étkezés
#Táplálkozás

6 táplálkozási tipp a jobb közérzetért

2015.04.13.
3 perces olvasási idő

Nem érzed jól magad? Olvasd el a cikkünket, és táplálkozz úgy, hogy a kedved is jó legyen! A hasunk és az agyunk igenis komoly kapcsolatban áll egymással, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy mit eszünk.

Egy hosszú nap után az iskolában szíved szerint mit ennél? Egy nagy, forró, csokis sütit? Esetleg hasábburgonyát szénsavas üdítővel? Néha ezek az ételek tényleg jobb kedvre deríthetnek minket, egy kis cukor például javíthat a közérzetünkön.

A vércukorszinted nagy hatással van arra, hogyan érzel, hogyan tudsz fizikailag vagy szellemileg teljesíteni. Ha a megfelelő szinten tartod, az említett képességek a maximumon működnek. Ha azonban a vércukorszinted túl alacsony, akkor levertséget, fáradtságot és ingerlékenységet tapasztalhatsz.

Az édes nasikat és a szénsavas üdítőket a gyors cukorbombák közé soroljuk. Mivel nagyrészt csak cukor található bennük, hatásuk rövid ideig tart. Ezek a cukorforrások hosszú távon nem képesek ellátni a szervezetedet elegendő tápanyaggal. Emellett pedig másik hátrányuk - különösképpen a zsíros "gyorskajáknak" -, hogy megemelik a vérkeringésedben a zsírszintet, emiatt lomhának érezheted magad. Gondolj csak arra, hogy mennyire nem esik jól a dolgozatírás egy éppen megevett sajtburger után.

Néha meg lehet engedni a szervezetünknek egy kis kitérőt, de hosszú távon semmiképp sem. Itt van 6 olyan tanács, amely nem csak egészséges, de a közérzetedet is tartósan javítja!

1. Ne hagyd ki a gabonát!

Ha teljes kiőrlésű kenyeret vagy müzlit eszel, akkor sokkal tovább lesz az arcodon mosoly, mint akkor, ha olyan szénhidrátokat fogyasztasz, mint a fehérkenyér, a tortilla vagy a fehér rizs. A teljes kiőrlésű termékekkel a glükóz sokkal finomabban jut a véráramba.

Ugyanez a helyzet a gyümölcsökkel. Sokkal egészségesebb, ha magát a gyümölcsöt fogyasztod, és nem a gyümölcslevet. Így például egy alma sokkal laktatóbb és sokkal több rostot tartalmaz, mint a dobozos almalé. Arról már nem is beszélve, hogy a gyümölcslé további adalékokat, cukrot, tartósítókat és plusz kalóriákat tartalmazhat.

2. Soha ne hagyd ki a reggelit!

Az első étkezés a szervezeted számára olyan, mint az ébresztőóra. Egy nagy adag glükóz felkészít a napra, felébreszti a szervezetedet és az agyadat. Ha nincs sok időd, akkor is egyél valamit! A reggelinek nem kell nagy feneket keríteni, és nem kell órákig tartania!

Ha szereted a müzlit, ne feledkezz meg a tejről! A sovány tej és a teljes kiőrlésű müzli ugyanis hatalmas energiabomba. A szénhidrát energiát ad, a fehérje pedig növeli az állóképességet. Ha sietsz, a legjobb megoldás egy szendvics, például fehérjében gazdag sajttal és pulykamell sonkával. Ne feledd, pár falat is jobb a semminél! Egyél egy gyümölcsöt - banánt, almát stb. -, ami értékes tápanyagokat tartalmaz.

3. Nassolj egészségesen!

Ha két étkezésed között 4 óránál több telik el, akkor nyilvánvaló, hogy kell valami, amivel szinten evéstudod tartani a koncentrálóképességed. Ezért megfontolandó délelőtt vagy iskola után bekapni valamit. Az egészséges nasik pontosan azért lettek kitalálva, hogy az ilyen helyzetekben tápanyaghoz juthassunk. Ellenkező esetben túlságosan éhesek leszünk, akkor pedig hajlamosak vagyunk gyorsan és túl sokat enni. Mire ráébredünk, hogy már nem vagyunk éhesek, egészségtelenül sokat ettünk. Ilyenkor lép fel a sokak számára ismert kajakóma!

A lényeg, hogy ne bízd a véletlenre a nasi kiválasztását. Ne falj fel bármit, ami a kezed ügyébe kerül. Fontos, hogy mindig tarts magadnál pár müzliszeletet, esetleg joghurtot. Ha a kettőt párosítod, az energia+kitartás kombinációt kapod, amellyel már nem csak te, de a gyomrod is elégedett lesz.

4. Ha megéheztél, előbb igyál vizet!

Előfordulhat, hogy amikor úgy gondoljuk, hogy ennünk kéne, valójában nem éhesek vagyunk, hanem szomjasak. A dehidratáció is okozhat ürességérzetet, esetleg fejfájást, vagy levertséget. Ha csak egy-két óra telt el az utolsó étkezésed óta, igyál inkább egy pohár vizet, mielőtt nassolni kezdenél.

5. Vigyél színt az ételekbe!

Tudományos kísérletek kimutatták, hogy ha elegendő B- és D-vitamint fogyasztunk, akkor könnyen megelőzhetjük a depressziót. A B- és D-vitamint tartalmazó ételek ráadásul remek szénhidrátforrások. Hogyan juthatsz elegendő B-vitaminhoz? Csak gondolj a szivárvány színeire!

- Egyél piros, kék és lila bogyós gyümölcsöket!
- Egyél narancssárga répát, sütőtököt, barackot!
- Egyél sötétzöld zöldségeket, mint például a brokkoli, vagy a római saláta!

D-vitaminhoz a tejből és a halból juthatsz. Külön bónusz, hogy a hal gazdag omega-3 zsírsavakban, amely segít az agyadnak gyorsan és hatékonyan működni.

6. Osztályozz: éhség vagy csak unalom?

A legjobb módszer, ha osztályozod az éhségedet 1-től 10-ig. A 10-es a legnagyobb éhséget jelenti, az 1-es a legkisebbet. Ha az osztályozás 5 vagy annál kevesebb, akkor valójában nem is vagy éhes, csak szívesen ennél valamit. Ilyenkor egy kicsit nézz magadba. Csak azért szeretnél enni, mert a házit akarod halogatni? Vagy azért, mert nyomaszt valami?

A legjobb, ha van egy olyan terved, amellyel el tudod terelni a figyelmedet a nassolásról. Például tedd be gyorsan a kedvenc zenédet, és hallgasd meg párszor, vagy menj ki, és sétálj a háztömb körül.

Igen ám, de mi van akkor, ha a vágy és a késztetés még mindig benned van? Akkor egyél egy kicsit, de csak mértékkel! Így később nem fogod megbánni. Ha az egész rúd csokit vagy a teljes zacskó cukrot megeszed, akkor utána a bűntudat csak rosszabbá teszi a helyzeted. Sokkal jobb, ha csak egy kicsit eszel abból, amire vágysz. Később így nem kell idegeskedned miatta, és a pillanatnyi sóvárgásod is elmúlik.

Cs.B. (webmd.com)

Kapcsolódó címkék

evés