előváladék
#Vágyak

Előváladéktól lehetek-e terhes?

2023.03.16.
2 perces olvasási idő

Az előváladéktól történő teherbeesés kockázata nem nagy, ugyanakkor megtörténhet, mert a folyadék kis mennyiségben tartalmazhat élő spermiumokat.

Az előváladék az a folyadék, amit a férfi teste termel szexuális érintkezés során. A folyadék a húgycsövön át jut a péniszbe, és segít utat törni az ondónak, amely ejakuláció során szabadul fel, és a legnagyobb spermium koncentrációt tartalmazza.

Az egyik legrégebbi fogamzásgátló módszer, a megszakításos közösülés

A megszakításos közösülés, vagy más néven coitus interruptus során a férfi még ejakuláció előtt kiveszi péniszét a vaginából, így próbálva megakadályozni a spermiumok hüvelybe jutását, és a nem kívánt terhességet.

A megszakításos módszer alkalmazásához nagymértékű önkontroll szükséges, és még így sem hatékony formája a születésszabályozásnak! Spermiumok kerülhetnek ugyanis a hüvelybe, ha a megszakítás nem megfelelő időben történik, vagy ha az előváladék spermiumokat tartalmaz. Mindemellett a megszakításos módszer nem véd a szexuális úton terjedő nemi betegségektől sem!

Terhes nő

A megszakításos közösülés hatékonysága

A megszakításos módszer leginkább azoknál a pároknál működik, akik nagy önkontrollal rendelkeznek, tapasztaltak, és bíznak egymásban. A férfinak pontosan tudnia kell, mikor éri el a szexuális izgalom azon fokát, mikor már nem tudja visszatartani az ejakulációt. Amennyiben ezt nem tudja pontosan előre megjósolni, a módszer nem alkalmazható hatékonyan.

Még abban az esetben is, ha a férfi időben megszakítja a közösülést, bekövetkezhet a terhesség. Egyes szakértők szerint az előváladék elegendő spermiumot tud "felvenni" az előző ejakulációkból a húgycsőben maradt spermiumok közül ahhoz, hogy terhességet okozhasson. Becslések szerint minden 100 nőből 17-27 esik teherbe a megszakításos módszer alkalmazói közül. Amennyiben a férfi az ejakulációk között vizel, még mielőtt újra közösülne, úgy kiürítheti a spermiumokat a húgycsőből, ezáltal hatékonyabban alkalmazhatja a megszakításos közösülést.

A módszer egyszerű, mellékhatások nélküli, olcsó és nem igényel orvosi receptet, és hatékonyabbá teszi bizonyos másfajta módszerek (pl. pesszárium, női óvszer) alkalmazását. Ám a megszakításos módszer nem véd a szexuális úton terjedő betegségektől!

Hátrányai

A módszer hátránya, hogy nagyon nehéz megfelelően alkalmazni, mivel

  • nagy önuralmat igényel
  • korai magömléstől szenvedők nem alkalmazhatják
  • kamaszok és szexuálisan tapasztalatlanok számára nem ajánlott, mivel nagyfokú tapasztalatot igényel a várható ejakuláció idejének meghatározása

Mire kell figyelni, ha a megszakításos közösülést választja fogamzásgátlási módszernek

  • Megfelelő időzítés – Amikor a partnered úgy érzi, hamarosan ejakulál, meg kell szakítani a közösülést. Figyeljetek arra, hogy az ejakuláció a hüvelytől távol történjen.
  • Tégy óvintézkedést a következő együttlét előtt! Ha rövid időn belül újbóli aktust tervez valaki, győződjön meg róla, hogy a férfi vizel előtte, és gondosan megtörli a pénisz hegyét! Ez segít eltávolítani az előző magömlésből származó maradék spermát.
  • Amennyiben az ejakuláció nem megfelelő időben történt, és attól tartasz, esetleg teherbe estél, minél hamarabb keresd fel az orvosodat, és gondoskodjatok sürgősségi fogamzásgátlásról!

Ez is érdekelhet: Terhesmítoszok - A terhességről és a terhességi kockázatokról

(Forrás: WEBBeteg)