ételbiztonság
#Táplálkozás

Ételbiztonság: figyelj oda, mit eszel!

2024.06.18.
5 perces olvasási idő

Az ételbiztonság fogalma azt jelenti, hogy meg tudjuk óvni magunkat a terjedő baktériumoktól, kórokozóktól és azt, hogy tudjuk, hogy lehet biztonságosan vásárolni. Nézzük, hogyan óvhatjuk meg magunkat ezektől a veszélyes forrásoktól.

Miért fontos?

A nem megfelelően elkészített ételek sajnos rengeteg baktériumot tartalmazhatnak, így például E.coli-t is. A nem megfelelő élelmiszerek pedig másfajta betegségeket is terjeszthetnek, mint például szalmonellát. A jó hír azonban az, hogy mindezektől egy kicsi odafigyeléssel megóvhatod magad! Mivel? Biztonságos vásárlással, tárolással és előkészítéssel!

Kezdjük a boltban!

Gondolom, ismerős a helyzet: egyik kezedben a bevásárló lista, másik kezedben pedig a rossz kerekű bevásárlókocsi. Természetesen szeretnél mihamarabb bevásárolni, de mégis hol kezdd, hogy biztonságos ételeket vásárolj? A következő pár tipp segíthet, hogy mindig a megfelelő élelmiszert válaszd:

  • hűtőgépA hűtött, fagyasztott élelmiszereket mindig a bevásárlásod végén tedd a kosaradba! Így például a halakat, húsokat, tojást mindig csak a müzli, a liszt vagy a nassolnivalók megvásárlása után helyezd a kosaradba!
  • Ha csomagolt húst vásárolsz, mindenképpen nézd meg a szavatossági dátumot. (Ennek vagy a csomag hátoldalán, az alján vagy az oldalán kell lennie, a címkével együtt.) Soha ne vásárolj olyan ételt, amely már lejárt, vagy hamarosan le fog járni!
  • Ne vásárolj olyan halat vagy húst, amely erős és kellemetlen szagot áraszt magából. Hallgass a szemedre és az orrodra! Lehetséges, hogy a szavatossági dátum még megfelelő, de ha az élelmiszer nem tűnik frissnek, vagy a kinézete különös, ne vásárold meg!
  • A húsokat ha lehet, külön szatyrokba helyezd, hogy más élelmiszerek (pl. üdítők) ne tudjanak ráfolyni!
  • A nyers húst mindenféleképpen tartsd távol azoktól az élelmiszerektől, melyeket nyersen fogyasztasz. Így például a zöldségektől és a gyümölcsöktől.
  • A tojásokat mindig ellenőrizd le, mielőtt megvásárlnád! Nézd meg, hogy egyik sem törött vagy szennyezett-e.

Ne tegyél a kosaradba...

  • Sérült külsejű gyümölcsöket! Ezeken a sérüléseken keresztül ugyanis baktériumok juthatnak a gyümölcsbe és beszennyezhetik azt.
  • Nem pasztörizált tejet vagy egyéb nem pasztőrözött terméket, ezek ugyanis káros baktériumokat tartalmazhatnak.
  • Előre töltött csirkét vagy pulykát!

A konyhában

Amint hazaértél a bevásárló körutadról, az első dolgod, hogy azokat az élelmiszereket, amelyek hűtést vagy fagyasztást igényelnek, azonnal rakd be a fagyasztóba vagy a hűtőbe. A tojásokat saját dobozukban a hűtő polcán tárold! A legtöbb hűtőajtó ugyanis nem elég hideg a tojások biztonságos tárolásához.

Fontos a megfelelő előkészítés is!

Készen állsz a főzésre, de kétségeid vannak afelől, hogy egyes élelmiszereket hogy kell előkészíteni, meg kell-e őket mosni van-e valamilyen különleges igényük? A következő pár tipp segíthet:

