szex
#Vágyak

Meleg vagyok, azt hiszem

2011.08.22.
2 perces olvasási idő
+18 Az oldal nyíltan foglalkozik a szexualitással, megtekintése 18 éven aluliaknak nem ajánlott.

Kedves szakértő! Azt hiszem, meleg vagyok, ugyanis a saját nememhez vonzódom. A pubertást már korán elkezdtem, 9-10 éves koromban és már nemi szőrzetem is van. Nem tudom, hogy mit kezdjek ezzel a helyzettel. Kérem, segítsen! (Bence, 12)

Kedves Kérdező!

A pubertás olyan, mint egy busz. Tudjuk, hogy jönni fog, azt is, hogy hamarosan, de hogy pontosan mikor, azt egyikünk sem tudja megjósolni. A köztudatban azonban az van, hogy a fiúknál általában 10 és 18 év között történik, általában 13-15 éves korban.

Nyomasztó érzés lehet azon fiúk számára a pubertás, akik jóval még a saját társaik előtt elkezdenek fejlődni. Ez a változás furcsa lehet számukra, így a viselkedésük és az egész világnézetük is hamar felborulhat. A másik véglet az, amikor már mindenki átment a pubertáson, de az illető még nem. Ez szintén nyomasztó lehet, hiszen a fiatal úgy érezheti, hogy valamiről lemaradt.homoszexuális

De mindent összevetve a kamaszkor előbb vagy utóbb mindenkit elér, a különbség csak annak idejében és mértékében van. Bár nehéz lehet, de mégis a legjobb, ha megpróbálod magad nem másokhoz hasonlítani. Továbbá fontos észben tartanod, hogy az, hogy mikor indult el nálad a fejlődés semmiben sem befolyásolja később életed és felnőttkorod. Ha azonban mégis aggódsz az időzítés vagy a fejlődés mértéke miatt, mindenképpen beszélj az orvosoddal, védőnőddel erről!

Szexuális gondolatok

Az egyik talán legészrevehetőbb nem fizikai jelensége a pubertásnak a szexualitás utáni vágy kifejlődése. Ez a test hormonműködésének köszönhető. A hormonok ugyanis olyan ingereket indítanak be, amelyek eddig még nem működtek. Ennek eredménye lehet, hogy egyre inkább kezdesz másképp tekinteni a körülötted lévő emberekre – fiúkra és lányokra egyaránt. Ezek az impulzusok pedig csak még erősebbek lehetnek, ha tudod, hogy azok, akiket éppen nézel, ugyanezeken a változásokon mennek keresztül.

Talán a gondolatok megváltozása és megszaporodása miatt is a pubertás az egyik legizgalmasabb kor életünk során. Persze a káosz is ebben a korban a legnagyobb az agyunkban. Különösen akkor, amikor azon gondolkodunk, hogy pontosan mi is vonz minket szexuálisan.

A pubertás alatt a legkülönfélébb dolgok válthatnak ki szexuális ingereket. Így például egy vonzó személy, a nadrág súrlódása a buszon, vagy a kezed, miközben aprót keresel a zsebedben, az automatához! Mindegy, hogy hol jön rád, egyből elkezdesz gondolkodni, hogy vajon most a barátom anyja mozgatta meg a fantáziám, a közlekedési lámpa, vagy az üdítőautomata? Nos, az állandó gondolkodás teljes mértékben összezavarhat. Így a végére az egész fejedben egy nagy káosz áll majd össze, mellyel nem tudsz majd mit kezdeni.

Lazíts!

A szexuális gondolatok igencsak bonyolultak lehetnek. Amit pedig én tudok neked tanácsolni, az-az, hogy lazíts és engedd el magad! Nem fontos egyből mindenáron beskatulyázni magad melegnek, csak azért mert a pubertás alatt párszor ilyen gondolatod támadt! A legtöbb fiatal, legyen szó homoszexuálisról vagy heteroszexuálisról, óriási nyomás alatt van azáltal, hogy barátnője vagy barátja KELL legyen. Legalábbis ők úgy érzik, hogy ez elengedhetetlen! De ne pánikolj be! Az érzéseid, szexuális orientációd és a barát/barátnő problémád is idővel meg fog oldódni.

Persze természetesen időbe telik még pontosan megérted és feldolgozod érzéseidet. Ha azonban már most tudod, hogy pontosan mi is mozgatja meg a fantáziád, az nagy terhet vehet le a válladról. Ugyanis ez által már boldog és kiegyensúlyozott életet élhetsz. De tényleg csak akkor, ha már biztosan tudod, hogy mi az, ami neked való!

Az éremnek azonban két oldala van. Ha már tudod, hogy pontosan melyik nemhez vonzódsz, akkor a következő nagy lépés az lesz, hogy ezt a nagyvilág tudtára add. Ehhez azonban valószínűleg több időre lesz szükséged. De ne feledd el, hogy teljes mértékben csakis rajtad áll, hogy kinek, mikor és hol mondod el érzéseid. Továbbá ahhoz is idő kell, hogy teljes mértékben azonosulni tudj a döntéseddel és érzelmeid szerint cselekedj. De mivel ezek a döntések meghatározzák a további életedet, fontos, hogy csak akkor lépj előre a saját magad útján, mikor a zavaros pubertás kor már véget ért, és pontosan tudod, hogy mit akarsz. Ha pedig mégis eldöntötted, előbb egy olyan embernek mond el, akiben tényleg megbízol.

Végül pedig ne feledd! Az érzéseid és a tested a következő pár évben még jócskán változhat, és változni is fog. Ezért a leghelyesebb döntés, ha egyelőre elnapolod a nagy bejelentéseket és döntéseket, és csak élvezed azt a sok új dolgot, amit számodra a pubertás hoz.

További információért pedig nézz szét oldalunkon!