Azok a nők, akik rendszeresen és bőségesen isznak sok cukrot tartalmazó üdítőket, szívük és anyagcseréjük szempontjából kockázatosan élnek - hangzott el az Amerikai Szív Szövetség idei kongresszusán.
Az Egyesült Államokban, amikor a II. világháború után nyilvánvalóvá lett, hogy a halálozási statisztika élére a szív-és érrendszeri betegségek kerültek, több nagy vizsgálatot szerveztek az infarktus és az agyi katasztrófa okainak tisztázására. Ezek közé tartozik a MESA tanulmány.
A vizsgálat szervezésekor 6800, 45-84 éves nőt és férfit kértek meg a részvételre. Hat földrajzi körzetből gyűjtötték össze a jelentkezőket, és úgy, hogy a teljes csoport összetétele megfelelően tükrözze az Egyesült Államok lakosságának összetételét.
A vizsgálati alanyok 38 százaléka volt fehér bőrű, 23 százalék hispán eredetű, 28 százalék afroamerikai és 11 százalék ázsiai, döntően kínai származású. A résztvevőknél a legkorszerűbb, bármikor ismételhető technikával történtek a felmérések, de már a kezdetnél részletes életmódi adatfelvétellel rögzítették a táplálkozási, életviteli jellemzőket.
Ennek megfelelően a mostani előadás azon alapult, hogy az alanyok mennyi cukros üdítőt fogyasztottak, és hogyan alakult az egészségi állapotuk.
Az utolsó öt év adatait figyelembe véve azoknak a nőknek, akik naponta legalább kétszer ittak cukros üdítőt, átlagosan három százalékkal lett nagyobb a haskörfogatuk, hat százalékkal pedig a vérzsírszintjük és a vércukorértékük azokhoz képest, akik egy cukros üdítőnél kevesebbet fogyasztottak. Az amerikai nők 8,4 százaléka ivott nagy mennyiségben cukrozott üdítőt.
A statisztikai adatok szerint ezek a kedvezőnek aligha mondható változások a férfiaknál nem jelentek meg. A kutatók ennek alapján arra következtettek, hogy a nők és a férfiak anyagcseréjében jelentős különbség lehet, részben valószínűleg hormonális okokból.
(mti)
Kapcsolódó cikkek