Az egészséges csokoládé úgy hangzik, mint egy megvalósult álom, de azért a csokit még nem sorolják teljesen az egészséges ételek közé. A csokoládé hírneve egyre nő azoknak a tanulmányoknak a számával, amelyek szerint ez az édesség szívbarát választás.
A csokoládé és legfőbb összetevője, a kakaó, láthatóan csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. A kakaóbabban található flavonoid antioxidáns hatóanyag, amely szívbetegség esetén csökkenti a sejtkárosodást. A flavonoid – amelyből több van az étcsokoládéban, mint a tejcsokiban vagy a fehér csokoládéban – segít a vérnyomás csökkentésében és a keringés javításában.
Több kutatás állítja, hogy a csokoládéfogyasztás csökkenti a cukorbetegség, a stroke és a szívroham előfordulásának kockázatát. Figyelmeztetés: a csokoládé egészségre gyakorolt jótékony hatásáról beszámoló bizonyítékok főként olyan tanulmányokból származnak, amelyek rövid ideig tartottak és ellenőrizhetetlenek, további kutatások szükségesek.
Ha Ön hozzá akarja adni a csokoládét a diétájához, csak mértékkel. Miért? A legtöbb forgalomban lévő csokoládé összetevői között szerepel a zsír, a cukor és a kalória. Ezek nagymértékű fogyasztása hozzájárulhat a súlygyarapodáshoz, amely magas vérnyomás, szívbetegség és cukorbetegség kialakulásához vezethet.
Válasszon olyan csokoládét, amelynek 65 százalékos vagy annál magasabb a kakaótartalma. Korlátozza a napi bevitelét 85 grammra, mert ez a mennyiség számos kutatás szerint egészséges. Mivel ez az adag közel 450 kalóriát jelent, ezért kompenzálásképpen az étkezések során ennyivel csökkenteni kell a kalóriabevitelt, vagy többet kell mozogni.
(mayoclinic.com)