  • A nyers húst, baromfit, halat egy-két napon belül meg kell főzni vagy lefagyasztani!
  • A fagyasztott élelmiszereket mindig a hűtőben, vagy a mikróban olvaszd ki és soha ne szobahőmérsékleten!
  • A legjobb eredmények elérése érdekében mindig kövesd a csomagoláson előírt hőfokokat! (Ezt élelmiszer-hőmérővel tudod ellenőrizni!)
  • A kiolvasztott húsokat, halat vagy egyéb terméket azonnal használd föl, főzd meg! Ne hagyd, hogy órákig álljon!
  • A pecsenyéket, szeleteket, oldalasokat addig főzd, amíg a levük nem lesz tiszta. Ha ezt nem tudod megállapítani, akkor hőmérővel mérd meg a belső hőmérsékletüket. Ha ez eléri a 63 fokot, akkor már nem kell tovább főznöd. Miután befejezted a főzését, hagyd legalább 3 percig állni.
  • Az erősebb húsokat – comb, tarja, vastagabb húsok – addig főzd, amíg már sehol nem lesz rózsaszín. Ha ezt nem tudod kellőképpen megállapítani, akkor addig főzd őket, amíg a belső hőmérsékletük nem lesz 71 fok, csirke és pulyka esetében 74 fok. Természetesen villával is győződj meg a puhaságról, különösen pulyka és csirke esetén.
  • A halat addig főzd, amíg átláthatatlan nem lesz. Ha ezt nem tudod megállapítani, akkor addig, amíg a belső hőmérséklete el nem éri a 63 Celsius fokot.
  • Moss meg alaposan minden gyümölcsöt, hogy eltávolítsd róluk a szennyeződéseket, a peszticideket és a baktériumokat.
  • Távolítsd el a külső leveleket leveles zöldségek esetén! Így például a spenótról vagy a salátáról.
  • Ne hagyd 2 óránál tovább szobahőmérsékleten a tojásokat!
  • Győződj meg róla, hogy kellőképpen megfőzted a tojásokat! Ez akkor következik be, ha sem a fehérje és sem a sárgája nem folyik.

Csak tisztán!

Még akkor is, ha a konyha tisztának tűnik, a munkalapok, az eszközök és a kezed rengeteg baktériumot és kórokozót hordozhat, melyek szabad szemmel láthatatlanok. Hogy megelőzd a baktériumok terjedését, miközben előkészíted az élelmiszereket, kövesd a leírtakat!

  • Mindig mosd meg a kezed meleg, szappanos vízzel, mielőtt bármiféle étel előkészítéséhez hozzálátsz.
  • Mindig mosd meg a kezed, ha nyers húshoz, halhoz vagy tojáshoz értél!
  • Tartsd a nyers élelmiszereket, különösen a húsokat a munkalapon és a hűtőben is külön helyen!
  • Soha ne rakj készételt olyan tányérra, amelyen előtte nyers élelmiszer volt!
  • Ha kést vagy egyéb eszközöket használsz nyers élelmiszerek felvágására, mindenképpen mosd el őket használat után, mielőtt másik élelmiszerhez használod őket!
  • Ha megérintetted a húsokat csakis a kézmosás az egyetlen biztonságos út! Ne használj konyhai törlőruhákat, ugyanis ezáltal a baktériumok átterjedhetnek a törlőruhára, onnan pedig más emberre vagy élelmiszerre!
  • A húsok számára külön vágódeszkát használj!
  • Ha befejezted az élelmiszerek előkészítését, valamilyen baktériumölő szerrel fertőtlenítsd le a munkaasztalt. Ne felejtsd el meleg, szappanos vízbe elmosni a vágódeszkát, majd pedig lefertőtleníteni azt!
  • Saját fertőtlenítőt szeretnél? 1 teáskanál (5 ml) hypot keverj el 1 liter vízben, és már kész is. Ezután tárold jól elzárható biztonságos helyen, hogy más, például fiatalabb testvéreid ne érhessenek hozzá!
  • A koszos tányértörölgető konyharuhákat meleg vízben mosd ki!
  • Ha végeztél, mosd el az edényeket, tányérokat minél hamarabb, hogy a rajtuk található szennyeződések ne kezdjenek tovább szaporodni.

Tárold biztonságosan a maradékot!

A vacsorád megvolt, azonban az elkészített ételek nem fogytak el. Ez természetesen jó, hiszen később is tudsz csipegetni ezekből az ételekből. A higiéniára és a tárolásra azonban ekkor is figyelni kell!

