cisztás fibrózis
#Táplálkozás

Mit egyen, aki cisztás fibrózisban szenved?

2014.10.02.
1 perces olvasási idő

A cisztás fibrózis az egyik leggyakoribb veleszületett anyagcsere betegség. Ha te is ilyen betegséggel vagy diagnosztizálva, ne aggódj, ettől függetlenül is élhetsz teljes életet.

Fontos azonban odafigyelni arra, hogy az átlagosnál magasabb tápanyag- és energiatartalmú menüre van szükséged ahhoz, A cisztás fibrózisban szenvedőknek különösen oda kell figyelniük az étkezésekre.hogy egészséges maradj. A KamaszPanasz összeállított egy minta menüt (kb. 3750 cal.), ami alapján oda tudsz figyelni az étkezéseidre.

Reggeli

3 közepes palacsinta (készítheted teljes kiőrlésű lisztből is), egy kis gyümölccsel, de tehetsz rá amerikai mintára egy kis szirupot és vajat is. Fogyassz hozzá tejet!

Tízórai

Egy natúr joghurtba szeletelj bele egy fél banánt, majd tegyél bele némi zabpelyhet, vagy müzli pelyhet.

Ebéd

Szendvics, teljes kiőrlésű kenyérből, ebben csirke vagy pulykamell, sajt, salátalevél, paradicsom, mustár vagy majonéz. Fogyassz hozzá krumplit és bébi répát, valamint igyál az ebédhez 100%-os gyümölcslevet, vagy vizet.

Uzsonna

Egy nagy marék diákcsemege, vagy a kedvenc olajos magvad. Akár egy joghurtba is beleszórhatod őket, vagy leöblítheted egy pohár tejjel.

Vacsora

Csirkemell grillezve, tejszínes-brokkolis tésztával. Válassz könnyen elkészíthető, de tápláló alternatívákat!

A KamaszPanasz oldalán találsz olyan recepteket, melyeket otthon könnyen és gyorsan össze tudsz dobni.

Jó étvágyat!

(Gy. R.)