szexting
#Vágyak

Szexting: mondj nemet!

2024.06.16.
2 perces olvasási idő

A szexting az, amikor szexuális tartalmú fényképeket küldesz magadról valakinek. A szexting azért nem szerencsés, mert van arra esély, hogy a fényképeid idegenekhez jussanak.

Ennek a cikknek a segítségével megtanulhatod, hogy hogyan mondj nemet a szextingre, és ezáltal hogyan maradhat felhőtlenül boldog az életed.

Gyakori jelenség

A 12 és 17 év közöttiek 15%-a állítja, hogy kapott már a telefonjára másokat ábrázoló, meztelen vagy majdnem meztelen képet. Az idősebb tizenévesek sokkal valószínűbben küldenek és kapnak ilyen fényképeket: a 17 évesek 8 százaléka küldött már szexuálisan kihívó képet és 30%-uk kapott már telefonjára intim fényképet.

Azon tizenévesek, akik saját telefonszámlájukat fizetik, sokkal bátrabban küldenek szexuális tartalmú üzenetet. A tizenévesek 17%-a, akik a telefonszámlájukkal kapcsolatos minden összeget maguk fizetik, küld ilyen képet magáról, míg azok, akik nem maguk állják a telefon költségeit, illetve csak egy részét fizetik a telefonszámlájuknak, ez az arány csak 3%.

A szexting három fő forgatókönyve

  1. képek váltása pusztán két partner között,
  2. képek váltása partnerek között, amiket a kapcsolaton kívül másokkal is megosztanak és
  3. képek váltása emberek között, akik még nincsenek kapcsolatban, de akik közül legalább egyikük reménykedik ebben.

Elvesztheted a fotók fölötti kontrollt

Ha fényképet küldesz, lehet, hogy azt hiszed, csak a címzett látja, de ez nem igaz. Ezek a képek nagyon egyszerűen mások által is megtekinthetőek, ha:szexting

  • kölcsönadod valamelyik barátodnak vagy családtagodnak és meglátják azokat,
  • felügyelet nélkül hagyod a telefonodat és más is betekintést nyerhet a fényképeid közé,
  • véletlenül másnak küldöd el a fotókat,
  • bárki feltölti ezeket az internetre,
  • valaki felteszi azokat a közösségi portálokra,
  • nagy példányban kinyomtatják,
  • felkerül valamilyen randiappra vagy honlapra.

A szexting és a zaklatás

Ha szexuális tartalmú fényképeket küldesz, számíts rá, hogy később esetleg sok zaklatással, zsarolással kell szembe nézned. Ha valaki megtalálja a fényképeket, akkor használhatja fegyverként is azokat, például egy kapcsolat vagy egy barátság szétrombolására.

Azok a tinik, akik ilyen fotókat küldtek el, sokáig félhetnek attól, hogy elvesztik az irányítást azok fölött. Nem is beszélve a digitális fotókról, amik hogyha felkerülnek a közösségi médiára, akkor azonnal láthatóvá válnak a barátaid, a rokonaid és a jövőbeli munkaadóid számára. Ha azt tapasztalod, hogy visszaéltek a fényképeiddel, kérd a rendőrség segítségét, akik nyomozást indítanak a tettes felkeresésére!

Mondj nemet a szextingre!

Ne bízz abban, hogy a leveleid és a képeid teljes mértékben titokban maradnak. Sajnos nem tudhatod, hogy kihez fog kerülni a kép, ezért jobb az elővigyázatosság még akkor is, ha úgy gondolod, hogy ő nem fogja továbbküldeni.

Ez nem fogja megváltoztatni a másiknak rólad alkotott véleményét az interneten! Még ha csak egy pillanatra volt fent a fotó, akkor is bárki lementheti. És ezáltal neked nem valószínű, hogy jobb lesz, sőt!

Látszólag könnyűnek tűnhet nemet mondani a szextingre, de igazán nehéz akkor, ha azt látod, hogy mindenki más is csinálja. Ha már Te is küldtél magadról ilyen jellegű képeket valakinek, ellenőrizd, hogy nem találod-e meg azokat a neten valahol. Emlékezz rá, hogy ha nemet mondasz a szextingre, akkor minden egyszerűbb lesz számodra!

És ami a legfontosabb: ne így ismerkedj! Lehet, hogy ezerszer hallottad már, de a netes ismerkedésnél sosem tudhatod, hogy valójában ki is áll egy adott profil mögött. Ne küldj magadról képet, főleg ne olyat, amelyen nem viselsz ruhát.

Ha pedig ilyen képekkel bombáznak és nem szeretnéd látni, tiltsd le az illető profilját.

Hagyd abba, vagy el se kezdd a szextinget, és máris eggyel kevesebb dolog miatt kell izgulnod a jövőben!

(KamaszPanasz - GY.P.F., teenissues.com)