
  • a képességeid, készségeid: mi az, amihez megvannak a kellő testi-lelki adottságaid
  • a választható szakmák köre: minél több szakmát megismersz, annál könnyebb lesz eldöntened, hogy mi az, ami tetszene

Mi alapján érdemes szakmát választanod?

Nos, aki nagyon anyagias, annak a következő tippek nem biztos, hogy be fognak jönni. Nem árt, ha egy adott szakma jól fizet, de a pénz nem minden. Sőt! Mivel életed meghatározó részében jól akarod magad érezni a bőrödben, célszerű már elsőre olyan pályát kijelölni magadnak, amiben kiteljesedhetnek az álmaid és a képességeid.

  • Mindig te döntsd el mivel akarsz foglalkozni! - azaz ne a tanáraid és ne a szüleid. A tanáraid látják ugyan az erősségeidet, de nincsnek tisztában az akaratod erejével. A szüleid jót akarnak neked, de nem az ő meg nem valósult álmaikat kell teljesítened, hanem a sajátjaidat kell megtalálnod és megvalósítani.
  • Légy kíváncsi! - járj utána, hogy egy-egy munkakörben milyen feladatoknak kell eleget tenned. Nagyon nemes szakma az orvosoké, az ápolóké, de ha nem bírod a vér látványát nem biztos, hogy ez neked való. Ahogy ipari alpinistaként sem lehetsz boldog, ha tériszonnyal küzdesz.
  • Élvezd azt, amit tanulsz! - ez csak akkor lehetséges, ha olyan dolgot tanulsz, ami valóban érdekel. Ennek megvan a maga előnye: mivel nem untat, így könnyebben meg is ragad a memóriádban.
  • Lehetsz autodidakta is! - az internet nyújtotta előnyök felbecsülhetetlenek. Számtalan olyan online tananyag van, amit önállóan is kipróbálhatsz. Menet közben úgyis kiderül, hogy az adott szakma valóban megfelelne-e a számodra vagy sem.
  • Nyáron vállalj gyakornoki vagy diákmunkát azokon a területeken, amelyek érdekelnek! - a “puding próbája az evés” - tartja a mondás, és mennyire igaza van. Minden tapasztalat gazdagabbá tesz, élesben láthatod, hogy egy-egy szakma mögött mennyi munka áll, milyen elvárásokat támaszt.
  • Mindig a személyiségednek megfelelő szakmát válassz! - ha nem így teszel, akkor sok konfliktusban lehet részed a későbbiekben.
  • Az erősségeidre támaszkodj, a gyengeségeidet erősítsd! - ha tudod, hogy nem megy jól a matek, akkor nem biztos, hogy könyvelőnek kellene tanulnod.
  • Tapasztald ki mi az, ami lelkesít! - ha igazán szereted a munkádat, akkor egyetlen napot sem kell dolgoznod - tartja az újabb mondás (szerencse, hogy majdnem mindenre van egy-egy ilyen bölcselet).
  • Ne akarj mindent azonnal és egyszerre! Légy alázatos és szorgalmas. - mindenhez idő kell. Az előrelépéshez és a sikerekhez is. Ha ezt el tudod fogadni, akkor biztos lehetsz abban, hogy a siker nem várat sokáig magára.

…és még egy mondás útravalónak: “Mindenki az lehet, ami lenni akar”. Sok sikert neked is!

(Szerző: Faar Ida, újságíró)

Forrás: https://pea.lib.pte.hu