  • Amint lehetséges, a maradékot rakd a hűtőbe! Ha túl sokáig hagyod szobahőmérsékleten az elkészített élelmiszereket, a baktériumok megtelepedhetnek rajta és osztódni kezdhetnek. Így a finom vacsorád máris egy mérgező rémálommá válik.
  • A maradékot jól zárható edényekben tárold! A tálak szintén megfelelőek, ha azokat szorosan folpackkal vagy alufóliával lefeded. Ezzel megvéded ételeidet a kiszáradástól!
  • Minden maradékot egyél meg 3-4 napon belül vagy fagyaszd le! Ne fagyassz le azonban olyan ételeket, melyek nyers zöldséget vagy gyümölcsöt, főzött tojást esetleg majonézt tartalmaznak!
  • Ha lefagyasztod a maradékokat, kis adagokban fagyaszd le! Így bármikor előveheted a fagyasztóból, berakhatod a mikróba és már eheted is, anélkül, hogy bármi megmaradna!
  • Fagyasztáskor használj műanyag nejlonokat, vagy külön erre a célra kifejlesztett tároló dobozokat! Soha ne rakd teljesen tele a dobozokat, fagyasztáskor az élelmiszer térfogata ugyanis megnő! Mindig hagyj elég helyet a növekedésnek!
  • A lefagyasztott élelmiszereket 2 hónapon belül fogyaszd el!

A mikrohullámú varázslat

Szinte pillanatok alatt varázsolhatsz a mikróddal. Kiolvaszthatsz, vagy felmelegíthetsz különféle élelmiszereket! Azonban veszélyei ennek is vannak! Mielőtt berakod az ételt és elindítod, győződj meg a következőkről:

  • Csak olyan eszközöket, tányérokat, tárolókat használj a mikróban, amelyek arra lettek kiképezve!
  • Általában még a műanyag tányérok és tartók is elbírják a mikró melegét, azonban semmiképpen ne használj lágy műanyagot melegítésre. Így például olyan kis műanyag edényeket, amiben a túró van. A meleg ugyanis megolvaszthatja ezeket a tárolókat, ami azt jelenti, hogy a bennük található káros anyagok egy része beleszivároghat az ételbe!
  • A legtöbb üveg és kerámia is alkalmas mikrózásra. Ha azonban nem vagy biztos abban, hogy az üveg kibírja-e a mikrót, végezd el a következő tesztet. Tedd 1 percre üresen a mikróba a poharat vagy edényt. Ha 1 perc után az üveg meleg, alkalmatlan mikrózásra!
  • A zsírpapír használható mikróban, csomagolópapír azonban nem! Soha ne használj másfajta papírt a zsírpapíron kívül a mikrohullámú sütőben, alufóliát pedig véletlenül se!
  • Ha a tálat egy műanyag fóliával lefeded, úgy tedd, hogy a fólia ne érjen hozzá az ételhez! Ezáltal megóvhatod a fóliában lévő baktériumoktól!
  • Ha az ételt habtálcával együtt adják, csomagold ki és távolítsd el a habtálcát, mielőtt beteszed a mikróba. Győződj meg róla, hogy semmilyen műanyag csomagolás nem maradt az élelmiszeren. Ezek ugyanis szintén megolvadhatnak. Továbbá ezeket a csomagolásokat soha ne használd újra!
  • Ha kiolvasztottad az élelmiszert, amint lehet, azonnal használd fel!
  • Ha főzésre használod a mikrót, győződj meg róla, hogy az étel ténylegesen a tányéron legyen és többször forgasd meg, hogy mindaz tökéletesen elkészüljön!
  • Ha maradékot vagy fagyasztott ételeket melegítesz, kivétel előtt mindenképpen győződj meg róla, hogy kellőképpen meleg-e. Tapintásra forrónak kell lennie és erősen gőzölgőnek.
  • Mindig kövesd a dobozon előírtakat, különösen a főzési időt!
  • Mindig legyen tiszta a mikró. Takarítsd ki és használj speciális fedőt, amit rátehetsz a mikrózni kívánt tányérral. Így nemcsak kevesebb kosz lesz majd a készülékben, de az ételt sem éri majd a közvetlen mikrohullám.

Nos, reméljük, tudtunk segíteni és most már te is biztonságosan főzhetsz anélkül, hogy kórokozóktól kellene tartanod!

(KamaszPansz - Cs. B., kidshealth.org)