A tej „arca” lett Lola! A neves énekesnő a Tej Világnapja alkalmából csatlakozott egy 160 országot érintő kezdeményezéshez. Lola saját betegségei miatt is jól tudja: fontos az egészséges táplálkozás, aminek nála szerves részét képezi a napi tejfogyasztás is.
Kampány a metrón és a Facebookon
Lola napi rendszerességgel iszik tejet, s nemrégiben egy tejfogyasztást népszerűsítő kampányhoz is csatlakozott. Nagyszüleimmel nőttem fel, kertes házban, a természetes életmódhoz pedig hozzátartozott a mindennapi tejfogyasztás. A nagypapámmal minden lefekvés előtt ittunk egy nagy pohár tejet, hogy jobban aludjak. Nyolc éve költöztem Budapestre, de ez a szokásom máig megmaradt – mondta Lola, aki a tej egészséges fogak kialakításában játszott szerepére hívja fel a figyelmet a „Te(l)jesíts jobban” elnevezésű kampányban. Társai, a Rippel fivérek a tej csontépítő hatását mutatják be, DJ Dominique pedig a tejfogyasztás és a memória bűvös összefüggéseiért felel. A négy sztár a metrón és a Facebookon kampányol majd a tej mellett.
Nem csak a fogaknak egészséges
Dietetikusok a tej fogyasztását elsősorban kiemelt immun- és csonterősítő hatása miatt javasolják. Az emberi szervezet ugyanis a tehéntejből jut a legkönnyebben a csontokat építő kalciumhoz, ráadásul csak a tejben található meg együtt, a megfelelő arányban az emberi szervezet számára szükséges fehérje, kalcium, D-vitamin, foszfor, tejzsír és tejcukor.
A tej egészségügyi hatásai közé tartozik, hogy csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések, az elhízás, a 2-es típusú diabétesz, a magas vérnyomás és a zsíranyagcsere betegségek kockázatát – mondta Miháldy Kinga, az Országos Élelmezéstudományi Intézet dietetikusa. Magas és optimális kalcium, fehérje, foszfor, valamint A-, D-, E-, B1-, B6-, B9- és B12 vitamin tartalma miatt napi fél liter tej vagy ezzel egyenértékű tejtermék fogyasztását ajánljuk az egészséges táplálkozáshoz – tette hozzá a dietetikus.
Az egészséges táplálkozás szerves részét képező tejet 1957 óta minden évben világnappal ünnepeljük, 2001-től, az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Világszervezete (FAO) kezdeményezésére június 1-jén. Eddig összesen 160 ország csatlakozott a világnaphoz, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a tejfogyasztás fontosságára és az egészséges táplálkozásban játszott szerepére.
(Szerző: Kósa-Boda Veronika, újságíró)